Іпотека в гривні не втратить свій шанс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотека в гривні не втратить свій шанс

Кредит&Депозит
1045
Обсяг іпотечного портфеля цього року може досягти 8% ВВП. При цьому більше 88% іпотечних кредитів надані в іноземній валюті. Як прогнозують експерти, наступного року буде спостерігатися зниження ставок по гривневих кредитах і подорожчання позик у валюті, що фактично зрівняє вартість кредитів і направить ринок убік дедоларизації.
За словами учасників ринку, кредитування вторинного житла сьогодні розвивається досить стабільно, хоча темпи його збільшення незначно сповільнилися. На думку начальника відділу кредитних продуктів "ОТП Банку" Світлани Спіциної, обумовлено це декількома причинами: "По-перше, ціни на б/в житло досягли свого історичного максимуму та охочих інвестувати в секонд-хенд теж стало менше. По-друге, вересневі вибори позначилися на активності ринку, оскільки населення більше перебувало в стадії очікування, коли від результату виборів залежало подальше ухвалення рішення про інвестування в нерухомість".
Сьогодні ситуація стабілізувалася і попит на іпотеку продовжує рости, зокрема через те, що продавці стали знижувати ціни на вторинне житло. За словами заступника директора компанії "Про-Контракт" Світлани Матвієнко, якщо в 2004-2006 р. банки неохоче йшли на зменшення ставок і дуже поступово і незначно знижували їхній розмір (у середньому на 1-1,5% за весь цей період), то цього року іпотечні ставки знизилися в середньому на 2,5-3%.
"На українському ринку іпотеки вже спостерігається тенденція до зниження ставок, однак слід зазначити, що ставки знизили переважно великі банки, що входять у першу п'ятірку, - відзначив директор "Простобанк Консалтинг" Леонід Красавцев. - У цілому ж по ринку середня ефективна ставка по іпотечних кредитах залишається на колишньому рівні".
Сьогодні ефективна ставка по іпотечних кредитах становить 13,6-13,7% річних у національній валюті і 12,6-12,7% у доларах США.
Крім того, відзначає заступник начальника відділу продуктів іпотечного кредитування "Родовід Банку" Олександр Козленко, посилилась конкурентна боротьба банків за клієнта, до 30 років збільшилися максимальні терміни надання кредитів і почали активно розвиватися програми кредитування заміської нерухомості.
"При цьому більшість основних гравців ринку іпотечного кредитування передбачають можливість зміни і перегляду рівня процентних ставок, але самі банки навряд чи будуть виступати ініціаторами перегляду процентних ставок убік зниження", - вважає експерт.
Банки надають перевагу кредитуванню покупки нерухомості на вторинному ринку, тобто вже існуючих в природі квартир. "Для банку основне розходження лежить у площині забезпечення, - пояснює Владислав Корольов, заступник начальника відділу іпотечного кредитування Укрсоцбанку. - На вторинному ринку це вже реально існуюча квартира, з певними характеристиками, у той же час по первинному ринку заставою виступають, як правило, майнові права на квартиру, що тільки буде побудована протягом декількох років".
При цьому банкам доводиться оцінювати не тільки самого позичальника і рівень його платоспроможності, але і забудовника, ступінь його надійності, а також всю дозвільну документацію на об'єкт будівництва.
"Іпотечний первинний ринок є ризикованим як для позичальника, так і для кредитора, - вважає Світлана Матвієнко. - За останні півтора-два роки банки стали більш обережно ставитися до видачі первинної іпотеки, і пов'язане це в першу чергу з компанією "Еліта-Центр".
На сьогодні, за її словами, придбати новобуд можна тільки двома шляхами: або в акредитованих банком компаній під заставу майнових прав (через фонд фінансування будівництва) на споруджуване житло, або в будь-якій компанії на вибір позичальника, але під заставу вже наявної нерухомості. Природно, на ринку первинної нерухомості, з огляду на специфіку застави, ставки на 1-2% вищі, ніж при придбанні вторинного житла.
На думку аналітиків, у наступному році ставки по іпотечних гривневих кредитах будуть знижені. "Як показує цей рік, тенденція до зменшення ставок є, і вона збережеться в майбутньому, але важко пророчити темпи такого зниження, - стверджує Світлана Спіцина. - Поки ми ще називаємося країною з перехідною економікою - цей процес відбувається дуже повільно. Але з політичною стабілізацією, зменшенням інфляції, поліпшенням рівня життя і рейтингів країни (країни, інвестиційний, кредитний і т.д.) процентні ставки будуть порівнянні зі ставками європейських держав, тобто в півтора-два рази нижчими за нинішні".
При цьому, за словами Владислава Корольова, ставка по доларових кредитах у першу чергу буде залежати від ситуації на світових ринках капіталу, зокрема від розвитку іпотечної кризи в США.
"При подальшому розвитку кризи банкам навряд чи вдасться зберегти ставки навіть на поточних значеннях, оскільки зовнішні запозичення будуть ускладнені", - вважає він. У той же час, думає Олександр Козленко, цілком імовірне зниження банками до кінця 2008 р. процентних ставок по гривневих іпотечних кредитах на 0,5-1%.
"Ринок іпотечного кредитування в цілому і кредитування "вторички" зокрема на найближчий рік буде розвиватися і збереже досить високі темпи зростання, але навряд чи обсяг виданих іпотечних кредитів перевищить показники цього року", - вважає він.
"Поки немає іншої альтернативи у вигляді нового житла, масового розвитку таунхаузів і котеджів, а також з урахуванням істотного перевищення попиту над пропозиціями, люди змушені будуть купувати житло на вторинному ринку і, відповідно, користуватися кредитними програмами банків", - підтримує колегу Світлана Спіцина.
Крім того, за словами експертів, наступного року буде розвиватися рефінансування кредитів: позичальники, які брали дорогі кредити в доларах, а зарплату одержують у національній валюті, будуть рефінансувати кредит, переходячи на гривню.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас