За забруднення Керченської протоки Україна грошей не отримає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За забруднення Керченської протоки Україна грошей не отримає

Казна та Політика
198
Власники затонулих у Керченській протоці вантажних кораблів повинні заплатити більше 260 мільйонів доларів за збитки завдані російській природі. Завтра Міністерство природних ресурсів Росії подасть судові позови на хазяїв кораблів "Ковель", "Нахічевань", "Вольногорск" і "Волгонефть-139". Співвідповідачами по даних позовах будуть виступати страхові компанії. Якщо судновласники і страховики повністю компенсують збитки Росії, на Україну в них грошей не вистачить.
Через те, що власники судів заощаджують на страховці, виплати страхових компаній непорівнянні з екологічними збитками. У компанії "Інгосстрах", у якій був застрахований танкер "Волгонефть-139", повідомили, що більше ніж 4,7 мільйони доларів по страховці не виплатять.
"Танкер "Волгонефть-139" був застрахований усього на кілька мільйонів доларів. Так вирішив судновласник", - сказав глава прес-служби "Інгосстраха" Володимир Клейменов. Нагадаємо, що саме нещасливий танкер заподіяв найбільшу шкоду екології Чорного моря - у воду вилилося понад тисячу тонн мазуту.
Якщо страхових виплат недостатньо для компенсації збитку через катастрофу судна, то суми, що залишилися, стягують за рахунок майна судновласника, повідомив декан факультету морського права Одеської національної морської академії Олександр Шемякін. При цьому, за словами юриста, є міжнародні обмеження, спрямовані на те, щоб у хазяїна судна не забрали останнє.
Україна поки не підрахувала суму збитків, що заподіяли її природі затонулі російські кораблі. У прес-службі Міністерства охорони природи і навколишнього середовища повідомили, що провиною тому росіяни, які не дають документів.
"Ми не знаємо, який саме вантаж був на затонулих судах. Треба точно знати характеристики того ж мазуту - його марку, об'єм", - говорить глава прес-служби природоохоронного відомства Андрій Демартіно. Тільки після визначення суми збитку Державна екологічна служба України буде звертатися за компенсацією. Для того, щоб розворушити росіян, Мінприроди звернулося за сприянням у Міністерство закордонних справ. МЗС відіслав у Росію ноту, але документів із приводу вантажу дотепер немає.
У прес-службі МЗС вчора повідомили, що "збираються звернутися до російської сторони з питанням про відшкодування завданого збитку". Мова йде про компенсації збитків з боку власників затонулих кораблів.
Крім судновласників і страхових компаній ніхто не відповідає за екологічні збитки, завдані аваріями кораблів. За словами Олександра Шемякіна, міжнародним юридичним принципом є: "держава не несе відповідальності за приватні компанії, а приватні компанії не відповідають за державу".
"Розраховувати на те, що за забруднення Керченської протоки заплатить ще хтось, крім судновласників або страхових компаній, - несерйозно", - вважає юрист.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас