Експерт: Збільшення цін на газ підсилить політичну незалежність України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Збільшення цін на газ підсилить політичну незалежність України

Енергетика
164
Підвищення цін на імпортований в Україну природний газ до європейського рівня дозволить державі уникнути політичних спекуляцій і політичного тиску з боку країн-постачальників, насамперед, Росії.
Таку думку висловив експерт Українського центру економічних і політичних досліджень імені О.Разумкова Володимир Омельченко під час круглого столу на тему: "Шляхи досягнення енергонезалежності в Україні. Чи може бути корисним досвід Польщі і країн Східної Європи", що відбувся у Києві в середу.
"Україна за низькі ціни (на природний газ - ред.) заплатила дуже високу ціну - високим політичним впливом Росії", - відзначив він.
Омельченко вважає, що Україна залишається єдиною в Європі країною, де ціни на природний газ формуються на базі "різних кулуарних домовленостей", і в нинішніх умовах було б доцільно поетапно до 2011 року перейти на європейський рівень цін.
"Коли діє ринкова система, країни політично не залежать від постачальника", - підкреслив експерт.
Більш високі цін на природний газ, на його думку, також є одним з основних стимулів для впровадження енергозберігаючих технологій і скорочення енергоємності виробництва.
Радник-посланник Посольства Польщі в Україні Ганна Сковронська-Лучинська, що приймала участь у дискусії, відзначила проблему політичної складової в питанні підвищення цін на газ на внутрішньому ринку України, викликану виборами.
Вона вважає, що інформаційна політика держави повинна бути спрямована на роз'яснення споживачам, зокрема населенню, необхідності підвищення цін на природний газ.
Низькі ціни на природний газ, як вважає дипломат, це "шлях до катастрофи".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас