Не всі загиблі шахтарі були застраховані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не всі загиблі шахтарі були застраховані

213
Гірники шахти ім. Засядько добровільну страховку оплачували самі за бажанням. Менше половини шахтарів на шахті ім. Засядько добровільно застрахували своє життя в страховій компанії "Орадон". Сума страхових виплат шахтарям буде залежати від кожного конкретного договору і складе від 2 до 20 тисяч гривень. Однак в "Орадоні" зізнаються: страхові виплати сім'ям загиблих виплатять ще не скоро.
"Списків загиблих у мене нема, по прізвищах їх нам ніхто не дав. Крім списків потрібно, щоб були акти смерті і підтвердження, що це сталося на виробництві, і ще дуже багато документів", - пояснює заступник директора компанії Анатолій Задорожний.
Разом з тим у страховій компанії запевнили, що як тільки в них будуть всі документи, вони готові все виплатити. Скільки точно застрахувалося шахтарів, Задорожний не говорить, посилаючись на комерційну таємницю.
"Дуже погано, що немає обов'язкового страхування шахтарів. Водіїв ми зобов'язані страхувати, пасажирів ми зобов'язані страхувати. Я вважаю, що на шахтарів ця вимога також повинна поширюватися", - вважає Задорожний.
Не змогли сказати, скільки шахтарів добровільно застрахували своє життя і на самій шахті. "У нас ходять представники страхових компаній, страхують добровільно. Начальник ділянки пропонує людям, а самі шахтарі вирішують - треба їм або не треба", - повідомили в службі охорони праці.
Глава незалежних профспілок Михайло Волинець ще більш категоричний. "У більшості випадків шахтарі з недовірою ставляться до страхових компаній, тому люди практично не страхуються. Може бути, хіба що, ініціатива керівництва або трудової профспілки. Або ж власник шахти має свою страхову компанію - прямо або опосередковано - і тоді страхує своїх працівників".
Чому шахтарі шахти ім. Засядько обрали страхову компанію "Орадон" - Волинець не знає.
Наприклад на вугільних шахтах, що належать Рінату Ахметову, страхування гірників при прийомі на роботу є однією з необхідних умов. Зокрема, співробітники шахти "Комсомолець Донбасу" при надходженні на роботу укладають договір індивідуального страхування зі страховою компанією "АСКА", однак оплату поліса робить сам застрахований. У випадку втрати здоров'я компанія надає допомогу потерпілому в оформленні документів і встановленні ступеня втрати професійної працездатності.
На сьогоднішній день виплати сім'ям загиблих шахтарів готовий виплатити лише Фонд страхування від нещасних випадків на виробництві і профзахворювань. Сюди щомісяця відраховуються 13,6% від фонду оплати праці. Сума виплати кожній сім'ї становить 5 річних зарплат. Це може бути близько 300 тисяч гривень кожній сім'ї.
Хоча прес-служба Кабміну повідомила, що сім'ям загиблих шахтарів Фонд виплатить по 100 тисяч гривень. У Донецьком регіональному відділенні Фонду страхування від нещасних випадків навіть чути про питання по можливих виплатах не захотіли. "Які гроші, коли тіла всіх загиблих шахтарів не підняли?".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас