Не встигли — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не встигли

Нерухомість
1256
Квартири в передмісті Києва стали користуватися попитом. Кількість угод у Броварах збільшилася на 40%, а вартість житла в Борисполі всього за два місяці додала від 20 до 40%. Стрімко зменшується і вибір квартир. За прогнозами ріелторів, до Нового року всі якісні пропозиції в сателітах будуть розкуплені, а ціни виростуть ще на 5-7%.
Наддешеві Бровари
За останній місяць кількість угод на ринку вторинного житла міст-супутників збільшилася як мінімум на 20-40%, що значно перевищує темпи зростання столичного ринку нерухомості. Попит забезпечили приїжджі.
"Пожвавлення пов'язане з підвищенням квартирної орендної плати в Києві, пік якого припав на липень. Тоді багато квартиронаймачів вирішили придбати в кредит житло в передмісті, де воно дешевше, ніж у столиці", - розповідає генеральний директор АН "Альянс-Брок" Андрій Сокур.
Підхльоснуло попит і зниження цін, зафіксоване в липні-вересні цього року. За три місяці в містах-супутниках вони зменшилися на 15%. У підсумку до середини вересня в Броварах можна було купити однокімнатну квартиру всього за 65 тис. дол., а в Борисполі - і зовсім за 50 тис. дол. Аналогічне житло на околицях Києва коштувало не менше ніж 80 тис. дол.
Істотний розрив утворився і для двокімнатних квартир. У Броварах "двійки" купувалися за 70 тис. дол., Ірпені - за 75 тис. дол., тоді як у столиці - не менше ніж за 100 тис. дол. Завдяки просіданню цін щомісячні виплати по кредиту, узятому на 20 років, на найдешевші квартири, наприклад, у Броварах, упали до 650-700 дол., що виявилося всього на 200 дол. дорожче, ніж орендна плата найдешевшого житла в Києві (450-500 дол. на місяць).
Бровари і сьогодні лідирують за рівнем популярності в покупців. За словами ріелторів, найбільшим попитом серед приїжджих користуються "одинички" і "двійки" у будинках 80-90-х років зведення, а також хрущовки в гарному стані. Броварські маклери також відзначають популярність нерухомості у вже зданих новобудовах, що останнім часом енергійно викуповується місцевим населенням, що продало свої квартири регіоналам зі столиці.
"Приплив на ринок б/в житла Броварів покупців з Києва пожвавив його - ті, хто продали регіоналам свої квартири, купили замість них інші. Завдяки цьому рівень активності на ринку нерухомості за останній місяць виріс майже на 40% у порівнянні з літом нинішнього року", - говорить директор НП "Евент" Валентин Яковенко.
Втім, на попит, що збільшився, ринок відреагував дуже швидко. За даними Андрія Сокура, за останні два місяці в Борисполі квартири подорожчали на 20-40%, а в Броварах - на 4-8%. Для порівняння: у столиці "вторичка" додала у вартості всього 2,5%.
Медики підняли ціни
Друге місце за збільшенням активності серед міст-сателітів після Броварів посідає Бориспіль, де ціни з вересня збільшувалися, як за старих часів - до 10% на місяць. У результаті вартість б/в житла в місті наблизилася до київських показників. Якщо "готельки" тут продаються ще по 50-60 (у столиці 65-70 тис. дол.), то двокімнатні квартири дешевше 90 тис. дол. практично неможливо знайти, у той час як у Києві є великий вибір їх по 95-115 тис. дол.
Втім, у випадку з Борисполем свою роль зіграв специфічно місцевий фактор. За словами директора АН "Градієнт" Лариси Яреми, з початку осені в місті функціонують кілька нових організацій, які залучили у свій штат значну кількість фахівців з усією України і забезпечили їм безпроцентні кредити на житло.
"Мова йде про велику приватну медичну клініку і новий онкоцентр, що ще тільки здається. Фахівців у ці установи запрошували з усієї країни, надавши їм позики на вигідних умовах, що розігріло попит на нерухомість", - говорить Ярема.
За її словами, також багато заявок в останні місяці почало надходити від працівників Бориспільського аеропорту. Ці люди також одержали від аеропорту вигідні позики і стрімко розкуповують житло. Більшість із них, за твердженням ріелторів, купують квартири у вже зданих новобудовах. Найпопулярніші - однокімнатні площею від 42 до 60 кв. м за ціною від 68 тис. до 83 тис. дол. і двокімнатні (від 56 до 92 кв. м) вартістю від 92 тис. до 118 тис. дол.
Як говорить Андрій Сокур, додають активності ринку Борисполя і приїжджі з Києва, які становлять сьогодні до 20% всіх покупців. Для них істотною перевагою стало гарне транспортне сполучення зі столицею.
Найменше пожвавлення відзначене у Вишневому, Ірпені і Вишгороді. Хоча і там кількість угод у середньому виросла на 20%, але ціни практично не змінилися.
Говорячи про майбутнє вторинного ринку міст-сателітів, ріелтори сходяться на думці, що подорожчання продовжиться до Нового року, і найбільше проявиться в Броварах та Ірпені, де ціни сьогодні найнижчі. За словами Сокура, до кінця 2007 р. нерухомість у цих населених пунктах може додати ще 5-7%.
Любов Осипова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас