ООН займеться відновленням чорнобильської зони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН займеться відновленням чорнобильської зони

Енергетика
81
ООН планує провести масштабну програму відновлення території навколо Чорнобильської АЕС.
Очікується, що сьогодні Генеральна асамблея організації прийме резолюцію, відповідно до якої найближчі 10 років стануть "десятиліттям відновлення і розвитку" частин України, Білорусії і Росії, зачеплених катастрофою 1986 р., передає Reuters.
ООН вважає за необхідне змусити людей "повірити в себе". За словами керівника програм розвитку організації в Білорусії Джихан Султаноглу, людей, що відчули на собі наслідки катастрофи, не можна сприймати як жертв. "Таке ставлення привело до фаталізму та апатії", - сказала вона.
Відзначимо, що Президент України Віктор Ющенко ввів у дію рішення РНБО від 15 червня 2007 р. "Про стан реалізації заходів зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС і перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему", підписавши указ від 13 серпня, відповідно до якого природна територія чорнобильської зони відчуження і зони безумовного відселення в Київській області оголошена загальнозоологічним заказником загальнодержавного значення "Чорнобильський спеціальний".
Відповідно до указу, природна територія площею 488,7 тис. га в межах зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення (Київська область) одержує новий статус.
Новий заказник створюється з метою збереження унікальних особливостей лісових насаджень зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення в межах Київського Полісся, що є "найбільшим в Україні резерватом дикої фауни, що вимагає охорони і регулювання чисельності", відзначалося в указі президента.
Президент закликав до відродження чорнобильської зони, до необхідності налагодити там сучасну систему охорони здоров'я, втілити програму економічного розвитку і залучення інвестицій.
Раніше остаточною датою виведення з експлуатації Чорнобильської АЕС називали 2010 р. Однак терміни зсувалися у зв'язку із залежністю України в цьому питанні від країн-донорів і їхньої фінансової підтримки. Тільки 7 серпня 2007 р. завершився тендер з будівництва укриття, що тривав три роки. 17 вересня ц.р. Чорнобильська АЕС, французький концерн Novarka та американський концерн Holteс підписали угоду про будівництво нового об'єкта "Укриття". Контракт із Novarka про будівництво нового об'єкта "Укриття" розрахований на 5 років.
Нагадаємо, про те, що Україна, Білорусія і Росія як і раніше потребують міжнародної допомоги в вирішенні проблем, пов'язаних з довгостроковими наслідками аварії на Чорнобильській АЕС для здоров'я людей і навколишнього середовища, говорилося в спільному прес-релізі представництв при ООН трьох країн від 26 квітня 2007 р.
Постійні представництва трьох держав при ООН звернули увагу на те, що на даному етапі міжнародне співробітництво в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС плавно переходить від етапу надання гуманітарної допомоги до етапу відновлення і довгострокового розвитку постраждалих територій.
Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію, у якій визнала проблеми, що стоять перед постраждалими країнами в їхніх зусиллях із мінімізації наслідків аварії, і закликала агентства ООН і донорів підтримувати національні заходи, спрямовані на їхнє вирішення, на довгострокове відновлення і розвиток потерпілих територій.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас