Прогноз: Найбільші нафтові компанії світу не можуть видобувати більше 100 млн барелів на день — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз: Найбільші нафтові компанії світу не можуть видобувати більше 100 млн барелів на день

Енергетика
145
Світове енергетичне агентство (IEA) прогнозує, що до 2020 р. видобуток досягне 105 млн барелів на день, а до 2030 року - 116 мільйонів. Тільки це дозволить нафтовикам задовольнити зростаючий попит, пишуть "Відомості".
Це занадто оптимістичне пророкування, заявив на щорічній конференції "Нафта і гроші" у Лондоні Крістофер де Маржері, гендиректор Total. Він упевнений, що його позицію поділяють ті, хто "воліє говорити ясно і чесно".
"Звідки ми візьмемо стільки нафти", - солідаризується з ним Джеймс Малва, гендиректор ConocoPhillips. А колишній керівник з видобування і розвідки держнафтокомпанії Саудівської Аравії Садад Ібрагім аль-хуссейні говорить, що в нафтовиків немає устаткування та інженерів, щоб задовольнити зростаючий світовий попит на нафту.
Головна проблема - доступ до резервів: якщо держави не будуть "сидіти" на резервах, нафтовики задовольнять попит, відзначає Рекс Тіллерсон, гендиректор ExxonMobil. Найбагатші нафтою родовища розташовані в несприятливих з погляду географії і політики регіонах, відзначив Маржері. Це Іран, Нігерія, Венесуела.
Країни з багатими запасами намагаються приберегти кращі родовища на майбутнє, констатує він, іноземним інвесторам залишаються невеликі родовища, де видобуток дорожчий.
В III кварталі 2007 року, за даними МЕА, видобуток нафти у світі склав 85 млн барелів на день (роком раніше - 85,5 млн).
Найбільші з відкритих родовищ старіють і поступово виснажуються на 8-10%, тривожиться Метт Сіммонс, гендиректор фінансової компанії Simmons and Co, що інвестує в енергетику.
А нових великих родовищ такого масштабу не виявляється. Видобуток на останньому відкритому великому родовищі, казахському Кашагане, обходиться дорого, відзначає Сіммонс.
Нарешті ціни на нафту, що ростуть, викликали інфляцію цін на устаткування для нафтовидобутку. І інвестиції не покривають зростаючі капітальні потреби галузі, говорить генсекретар МЕА Нобуо Танака.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас