Міліція знайшла причину для слідства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міліція знайшла причину для слідства

Кримінал
227
Учора в Генпрокуратурі Комерсанту-Україна повідомили про затримку голови Миколаївського господарського суду Юрія Коваля, підозрюваного в одержанні хабара в особливо великих розмірах. За деякими даними, гроші призначалися для прийняття судом рішень проти власників Чорноморського суднобудівного заводу (ЧСЗ). У цей час підозрюваний перебуває під підпискою про невиїзд.
Юрій Коваль був затриманий у п'ятницю співробітниками Держслужби з боротьби із економічними злочинами у власному кабінеті. Цей день суддя провів в Одесі і повернувся в Миколаїв тільки до вечора нібито для участі у важливій зустрічі. Туди ж з'явилися і співробітники міліції, які вилучили в судді "велику суму грошей", за неофіційними даними - $5 тис. Факт хабара був зафіксований на відеоплівку.
Після проведення всіх необхідних слідчих дій у Юрія Коваля взяли підписку про невиїзд і відпустили. У телефонній розмові з кореспондентом Коваль підтвердив факт затримки та існування підписки про невиїзд, однак прокоментувати обвинувачення у свою адресу відмовився. "Ведеться слідство, яке у всьому розбереться", - сказав Юрій Коваль і додав, що з ним трапився гіпертонічний криз і тепер болить серце.
Джерело в правоохоронних органах повідомило, що Юрій Коваль перебував в оперативній розробці досить тривалий час. Останньою і, як припускає слідство, найбільш високооплачуваною послугою, що він нібито погодився зробити підприємцям, стало "рішення в справі Чорноморського суднобудівного заводу". За словами джерела, із пропозицією вплинути на рішення суду до Юрія Коваля нібито "звернулися з Києва", пообіцявши велику суму грошей і посаду в судових органах столиці, після чого міліція і вирішила діяти.
Колишній прес-секретар ЧСЗ Ірина Акулова, що представляє інтереси власників підприємства Ігоря та Олега Чуркіних, упевнена, що пан Коваль був затриманий саме у зв'язку зі справою ЧСЗ, але про яке саме рішення йшла мова, не уточнила. За її словами, раніше Юрій Коваль "одержав хабар за те, щоб суд вплинув на розпуск наглядової ради ЧСЗ на чолі з Ігорем Чуркіним" (про втрату братами Чуркіними контролю над підприємством повідомляли 25 жовтня). "Коли юристи ЧСЗ подали скаргу на дане судове рішення, Юрій Коваль не направив її разом зі справою в Одеський апеляційний госпсуд, а замість цього написав сам собі лист від 10 серпня, у якому повідомив, що апеляційна скарга залишена судом без розгляду", - стверджує Акулова.
Тим часом глава "Судмашпрому" (володіє більше 30% акцій ЧСЗ) Олександр Сагайдаков (на момент рішення суду про розпуск наглядової ради обіймав посаду голови правління ЧСЗ) заявив, що "не вирішує питання протизаконним шляхом, у тому числі за допомогою хабарів". "Люди, які дійсно розбираються в даному питанні, ніколи не зв'язали б рішення суду з менеджментом заводу, - стверджує пан Сагайдаков. - Коли той же суд виносив рішення на користь Чуркіних, ні в кого ніяких підозр і питань не виникало".
У Генпрокуратурі не підтверджують і не спростовують інформацію про те, що хабар був пов'язаний зі справою ЧСЗ, посилаючись на таємницю слідства. За фактом одержання хабара в особливо великих розмірах порушено кримінальну справу, зараз слідство перевіряє пана Коваля на причетність до інших злочинів.
Поки невідомо, чи відсторонять Юрія Коваля від виконання своїх обов'язків. У суді повідомили, що офіційної посади заступника голови в них нема, хто в цей момент керує судочинством - невідомо. Із всіх питань рекомендували звертатися в приймальню голови, де вчора протягом дня ніхто не брав трубку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас