Гори вона полум'ям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гори вона полум'ям

Кримінал
613
Весь день вчора у Донецьку йшли рятувальні роботи на шахті ім. Засядько, де в ніч із 17 на 18 листопада відбувся вибух метано-повітряної суміші, який викликав у вибої пожежу. До вечора з-під землі були витягнуті тіла 80 загиблих, ще 20 гірників вважаються зниклими без звістки. На шахту вчора прибули президент Віктор Ющенко і генеральний прокурор Олександр Медведько. Проте надію на зміну ситуації до кращого втратили і шахтарі, які вижили, які звільняються з "проклятої" шахти, і родичі загиблих, які вже почали втрачати над собою контроль.
Вчора вранці біля входу в адміністративно-побутовий корпус шахти ім. Засядько зібралися гірники, а також родичі тих шахтарів, які вважаються зниклими без звістки. Над головним входом до будинку звисав державний прапор із чорною стрічкою - у Донецькій області вчора був перший із трьох днів жалоби.
Один із шахтарів повідомив, що працює на "проклятій" шахті майже 23 року, а винним в аварії вважає керівництво. "Зарплата в гірників очисного вибою 3,5 тис. грн, багато хто не хоче тут працювати, тому керівництво запрошує гірників з інших міст", - розповів він. За його словами, після аварії багато шахтарів написали заяву про звільнення. У відділі кадрів шахти кореспонденту Комерсанта-України відмовилися назвати кількість поданих заяв, а на дверях кабінету з'явилося оголошення: "Заяви на звільнення з підприємства реєструються з понеділках у приймальні директора".
Близько 10.30 понад 50 родичів загиблих гірників увірвалися в приймальню директори шахти Ігоря Єфремова, розташовану на другому поверсі адміністративного будинку. У цей час там проходило засідання урядової комісії на чолі з віце-прем'єром Андрієм Клюєвим. Люди вимагали в чиновників доповісти про хід аварійних робіт і оголосити список упізнаних тіл. Клюєв прочитав лише список з 22 прізвищ, які були відомі ще напередодні, і додав, що повною інформацією поки не володіє. Після цього люди покинули будинок.
На площі перед адміністрацією родичі загиблих намагалися стримувати емоції, але досить було одному з них перейти на лемент, як інші починали плакати. Колишній гірник Микола Іщенко, син якого залишався під землею, кричав: "Розповідайте мені, як сина повернути! Єдиний син Роман, 28 років. Де цей кабан, де цей хлопець?!" Батька ніхто не зважився зупиняти, і він продовжував: "Угробили, тварі, за три тисячі гривень! Хто мені Романа поверне?" Потім він звернувся до шахтарів, які стояли поруч: "Чого ви стоїте і мовчите? Ви що, не знаєте, які тут порушення: два дні не працював вентилятор!" Раптом чоловіку стало погано, йому викликали швидку допомогу.
Тим часом до вчорашнього вечора число загиблих досягло 80, ще 20 шахтарів вважаються зниклими без звістки, хоча в те, що хтось із них може бути живий, вірять лише родичі. Тіла 24 загиблих упізнані. 31 шахтар перебуває в лікарні, один з них - при смерті.
О 14.30 на шахту прибув президент Віктор Ющенко. Близько 30 чоловік, одягнених у каски і роби, більше години очікували появи президента. Люди були мовчазні. Як розповіли деякі з них, у день аварії вони повинні були замінити працюючих на тій самій, сьомій ділянці. Прийшовши на шахту рано вранці, вони побачили машини рятувальників і зрозуміли, що щось сталося. У вибій вони не спустилися. Після прибуття Віктор Ющенко привітався з кожним із шахтарів: потискуючи їм руки, президент говорив про "підтримку" і "співчутті".
Разом з Ющенко до гірників вийшов голова ради орендарів шахти ім. Засядько Юхим Звягільський, якого багато шахтарів вважають винуватцем трагедії. Звягильский виглядав подавленно і практично не піднімав очей. Відповідаючи на запитання журналістів, Віктор Ющенко відзначив, що пріоритетними завданнями на сьогодні є ліквідація наслідків аварії і надання допомоги постраждалим. Він повідомив, що з ним прибув генпрокурор Олександр Медведько, який візьме на себе контроль за розслідуванням причин аварії. На той час уже було відомо, що за фактом НП на шахті порушена кримінальна справа.
Тим часом Держгірпромнагляд України ввів на всіх шахтах країни особливий режим державного нагляду. Зараз експерти і фахівці цього відомства вивчають вилучену на шахті технічну документацію і показники вимірювальних приладів.
Робота експертної комісії, за словами Ющенко, може зайняти кілька тижнів. Разом з тим президент підкреслив, що на жодному вугільному підприємстві країни не робиться стільки для дегазації, як на шахті ім. Засядько.
Перший похорон загиблих заплановані на сьогодні. Сьогодні на Україні також оголошена загальнодержавна жалоба.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас