Мігранти переказують на батьківщину 300 мільярдів доларів на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мігранти переказують на батьківщину 300 мільярдів доларів на рік

Казна та Політика
156
Мігранти з бідних країн пересилають гроші на батьківщину невеликими сумами по 200-300 доларів, але в глобальному масштабі ця сума становить 300 млрд доларів на рік, пише 18 листопада газета New York Times. Грошові перекази в бідні країни більше ніж утроє перевищують фінансову допомогу багатих країн і стають головним джерелом грошей, які надходять через кордон.
Дослідження показують, що не менше 80% отриманих грошей витрачаються одразу ж - на їжу, одяг, житло, освіту. Однак десятки мільярдів доларів залишаються для заощаджень або інвестицій у країнах, де капітал у дефіциті. У той час як грошові перекази зменшують бідність на побутовому рівні, політики прагнуть збільшити ефект економічного зростання. Так, деякі мігранти переказують гроші на ощадні рахунки в малюсіньких фінансових установах, що нагадують банки, які використовують утворений капітал для кредитування місцевих підприємців.
Відстежити переказ грошей у бідні країни важко. Великі і малі суми відправляються поштою чи з оказією. Світовий банк ураховує тільки банківські перекази, реєстровані центральними банками. Торік загальна сума досягла 208 млрд доларів. За оцінками банку, реальна сума приблизно на 50% більша, як мінімум - 300 млрд доларів.
У жовтні Міжнародний фонд сільськогосподарського розвитку (International Fund for Agricultural Development) - підрозділ ООН - і Міжамериканський банк розвитку (Inter-American Development Bank) опублікували дані, отримані з різних джерел, включаючи приватні дослідження і документацію систем грошових переказів. Автори нового дослідження виводять приблизно таку ж цифру, що і Світовий банк - 301 млрд доларів. Але оцінки двох досліджень відрізняються, коли мова йде про конкретні країни.
Світовий банк стверджує, що країни півдня Африки в 2006 році одержали приблизно 1,4 млрд доларів, автори нового дослідження говорять про 4,5 млрд доларів. Світовий банк вважає, що в Бразилію переведено 3,5 млрд доларів, автори нового дослідження повідомляють про 7,4 млрд доларів. Росія одержала або 3,3 млрд доларів (СБ), або 13,8 млрд доларів (нове дослідження).
Але за будь-якими підрахунками мова йде про великі суми. Автори нового дослідження встановили, що 60 країн торік одержали не менше 1 млрд доларів. В 38 країнах на частку грошових переказів припало більше 10% ВВП. За їхніми оцінками, приблизно третина грошей, 96 млрд доларів, була відправлена зі США, великі суми надходили також з Близького Сходу і з Європи.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас