Прірва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прірва

Кримінал
432
Вчора на вугільній шахті ім. Засядько в Донецькій області відбувся вибух метано-повітряної суміші. Загинули як мінімум 77 чоловік. Доля ще 23 шахтарів невідома. Попередня версія причини аварії - бурові роботи, які проводилися напередодні вибуху з метою дегазації одного з вугільних шарів. Три дні, починаючи від сьогодні, в області оголошені днями жалоби за загиблими.
У неділю близько третьої години ночі на шахті ім. Засядько в Київському районі Донецької області, на ділянці 13-ї східної лави, розташованій на глибині 1078 м, відбувся вибух метано-повітряної суміші. За словами гірського диспетчера, який побажав залишитися неназваним, за хвилину до цього прохідники повідомили йому, що тунелі шахти заповнилися "незрозумілим запахом гару".
На момент аварії в тунелях перебувало 457 гірників, 186 з яких - у безпосередній близькості від місця події. Отримавши повідомлення про вибух, на місце події виїхали бригади МНС. В аварійно-рятувальних роботах взяли участь 58 відділень рятувальників і 19 реанімаційно-протишокових бригад. Ведення робіт було ускладнено пробкою, яка утворилася, з металевих конструкцій, а також пожежею, яка спалахнула на аварійній ділянці. Пожежа була локалізована лише до 18.00.
Довідавшись про трагедію, родичі загиблих почали збиратися біля адміністративно-побутового корпусу (АПК) шахти. Жінки плакали і кричали. "Я проводжала його і таким же хочу одержати назад", - сказала одна з них. Інша кричала, що її чоловік "віддав життя за дві тисячі гривень, які одержав за минулий місяць". Літній чоловік, родич якого теж перебував у шахті під час аварії, приречено зітхнув: "Сподіватися нема на що, тому що в шахті палає вогонь". Родичам шахтарів була надана медична допомога, а журналісти, які знаходилися в АПК, вирішили утриматися від зйомок.
Один з гірників, якого кореспондент Комерсант-України зустрів біля входу в будинок АПК, сказав, що працює вже більше п'яти років: "Вчора я був у денну зміну. Це третя велика трагедія, але високі заробітки змушують людей триматися за роботу. Альтернативи нема".
У другій половині дня на шахту прибули прем'єр-міністр Віктор Янукович, глава секретаріату президента Віктор Балога, секретар Радбезу Іван Плющ і віце-прем'єр Андрій Клюєв, який очолив створену після аварії урядову комісію. Янукович спростував чутку про те, що адміністрація шахти вже замовила 100 трун для похорону загиблих, позитивно відгукнувся про шахту ім. Засядько, де застосовуються "висококласні технології з дегазації", і повідомив, що, за попередньою інформацією, роботи в шахті під час аварії велися без порушень. "Угадати такі трагедії неможливо", - відзначив прем'єр-міністр.
Кожні кілька годин представники адміністрації зачитують родичам шахтарів нові списки імен загиблих. АП "Шахта імені Засядько" була введена в експлуатацію в 1958 році. Вона належить до розряду небезпечних через часті раптові викиди вугілля і газу, вибуховість вугільного пилу і схильність деяких шарів до самозаймання. З 1996 до 2006 року на шахті відбулося п'ять великих аварій (про останню повідомлялося 21 вересня минулого року), під час яких загинули 144 чоловік. Лаву, де вчора відбувся вибух, обстежили 7 листопада поточного року, однак підвищеної концентрації метану тоді виявлено не було.
"Можлива причина аварії - бурові роботи, які проводилися напередодні з метою дегазації вугільного шару в 14-му конвеєрному штреку, - сказав віце-прем'єр Андрій Клюєв. - Під час буріння і відбувся вибух, однак справжню причину трагедії назве експертна комісія".
На ліквідацію наслідків аварії на шахті Кабінет міністрів виділив з резервного фонду 7,5 млн грн. Під час зустрічі з родичами потерпілих Клюєв заявив, що кожна сім'я, член якої загинув 18 листопада, одержить 100 тис. грн матеріальної допомоги, крім того, "після ліквідації аварії комісія має намір вирішити соціальні питання сімей загиблих".
Як повідомив начальник територіального управління Державного міського промислового нагляду в Донецькій області Микола Малєєв, за фактом аварії порушено кримінальну справу, вилучена вся технічна документація.
Голова Донецької облдержадміністрації Володимир Логвиненко вчора оголосив 19, 20 і 21 листопада днями жалоби. Починаючи від сьогодні на всіх будинках держпідприємств, установ і організацій, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування будуть приспущені державні прапори. Скасовано всі заплановані розважальні культурно-масові заходи, а також розважальні програми на радіо і телебаченні.
Десять найбільших за кількістю жертв аварій на шахтах України.
11 березня 2000 року відбулася найбільша аварія за роки незалежності України. Вибух на шахті ім. Баракова ГХК "Краснодонвугілля" забрав життя 81 шахтаря, семеро було важко поранено. 4 квітня 1998 року від вибуху метану на донецькій шахті ім. Скочинського загинули 63 шахтаря, 51 чоловік був поранений.
Стільки ж - 63 шахтаря - загинуло 9 червня 1992 року в результаті вибуху метано-повітряної суміші на шахті "Суходольська-Східна" компанії "Краснодонвугілля" у Луганській області.
19 серпня 2001 року від вибуху вугільно-метанової суміші на шахті ім. Засядько загинули 55 чоловік - 45 на місці, 10 померли в лікарні.
24 травня 1999 року на тій же шахті ім. Засядько під час буровибухових робіт загинули 50 шахтарів, 40 було травмовано.
19 липня 2004 року на шахті "Червонолиманська" в результаті вибуху і пожежі загинули 36 шахтарів і один рятувальник.
7 липня 2002 року підземна пожежа, що спалахнула на шахті "Україна" у місті Українське Донецької області, спричинила загибель 35 гірників, 49 чоловік були травмовані.
29 червня 1991 року загоряння конвеєрної стрічки на шахті "Південнодонбаська №1" призвело до отруєння гірників монооксидом вуглецю. Загинуло 32 чоловік.
3 вересня 1994 року на шахті "Слов'яно-Сербська" під Луганськом від вибуху загинули 30 гірників.
16 серпня 1998 року стався вибух на шахті ім. ХIХ Партз'їзду, в результаті якого загинули 24 шахтаря.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас