"Автоцивілку" почнуть виплачувати швидше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Автоцивілку" почнуть виплачувати швидше

442
З першого січня одержати виплату по "автоцивілці" стане набагато простіше завдяки введенню автоматизованої системи видачі довідок про ДТП.
Як повідомив "Дело" президент Моторно-транспортного страхового бюро України (МТСБУ) Володимир Романишин, Державтоінспекція вже затвердила єдину електронну форму довідки про дорожньо-транспортний випадок. Видача такого документа, на думку експертів, в 3-4 рази прискорить процес одержання страховиками інформації про аварії, а виходить, і страховка потерпілому буде виплачуватися набагато швидше.
Заощаджуємо час і папір
Зараз, щоб видати довідку за запитом страхової компанії, працівникові ДАІ потрібно витратити багато часу: відкрити в паперовому виді "справу", зробити з неї виписку, вручну заповнити довідку. Цей процес, за словами страховиків, займає 10-15 днів, а іноді і місяць. "А з 1 січня 2008 року буде уведена автоматична система видачі довідок, - говорить Володимир Романишин. - Інформація про ДТП буде в електронному вигляді заноситися в єдину базу даних Державтоінспекції, до якої в нашого бюро є доступ". Так що після нововведення страхові компанії-члени МТСБУ будуть не тільки швидше одержувати довідку, але й зможуть в онлайн режимі "бачити" аварію клієнта, що купив у них поліс ОСАЦВ.
Таким чином, на думку Романишина, урегулювання справ по "автоцивілці" страхові компанії будуть починати значно раніше.
У Державній автоінспекції підтвердили, що нова система запрацює із Нового року. Правда, за словами начальника Центру безпеки руху ДАІ Василя Зайченка, мова йде про прискорену видачу даних тільки по полісах ОСАЦВ.
Що стосується КАСКО, то все залишиться як і раніше. "По КАСКО довідки не будуть видаватися в автоматизованому режимі, тому що за них треба заплатити", - говорить Зайченко. За його словами, кожна довідка по КАСКО коштує 30 гривень.
Вичислимо шахраїв
У той же час страховики, крім спрощення процесу одержання інформації від ДАІ і прискорення виплат по полісах ОСАЦВ, бачать у нововведенні ще одну вигоду: їм стане набагато простіше виявляти шахраїв. Останні, користуючись відсутністю єдиної оперативної інформації, купують поліси ОСАЦВ відразу в декількох компаніях, заробляючи "на масштабі".
"Наприклад, два водії авто домовляються між собою про фіктивні аварії. Попередньо один з них купує поліс "автоцивілки" у декількох страхових компаніях, а потім навмисно розбиває машину іншого. Як правило, те авто, що постраждало - справжня розвалюха. Однак його власник одержує страхове відшкодування від декількох страховиків",- розповідає про одну з "ошуканських" схем керівник страхової компанії "Дженералі Гарант Страхування життя" Юрій Лахно.
Автоматизований режим буде визначати такі випадки. "Якщо в онлайн режимі ми будемо бачити, що номера машин і адреси автовласників збігаються, то відразу будемо виявляти шахраїв", - пояснює Лахно.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас