Особливості національного зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Особливості національного зростання

Фондовий ринок
1022
На поточному тижні Міжнародний валютний фонд презентував свій перший регіональний економічний огляд перспектив розвитку Європи - Regional Economic Outlook (REO), у якому прогнозує зниження темпів зростання економік розвинених європейських країн через тривалу світову фінансову кризу.
За оцінками МВФ, у найближчі роки темп зростання об'єднаної економіки Євросоюзу сповільниться з 3,7% в 2007 році до 3,2% в 2008-му, а Україна вперше за останні роки, втратить статус країни, що динамічно розвивається, серед держав Європи, що розвиваються.
МВФ очікує, що в 2008 році середні темпи збільшення ВВП європейських країн, що розвиваються, (країни Східної, Центральної і Південної Європи, що не є членами ЄС) збережуться на рівні 6%. При цьому темп зростання ВВП в Україні понизиться з 6,7% в 2007 році до 5,4% в 2008 році. Настільки істотне зниження динаміки розвитку української економіки в наступному році, на думку експертів, пов'язане з низькою диференціацією структури експорту і високою залежністю економіки України від світової кон'юнктури, зокрема на продукцію металургійної галузі, а також гострим дефіцитом інвестиційних ресурсів.
В 2008 році Україну за темпами зростання економіки, за розрахунками МВФ, обженуть не тільки Росія (зростання на 6,5%) і Білорусія (6,4%), але також Боснія і Герцеговина (6,5%) і Албанія (6%). Про це FINANCE.UA повідомляє Генеральний директор КУА "ІНЕКО-ІНВЕСТ" Олег Морква підводячи підсумки поточного тижня.
Темпи зростання економік країн Європи, %
* прогноз МВФ, Джерело: МВФ
Для більш успішної протидії наростаючим негативним тенденціям у фінансовому секторі окремих економік Євросоюзу, що у значній мірі впливає на зниження ділової активності, МВФ пропонує консолідувати держбюджети європейських країн і провести структурні реформи, зокрема - створити фіскальні резерви для пом'якшення економічних наслідків старіння населення.
У монетарній політиці МВФ рекомендує центробанкам країн з розвиненою економікою зберігати незмінну грошово-кредитну політику, а центральним банкам країн, що розвиваються, - посилити її. Для фінансової системи України, на думку МВФ, головною загрозою є більш високий внутрішній попит на кредитні ресурси, ніж може забезпечити поточний розвиток її банківської системи, що провокує необґрунтоване нарощування грошової маси, що сприяє здешевленню вартості грошей і збільшенню інфляції. Для того щоб пом'якшити наростаючі інфляційні процеси в Україні і підвищити привабливість країни для інвестицій, МВФ радить Україні тримати більш гнучкий курс і зробити втримання інфляції основною метою роботи, як уряду, так і Нацбанку.
Український уряд не поділяє настільки песимістичну оцінку перспектив розвитку української економіки на найближче майбутнє і прогнозує зростання національного ВВП за 2007 не нижче ніж в 6,5%, а на 2008 рік на рівні 7,2%.
У вівторок 13 листопада, Держкомстат повідомив, що в жовтні реальний валовий внутрішній продукт в Україні виріс на 7,0% у порівнянні з жовтнем 2006 року до 68 608 млн. гривень. За січень-жовтень ВВП виріс на 7,3% у порівнянні із січнем-жовтнем 2006 року до 561 112 млн. гривень.
Напередодні, міністр економіки Анатолій Кінах заявляв, що за підсумками січня-жовтня очікується збільшення ВВП на рівні 7,2-7,3%, що дає підстави уряду не переглядати убік зниження базовий прогноз зростання ВВП в 6,5% на 2007 рік.
На майбутній рік уряд України вже затвердив основні макроекономічні показники розвитку, у тому числі зростання ВВП на 7,2%, інфляцію в 6,8%.
Більш значне, ніж в 2007 році, зростання ВВП планується досягти за рахунок збільшення валової доданої вартості по всіх видах економічної діяльності, у першу чергу промисловості (на 7,3%), будівництва (9,2%), оптової і роздрібної торгівлі (на 13,8%), транспорту (7,5%). При цьому основний внесок у зростання промислового виробництва буде зроблений машинобудуванням (18%) і хімічною промисловістю (7%).
На поточному тижні в України, після майже 15-річного переговорного процесу, нарешті, з'явилася можливість у найближчі кілька місяців стати членом Світової організації торгівлі (СОТ).
15 листопада міністр закордонних справ А. Яценюк, повідомив, що з Киргизією уже підписаний двосторонній протокол про доступ на ринки товарів і послуг і у цей час в України немає перешкод, щоб ще до кінця нинішнього року стати членом СОТ.
На біржовому фондовому ринку України, зосередженому в ПФТС, з початку поточного тижня і аж до середи продовжилася корекція цін, що почалася ще на попередньому тижні, на більшість ліквідних цінних паперів, як офіційного, так і неофіційного лістингу.
Відсутність будь-якого прогресу, як по системному нарощуванню інвестиційного потенціалу країни, так і консолідації її політичних еліт для реалізації першочергових завдань соціально-економічного розвитку держави, стимулює фондові компанії приймати більш обережні рішення і діяти озираючись на поточне поводження міжнародних ринків ризикових інструментів.
З початку листопада біржові ринки розвинених країн лихоманить від негативних новин, а публікація невтішних фінансових звітів по більшості компаній фінансового сектора, істотно обвалила не тільки ринкові ціни на їхні акції, але й у цілому понизила ринкову капіталізацію провідних світових економік як мінімум на 1,5-2%.
Український організований фондовий ринок з початком другої декади листопада також вирішив перервати своє півторамісячне зростання і підтримати загальносвітовий спадний тренд, заодно скоротивши і поточну спекулятивну складову у вартості більшості ліквідних акцій (по деяких емітентах спекулятивна "накрутка" сягає 15-25% від рівня справедливої біржової капіталізації паперів) і до середини тижня коректувався.
Незважаючи на дводенне практично фронтальне зниження ринкових цін на українські акції, у результаті якого залежно від емітента паперу подешевіли на 0,3-8%, а індекс ПФТС понизився на 17,24 індексних пункту (-1,49%), серйозного відтоку інвестиційного ресурсу з українських ризикових інструментів не відбувалося. Ціни, як на "блакитні фішки", так і на акції позабіржового списку, знижувалися при досить низьких торговельних оборотах і продавлювалися вниз торговцями, які мають обмежений резерв ліквідності і воліють фіксувати фінансовий результат щоразу, як тільки активність торгів по паперах починає падати, а підтримка по "бідам" ризикових інструментів починає слабшати.
Під час відсутності додаткових інвестицій і невизначеності самого ринку нетривала корекція носила, проте, більше віртуальний, ніж реальний характер, а ціни на деякі папери знижувалися взагалі без жодних торговельних операцій по них.
Уже в середу, після того як світові ринки перервали свій тижневий спад, український біржовий ринок протягом одного тільки дня, не тільки повністю відіграв своє півторапроцентне зниження, але і показав збільшення фондового індикатора більш ніж на 2% (індекс ПФТС виріс на 24,47 пункту до позначки в 1167,75 індексних пункту).
У четвер позитивний настрой українського фондового ринку не зберігся, а більшість цінних паперів індексного кошика ПФТС (також на незначних торговельних оборотах - усього в 7,5 млн. грн.) подешевіла на 0,2-3%, понизивши індекс ПФТС на 9,18 індексних пункту (-0,79%), до поточного значення в 1158,57 індексних пункту.
Низька інтенсивність торгів, при одночасному ціновому коливанні по паперах в 3-10%, сигналізує, насамперед, про те, що фондові компанії, у цей час не впевнені в стабільному зростанні національного біржового ринку і воліють орієнтуватися на поточне цінове поводження на світових фондових майданчиках. У свою чергу інституціональні інвестори через непередбачуваність, як майбутньої конфігурації політичних сил, так і пріоритетів роботи нового уряду і парламентської більшості, воліють займати вичікувальну позицію і не інтенсифікувати додаткове інвестиційне підживлення українського організованого ринку.
Саме одночасний дефіцит, як привабливих біржових інструментів, так і інвестиційних ресурсів, дозволяє організованому ринку цінних паперів випускати "спекулятивну пару" через "віртуальні" корекції, але при цьому уникати системного відтоку інвестиційних ресурсів з біржового ринку і більш об'єктивної переоцінки ринкової капіталізації торгованих емітентів.
Ще однією особливістю сучасного українського біржового ринку є, те, що в умовах обмеженої пропозиції паперів, потенціал можливого збільшення біржової капіталізації ринку, визначається не стільки ціновими очікуваннями і вартісними оцінками портфельних та інституціональних інвесторів, скільки спекулятивними операціями фондових компаній.
Тому, як тільки політико-економічна обстановка в Україні додасть позитиву інвесторам, а попит на ризикові інструменти стане активнішим, ціни на акції протягом декількох днів повернутися на свій максимальний рівень, а спекулятивна гра брокерів буде штовхати їх на новий, більш високий рівень підтримки, забезпечивши середньомісячне зростання біржової капіталізації на 5-7%.
Уже значно об’єктивніші і глибші цінові зміни відбудуться тоді, коли новий український уряд, нарешті, оголосить про свою програму соціально-економічного розвитку на майбутній рік, стратегії розвитку як фондового, так і інвестиційного ринку і плани на майбутню приватизацію і можливу реприватизацію.
На початку листопада Кабінет міністрів на своєму засіданні затвердив Концепцію державної цільової економічної програми модернізації ринків капіталу на 2008-2011 р., що буде курирувати Державне агентство по інвестиціях та інноваціям і на реалізацію якої з держбюджету пропонується виділити 2 млрд. грн.
У рамках програми модернізації планується здійснення радикальної реформи фондового ринку. Так в Україні повинна з'явитися єдина глобальна фондова біржа, єдиний депозитарій, розрахунково-клірингова установа, кастодіальна установа, оборот всіх цінних паперів буде здійснюватися винятково в електронній формі. Пропонується також перереєструвати існуючі фондові компанії в інвестиційні банки.
Незважаючи у цілому на сучасний підхід до реформування національного ринку, пропонована концепція приймалася далеко нецивілізованим способом, практично без обговорення її реалізації і можливих наслідків у бізнес-середовищі.
Малоймовірно, що за допомогою тільки адміністративних рішень і бюджетних коштів, в Україні вийде створити сучасний ринковий механізм функціонування як фондових, так і товарно-сировинних бірж. Більше того, без серйозної зміни чинного законодавства, як в сфері корпоративних відносин, так і функціонування фондового та інвестиційного ринку навряд чи вийде наповнити загальнонаціональні біржові структури достатньою кількістю ліквідних товарно-сировинних ресурсів і інвестиційно-привабливих цінних паперів.
Від того наскільки популярними будуть урядові реформаторські рішення, серед портфельних і інституціональних інвесторів, український фондовий ринок до кінця року зможе, як вирости ще на 10-20%, так і перейти до затяжної корекції, де залежно від ступеня інвестиційного песимізму, реальна капіталізація ліквідного біржового ринку може понизитися на 15-30%.
Що стосується поточної ситуації на біржовому українському ринку, то протягом 4 днів тижня реальні торги ризиковими інструментами були невисокими. Якщо на попередньому тижні щоденні торги становили в середньому 42,3 млн. грн., то у звітний період вони знизилися до середньоденних оборотів в 30,7 млн. грн. Причому фондові компанії протягом тижня воліли більше торгувати цінними паперами другого ешелону, а частка торгів акціями індексного кошика скоротилася до 43,77%, при їхньому торговельному обороті на попередньому тижні в 54,25%.
Протягом тижня ціни на акції офіційного біржового списку змінювалися відносно рівно (по більшості паперів їх усереднене цінове коливання становило 0,2-12%), а цінові спреди по котируваннях "блакитних фішок" перебувають у припустимому для ліквідності діапазоні від 0,1 до 7%.
За тиждень індекс ПФТС став меншим на 1,95 пункту (-0,17%), понизившись із 1160,52 індексних пункту на 9 листопада, до значення в 1158,57 індексних пункту, станом на 15 листопада. Тижнем раніше, індекс ПФТС втратив 1,15% або 13,51 індексних пункту.
Протягом чотирьох днів тижня в ПФТС пройшли торги цінними паперами на 696,61 млрд. грн., з яких 122,64 млн. грн. (17,60%) склала торгівля акціями. Тиждень назад обсяг торгів у ПФТС був в 1,17 рази більше, досягши 814,23 млрд. грн., з яких 211,36 млн. грн. або 25,96% від загальної торговельної маси біржі, наторгували на ринку акцій.
За тиждень загальний попит на покупку акцій у ПФТС виріс майже на 10 млн. грн., склавши 134,23 млн. грн. (+7,98%), а пропозиція на продаж акцій збільшилося до 148,34 млн. грн. (+8,36%).
Лідером торгів на ринку акцій на поточному тижні стали цінні папери ВАТ "Маріупольський завод важкого машинобудування" (обсяг торгів - 9,54 млн. грн.). З початку тижня з акціями підприємства була укладена 61 угода, а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 128,0 грн. (-1,54%), на продаж - 132,5 грн. (-1,12%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 132,5 грн. (+1,84%) за одну акцію емітента. Спред по котируваннях акцій заводу становить 3,52%.
Друге місце на ринку акцій забезпечили собі цінні папери ВАТ "Мотор Січ" (обсяг торгів - 8,45 млн. грн.). За тиждень із акціями емітента в торговельній системі відбулися 62 угоди, а кращі котирування мають вигляд: на покупку - 1700,0 грн. (-0,35%) за акцію, на продаж - 1710,0 грн. (-0,29%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 1714,0 грн. (+0,23%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій підприємства становить 0,59%.
Третє місце на ринку акцій зайняли цінні папери ВАТ "Єнакіївський металургійний завод" (обсяг торгів - 7,84 млн. грн.). З початку тижня з акціями металургійного заводу було укладено 60 угод, а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 434,0 грн. (+1,14%), на продаж - 436,0 грн. (+0,52%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 435,0 грн. (+1,4%) за одну акцію емітента. Спред по котируваннях акцій емітента становить 0,46%.
На ринку корпоративних облігацій різниця між обсягом попиту та пропозиції становить майже 4 млн. грн., при цьому сукупний попит на покупку корпоративних облігацій за тиждень збільшився до 126,78 млн. грн. (+14,33%), а загальна пропозиція на продаж виросла до 130,44 млн. грн. (+17,42%).
У лідери торгів тижня на ринку корпоративних боргових паперів вийшли облігації компаній "Виробниче об'єднання "Конті-Київ" (серія А) (обсяг торгів - 95,07 млн. грн.), "Союз-Віктан Трейд" (серія А) (обсяг торгів - 34,64 млн. грн.) і "Прокредит Банк" (серія F) (обсяг торгів - 34,05 млн. грн.)
На ринку муніципальних паперів до кінця тижня загальний попит на покупку муніципальних бондів виріс до 15,95 млн. грн. (+36,09%), а загальна пропозиція на їхній продаж склала 7,01 млн. грн. (+0,29%).
Лідерами торгів тижня серед цінних паперів муніципалітетів стали облігації Харківської міської ради (серія А) (обсяг торгів - 21,94 млн. грн.), Київської міської ради (серія А) (обсяг торгів - 12,34 млн. грн.) і Луцької міської ради (серія А) (обсяг торгів - 1,81 млн. грн.).
На ринку держпаперів торги досягли 26,6 млн. грн.
У ПФТС на 15 листопада пропозиція на продаж держпаперів збільшилася на 20,63% до 6,55 млн. грн., а попит на покупку склав - 14,38 млн. грн. (-6,32%).
З початку тижня на ринку державних облігацій пройшли торги з ОВДЗ строком погашення 03.09.2008 (обсяг торгів - 20,35 млн. грн.) і з ОВДЗ строком погашення 30.12.2009 (обсяг торгів - 6,26 млн. грн.).
По видах торгованих у ПФТС цінних паперах перше місце зайняв ринок корпоративних облігацій.
З початку тижня корпоративних бондів наторгували на 511,28 млн. грн., а їхня частка в загальній структурі торгів ПФТС склала 73,4%. На попередньому тижні торги корпоративними облігаціями пройшли на 554,69 млн. грн. (68,12% від сукупного торговельного обороту ПФТС).
На другому місці перебуває ринок акцій. З 12 до 15 листопада з акціями емітентів відбулися торги на суму 122,64 млн. грн. або 17,60% від загального торговельного обороту в ПФТС. З 5 до 9 листопада акцій наторгували на 211,36 млн. грн., а їхня частка в загальних оборотах біржі була 25,96%.
На третє місце здійнявся ринок муніципальних облігацій. На поточному тижні торги муніципальними бондами склали 36,09 млн. грн. при частці ринку в 5,18% від усього біржового обігу за тиждень. Тижнем раніше обсяг торгів муніципальними облігаціями досяг 11,37 млн. грн. або 1,4% ринку ПФТС.
Четверте місце зайняв ринок державних облігацій. З початку тижня торги на даному ринку пройшли на 26,6 млн. грн. при частці ринку в 3,82%. Тижнем раніше обсяг торгів ОВДЗ склав 31,79 млн. грн., а їхня частка ринку в ПФТС була 3,9%.
З початку року індекс ПФТС виріс на 659,71 пункту або 132,24%, здійнявшись із позначки в 498,86 індексних пункту на 29 грудня 2006 року, до значення в 1158,57 індексних пункту, станом на 15 листопада 2007 року.
Таблиця 1. Структура торгів цінними паперами в ПФТС (12.11.07- 15.11.07)*
* сума торгів наведена без обліку анульованих угод
Таблиця 2. Зміна котирувань по "блакитних фішках" за період (09.11.07 - 15.11.07)
На поточному тижні серед цінних паперів емітентів індексного кошика ПФТС, що показали зростання за ціною покупки, лідерами стали акції ВАТ "Стірол", ВАТ "Нижньодніпровський трубопрокатний завод" і ВАТ "Центренерго".
У лідери тижня за зростанням капіталізації акцій вийшли цінні папери ВАТ "Стірол". Станом на 15 листопада кращі котирування акцій хімічного концерну в ПФТС мали вигляд: на покупку - 135,1 грн. (+13,05%) за акцію, на продаж - 138,0 грн. (+13,11%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 135,1 грн. (+11,47%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій емітента до закінчення тижня склав 2,15%. З початку тижня із цінними паперами підприємства відбулося 38 угод на 4,39 млн. грн.
Друге місце за зростанням ціни на покупку акцій, зайняли цінні папери ВАТ "Нижньодніпровський трубопрокатний завод". Кращі котирування акцій заводу до кінця тижня мали вигляд: на покупку - 208,5 грн. (+2,46%) за акцію, на продаж - 211,0 грн. (+2,68%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 211,0 грн. (+3,43%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій становить 1,2%. За тиждень із акціями емітента відбулося 8 угод на 985,64 тис. грн.
Замикають ТОП-3 тижня за зростанням ціни покупки акцій серед "блакитних фішок", цінні папери ВАТ "Центренерго".
Кращі котирування акцій енергетичної компанії до кінця тижня мали вигляд: на покупку - 24,85 грн. (+1,22%) за акцію, на продаж - 25,0 грн. (-1,96%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 25,0 грн. (-0,79%) за одну акцію. Спред по котируваннях становить 0,60%. З 12 до 15 листопада з акціями підприємства на біржі пройшли 24 угоди на 3,12 млн. грн.
Аутсайдером тижня стали цінні папери ВАТ "Укрнафта". На 15 листопада кращі котирування акцій нафтової компанії в ПФТС мали вигляд: на покупку - 388,25 грн. (-2,57%) за акцію, на продаж - 390,0 грн. (-2,99%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 389,6 грн. (-3,33%). Спред між кращими котируваннями становить 0,45%. З початку тижня з акціями емітента було укладено 33 угоди на 5,19 млн. грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас