Банки, як гарячі пиріжки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки, як гарячі пиріжки

Фондовий ринок
1273
Черговою голосною угодою на фінансовому ринку України може стати продаж Кредитпромбанку - тринадцятого за розміром активів (9,97 мільярда гривень) в Україні. Інтерес до нього привселюдно виявив грецький Bank of Piraeus. Про плани купити український банк греки заявили вчора в офіційному повідомленні Афінській фондовій біржі. У Кредитпромбанку цю інформацію поки не коментують.
Нагадаємо, що грецький Bank of Piraeus цього року вже одержав контроль над українським Міжнародним комерційним банком. Учора також стало відомо про те, що шведська група SEB (Skandinaviska Enskilda Banken) купує Факторіал-Банк. Він посідає 54-е місце у рейтингу вітчизняних банків за розміром активів (1,1 мільярда гривень). Ця покупка для шведів в Україні також не перша: у січні 2005 року вони придбали банк "Ажіо" (зараз ВАТ "СЕБ Банк").
Кредитпромбанк - зараз одна з найбільш привабливих українських фінустанов для іноземних інвесторів. Рік назад аналітики вітчизняних інвестиційних компаній говорили про інтерес до нього з боку Національного банку Греції (найбільший у країні).
Орієнтир - 700-800 мільйонів
Те, що власники Кредитпромбанку ведуть переговори, у першу чергу, із грецькими банками, має досить просте пояснення. Серед акціонерів фінустанови є фізичні особи-громадяни Греції, а основним власником банку, за неофіційними даними, є український підприємець, грек за походженням Віктор Нусенкіс.
Посилаючись на те, що Кредитпромбанк входить у групу найбільших банків України (тринадцята позиція в рейтингу Національного банку за величиною активів (9,97 мільярда гривень на 1 жовтня), а також на розвинену філіальну мережу фінустанови (12 філій і 145 відділень), аналітики оцінюють його досить високо. "Якщо відштовхуватися від капіталу Кредитпромбанку (1,068 мільярда гривень на 1 жовтня), то він може коштувати від 700 до 800 мільйонів доларів. Це непоганий банк із розвиненою регіональною мережею", - говорить аналітик інвестиційної компанії Foyil Securities Акшін Мірзазаде.
Шведам треба платити менше
Факторіал-банк - не такий великий, як Кредитпромбанк, тому шведській групі SEB, що його купує, прийдеться заплатити істотно менше. Шведи, взагалі не схильні сильно розщедрюватися: за 94% акцій банку "Ажіо" SEB заплатила всього 27,5 мільйонів доларів.
Зараз Факторіал-Банком володіє група фізосіб на чолі з Анатолієм Гіршфельдом - президентом компанії "УПЕК", депутатом Верховної Ради IV скликання (від Народної партії). Антимонопольний комітет України вже видав дозвіл на цю транзакцію.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас