"Українська страхова група" стане австрійською — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Українська страхова група" стане австрійською

Фондовий ринок
293
Найбільший австрійський страховик Vienna Insurance Group повідомила про покупку на українському ринку через приналежну їй компанію TBIH 62% акцій "Української страхової групи" (УСГ).
За оцінками страховиків, акціонери УСГ продали контроль над компанією за 1,5-2 премії, або $44-60 млн. На їхню думку, Vienna Insurance Group не обмежиться покупкою великої страхової компанії і найближчим часом здійснить ще одне поглинання на Україні.
Австрійська страхова компанія Vienna Insurance Group повідомила про висновок угоди про покупку 62% акцій "Української страхової групи". "Після того як будуть отримані всі дозволи регуляторів, акції будуть куплені в компаній, афілійованих з Укргазбанком, - говориться в повідомленні Vienna Insurance Group. - Сторони погодилися тримати ціну покупки конфіденційною. Планується, що ці компанії будуть продавати решту акцій протягом наступних п'яти років".
Глава Vienna Insurance Group Гюнтер Геєр після підписання угоди заявив, що "ця трансакція дозволить групі розширити позиції на диверсифікованому українському ринку, а "Українська страхова група" формує логічне доповнення до існуючих компаній". "Вона має сильний бізнес корпоративних клієнтів і буде фокусуватися на рітейл-бізнесі в майбутньому", - сказав він.
"Українська страхова група" створена в 2002 році. За даними forinsurer.com, в I півріччі 2007 року УСГ зайняла 14-е місце по преміях (90,73 млн грн), 15-е по виплатах (23,32 млн грн) і 13-е по активах (215,73 млн грн). УСГ має 50 відділень і понад 20 регіональних точок продажів. За інформацією УСГ, близько 75% акцій належить структурам, афілійованим з Укргазбанком, 25% - групі компаній "Єврокар".
Юридично угода купівлі УСГ буде оформлена через приналежну групі голландську компанію TBIH Financial Services Group N.V. (TBIH). У квітні 2007 року Vienna Insurance Group довела свій пакет у компанії з 40% до 60%, частка Kardan Financial Services B.V. зменшилася до 40%. На Україні TBIH є співвласником фінансової групи VAB Group, у яку входять три страхові компанії: "VAB Страхування", "VAB Життя" і "VAB Ре". Таким чином, після покупки УСГ австрійці стануть власниками і співвласниками вже семи українських страховиків.
Голова правління УСГ Павло Нельга розповів, що переговори з австрійцями "велися півроку, але в них були й інші пропозиції". "Для того щоб на цьому ринку йти вперед, іншого варіанта, крім залучення стратегічного інвестора, не існує, - пояснив він причини продажу компанії. - Не факт, що після обвалу іпотечного ринку в США будуть гарантії, що в наступному році інвестори будуть готові вкладати в Україну". Фактичний власник УСГ, почесний президент Укргазбанку Василь Горбаль повідомив, що угода повинна закритися на початку 2008 року. "Ми вже принципово про всі речі домовилися, - заявив він. - В "Української страхової групи" завжди були агресивні плани, і ми вважаємо, що входження іноземного інвестора позитивно позначиться на її динаміці". При цьому пан Горбаль запевнив, що УСГ продовжить співробітництво з Укргазбанком.
"Компанія не буде перейменована і буде розвиватися окремо, тому що в нас є мультибрендова стратегія щодо дочірніх компаній", - розповів прес-секретар Vienna Insurance Group Барбара Хагген. "Компанія буде працювати під брендом "Української страхової групи", у якому, швидше за все, буде використовувати бренд Vienna Insurance Group. Об'єднання зі страховими компаніями VAB Group не планується", - повідомив Павло Нельга.
Страховики оцінюють УСГ в 1,5-2 мультиплікатора річних премій. "Мультиплікатор не міг бути більше 2 від зібраних премій, з огляду на афілійованість платежів компанії з колишнім акціонером, - вважає заступник голови правління НАСК "Оранта" Владислав Немировський. - Vienna Insurance Group купила багато компаній, але ми не побачили цілісної дії на ринку і реального злиття компаній під єдиною стратегією". З огляду на те, що в I півріччі 2007 року УСГ показала приріст збору страхових премій в 2,59 рази, то очікуваний портфель за підсумками цього року може скласти $47 млн, а це означає, що вартість компанії - $70,5-94 млн (відповідно, 62% акцій - $44-60 млн).
При цьому рішення акціонерів УСГ продати компанію учасники ринку пояснюють побоюваннями падіння цін на українських страховиків. "Уже незабаром не буде кого купувати. Те, що після другої десятки, - це не зовсім "компанії". Це просто ліцензії, які продаються за менші гроші", - вважає віце-президент СК "Універсальна" Олександр Павленко. Покупка великої СК не зупинить експансію австрійців на український ринок, упевнені експерти. "Vienna Insurance Group давно заявила про намір купити дві компанії в Україні. Тепер вони завершили одну із планованих угод,- говорить голова правління СК "Крона" Анатолій Іванців. - Ми теж хотіли б їм продатися і погодилися б за 1,5 мультиплікатора".
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас