В принципі згодні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В принципі згодні

Енергетика
431
Учора Мінпаливенерго і "Газпром" заявили, що досягнуто домовленості про принципи формування ціни на газ у середньостроковій перспективі. Господарюючим суб'єктам RosUkrEnergo і "Укргаз-енерго" уже доручено підготувати необхідні контракти. Більше докладної інформації сторони не повідомили.
Однак, за інформацією Комерсант-України, Україні вдалося переконати "Газпром" відмовитися від ідеї прив'язати вартість газу до європейської, що може гарантувати стабільність цін, принаймні, у короткостроковій перспективі.
Учора в Москві відбувся черговий раунд переговорів між міністром палива та енергетики України Юрієм Бойком і головою правління ВАТ "Газпром" Олексієм Міллером. Нагадаємо, перший раунд пройшов рівно тиждень назад - тоді панові Бойко вдалося домогтися гарантій збереження поставок середньоазіатського газу, що надалі дозволить купувати його за прийнятною для української економіки ціною - $150-180 за тисячу кубометрів. Однак за підсумками переговорів "Газпром" запропонував підписати угоду про перехід України на європейські принципи формування цін з 2011 року. На це українська сторона не погодилася.
За підсумками вчорашніх переговорів прес-служби Мінпаливенерго і "Газпрому" розповсюдили заяву про те, що їм вдалося погодити принципи формування ціни газу на середньострокову перспективу. "Тепер господарюючі суб'єкти приступили до підготовки відповідних комерційних контрактів",- говориться в повідомленні. Від більш докладних коментарів обидві сторони відмовилися.
Втім, як розповіло високопоставлене джерело в російській монополії, під час другого раунду переговорів "Газпром" запропонував перейти на нові принципи формування цін для України вже в наступному році. "Ми запропонували Україні підписати угоду, у якій значиться, що вона повинна платити стільки ж, скільки Європа, за винятком вартості транспортування (якщо мова йде про середньоазіатський газ), мита, а також понижуючого коефіцієнта",- повідомив співрозмовник. За його словами, щороку "Газпром" буде називати середньоєвропейську ціну. Нагадаємо, раніше аналогічна система розрахунку ціни на газ була прийнята для Білорусії. Для цієї країни понижуючі коефіцієнти становлять на 2008 рік 67%, на 2009 рік - 80%, на 2010 рік - 90%, з 2011 року Білорусія зобов'язалася перейти на оплату газу за світовими цінами.
На думку генерального директора газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрія Коровіна, для України такий варіант формування цін на природний газ при їхньому постійному зростанні був украй невигідний. "У наступному році ціна на газ для Європи може досягти $450-500 за тисячу кубометрів. Якби Україна погодилася на умови "Газпрому", то навіть при настільки значних понижуючих коефіцієнтах, як у Білорусії, вона заплатила б в 2009 році $250-270. Якщо ж країні вдасться зберегти середньоазіатські поставки, вартість газу в 2009 році не повинна перевищити $190-200 за тисячу кубометрів",- говорить генеральний директор компанії Magyar GT (торгує газом і електроенергією в Угорщині) Янош Петефі.
Джерело в українській делегації повідомило, що Юрій Бойко із цим принципом не погодився: "Під час переговорів ми, по суті, відговорили російську сторону застосовувати стосовно нас цю формулу. Ми переконали "Газпром" у тому, що в України особливий статус - оператора транзиту 80% російського газу, і тому ціна для неї повинна формуватися зовсім за іншими принципами". Самі принципи формування ціни співрозмовник назвати відмовився. Однак, на думку кандидата в народні депутати від БЮТ Михайла Волинця, мова може йти про збереження існуючої схеми ціноутворення. "Зараз ціна для нас формується виходячи із пропозицій країн Середньої Азії - Туркменії, Узбекистану, Казахстану - і прибутку оператора - RosUkrEnergo. Ця схема, у цілому, дозволяє домогтися прийнятної для України вартості газу. Думаю, саме на ній наполіг пан Бойко під час вчорашніх переговорів",- припустив пан Волинець.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас