Україна може надати Білорусії ПСГ для зберігання 5-8 млрд кубометрів газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може надати Білорусії ПСГ для зберігання 5-8 млрд кубометрів газу

Енергетика
95
Україна може надати Білорусії свої підземні сховища газу (ПСГ) для зберігання 5-8 млрд кубометрів газу, повідомив посол України в Білорусії Ігор Ліховий.
Україна може запропонувати Білорусії свої газові сховища для тимчасового зберігання газу, поки Білорусія не вирішить проблему використання вироблених соляних шахт, сказав він. За його словами, така можливість буде надана, "якщо буде досягнута домовленість про ціну".
"Білорусія перебуває у вкрай невигідному становищі відносно запасів газу. У вас неприпустимо малі можливості створення запасів газу: їх для надійного газопостачання необхідно мати як мінімум 20-30% від споживаного протягом року газу. А в Білорусії цей показник набагато нижчий", - відзначив український дипломат.
Тим часом, раніше повідомлялося, що білоруська сторона розраховує розмістити в українських ПСГ до 2 млрд кубометрів природного газу.
Посол також вважає очевидною політичну мотивацію при будівництві газопроводу Nord Stream. "Очевидна певна політична складова в цьому проекті", - сказав він.
За словами дипломата, він недавно прочитав висловлювання завідувача відділом Білорусії Інституту країн СНД (РФ) Олександра Фадєєва, що із граничною ясністю виклав мотивацію Кремля.
"Він підкреслив, що ідея будівництва газопроводу Nord Stream - це спроба піти від прив'язки російського транзиту до політичних мотивів суміжних держав. Ініціатором проекту здається, що газопровід в обхід Білорусії, України, Польщі і Словаччини забезпечує економічну незалежність від політичних режимів у цих країнах і змін їхньої політики відносно постачальників російських вуглеводнів", - відзначив посол.
При цьому І.Ліховий підкреслив, що "відхід від одних проблем виявив інші". "Не всі держави, у територіальних водах яких планується прокласти трубу, підтримують цю ідею через цілу низку причин: це і складний рельєф дна Балтійського моря, і екологія, і наявність арсеналу хімічної зброї, затопленого у свій час Радянським Союзом", - пояснив він.
Посол нагадав, що білоруська сторона в цей час пропонує розширити діючий газопровід Ямал-Європа. "Мені здається, у цьому є резон. Правда, економічну доцільність усі визначають по-своєму, незважаючи на те, що в нас одна система вирахування", - додав дипломат.
Газопровід Nord Stream з'єднає балтійське узбережжя Росії під Виборгом з балтійським берегом Німеччини в районі Грайфсвальда. Довжина газопроводу - 1200 кілометрів. Газопровід планується увести в експлуатацію в 2010 році.
І.Ліховий також заявив, що українські порти можуть використовуватися для постачання у Білорусію іранської нафти. "Чому б і ні, якщо Білорусія досягне домовленості про надійні поставки нафти із цього регіону", - заявив посол.
Український дипломат також підкреслив, що Україна готова знизити портові збори. "Ми підтверджуємо свою готовність повернутися до обговорення (питання про зниження портових зборів - ІФ). Але конкретні цифри збору залежать від того, скільки буде перевезено вантажів, від графіка і регулярності поставок", - відзначив він.
"Україна також готова запропонувати Білорусії свої нафтотермінали. Приміром, в Одесі порт "Південний" зацікавлений у модернізації, створенні нових місткостей для зберігання білоруських нафтопродуктів", - зробив висновок І.Ліховий.
Як повідомлялося раніше, Білорусія має намір вивчити можливість доставки в республіку нафти, що добуває в Ірані, морським і залізничним транспортом через порти України. Іран і Білорусія в липні 2007 року підписали контракт, відповідно до якого Білорусія зможе добувати нафту на іранському родовищі Джофеір, розташованому на кордоні Ірану з Іраком. За попередніми оцінками іранських експертів, його потужність складе близько 40 тис. барелів нафти на день.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас