Ще одна фінансова афера - постраждало 16 тис. людей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ще одна фінансова афера - постраждало 16 тис. людей

Нерухомість
1967
Кредитна "Українська група Капітал" обдурила 16 326 українських позичальників на 168 млн. грн. Вона працювала за схемою "покупка в групах" і вважала що її діяльність не підпадає під ліцензування.
Минулого тижня "Деньги" одержали довгоочікувану відповідь на запит у Міністерство внутрішніх справ із приводу кримінальної справи, порушеної проти дочірніх підприємств "Української групи Капітал". За даними МВС, загальний розмір збитків, нанесених цією компанією громадянам, склав 168 млн. грн.
Нагадаємо: "Українська група Капітал" була найбільшою структурою в Україні, що займалася видачею дешевих кредитів (під 2-3% річних у гривнях). Компанія працювала за схемою "покупка в групах" більш ніж в 39 містах України. Кредити обіцяли видавати не тільки на покупку побутової техніки та автомобілів, але і на придбання нерухомості. При цьому "УГ Капітал" працювала без ліцензії Держфінпослуг на надання кредитів населенню, більше того, вона не була фінансовою установою, а існувала як звичайне ТОВ. Клієнти підписували з компанією договір на надання послуг адміністратора, платили початковий внесок (до 8% вартості товару або нерухомості) і чекали своєї черги одержання пільгових позик. Чекали місяцями. Співвідношення виданих кредитів у компанії, навіть за заявою її керівництва, становило 1:16.
Кримінальна справа за фактом шахрайства в особливо великих розмірах проти посадових осіб дочірніх підприємств ТОВ "Українська група капітал" у Харківській області була відправлена в суд ще влітку цього року. Однак тільки зараз стала відома загальна сума збитку, завданого учасникам групи і загальне число потерпілих. Як повідомив "Деньгам" заступник начальника управління Головного слідчого управління МВС України Іван Канфуї, протягом травня 2005 - серпня 2006 років шахрайським шляхом "Капіталу" удалося заволодіти грішми 467 жителів Харкова і Харківської області. Загальний розмір збитків, завданих жителям тільки цього регіону, становить 2,6 млн. грн. При цьому "силовикам" вдалося накласти арешт на рахунки компанії в розмірі ще 3,4 млн. грн.
Кримінальні справи проти співробітників компанії також порушені у Вінниці, Ужгороді, Луганську та інших містах України. Число постраждалих позичальників по всій Україні склало 16 326 чоловік. Зараз слідчі підрозділи шести областей України ведуть досудове слідство за фактом роботи обласних філій "Капіталу".
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас