Левова гривня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Левова гривня

Валюта
3299
Володимир Стельмах наробив шуму серед українських банкірів. Фінансист заявив, що "бачить підстави для зміцнення гривні". Необхідність ревальвації нацвалюти пояснив головний економічний радник Всесвітнього банку в Україні Мартін Райзер: таким способом можна сповільнити темпи інфляції. У січні-вересні цього року споживчі ціни виросли на 8,6%. "За підсумками року інфляція зашкалить за 10%", - очікує Володимир Стельмах.
Дорогий інвестор
Можлива ревальвація національної валюти, заявлена Стельмахом, економічно обґрунтована, вважає Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень. З початку року Національний банк постійно викуповував валюту на міжбанківському ринку: у середньому по $700 млн на місяць. "Це досить високі показники для українського ринку", - говорить Олександр Жолудь. У літні місяці Нацбанку доводилося вилучати з ринку по $1,5 млрд. У результаті міжнародні резерви НБУ розрослися до рекордних $31,7 млрд (приріст резервів з початку року - 42,5%). Тепер міжнародні резерви Нацбанку еквівалентні шестимісячному обсягу імпорту товарів і послуг.
Валютненько: Чим ближче вибори, тим більше доларів
"Оптимальний обсяг резервів центрального банку країни - вартість трьох місяців імпорту",- говорить Ерік Найман, начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку. Запас резервів, що дорівнює обсягам піврічного імпорту, на думку експерта, невиправдано високий. "Нацбанку необхідно зміцнити гривню, інакше при нинішній вартості нацвалюти НБУ прийдеться постійно викуповувати долари з ринку", - попереджає експерт. Необхідність вилучати долари з обігу збільшує грошову масу в обороті, а разом з нею - інфляцію. З початку року обсяг грошей в економіці виріс на 35,9% (до 354,8 млрд грн). "Приріст грошової маси - одна із причин високої інфляції", - упевнений Найман.
Надлишок валюти на українському ринку - наслідок притоку доларів з-за кордону. "Основні канали надходження валюти в Україну - експортний виторг, прямі і портфельні іноземні інвестиції та кредити вітчизняним підприємствам", - розповідає Олександр Жолудь. З початку року негативне сальдо поточного рахунку платіжного балансу склало $2,2 млрд (на таку суму вартість імпорту перевищила вартість експорту). Дефіцит компенсувався притоком валюти з-за кордону за рахунок іноземних інвестицій і кредитів: позитивне сальдо фінансового рахунку платіжного балансу досягло $8,7 млрд.
Схожу ситуацію можна було спостерігати два роки тому, коли НБУ вперше за кілька років різко ревальвував гривню: опустив планку вартості національної валюти з 5,30 до 5,05 грн за долар. Притік доларів тоді значно перевищував відтік валюти з економіки, у тому числі за рахунок масового приходу іноземних інвесторів на український фондовий ринок. У січні-квітні 2005 року НБУ викупив з ринку $3,5 млрд. "У результаті банку довелося ревальвувати гривню, щоб зменшити тиск на інфляцію", - згадує Ерік Найман. За даними експерта, у березні-2005 інфляція в річному вираженні становила 14,7%, а за підсумками року показник збільшення цін досяг 10%, тобто Нацбанку тоді все-таки вдалося сповільнити темпи інфляції.
Без паніки
Український фінансовий ринок відреагував на заяву Володимира Стельмаха розпродажем доларів. За даними першого заступника голови правління Нацбанку Анатолія Шаповалова, останні кілька тижнів українські банки позбуваються від доларів і переводять резерви в гривню. При цьому спостерігається тенденція здешевлення гривневих кредитів - на початку осені багато банків понизили процентні ставки по позиках у нацвалюті. "Після заяви глави НБУ банки будуть прискореними темпами нарощувати обсяги кредитування в гривні", - упевнені банківські аналітики. Зараз середні ставки по гривневих кредитах у найбільших банках країни становлять 12,5-13%.
"У Нацбанку є всі підстави ревальвувати гривню. Однак до кінця року НБУ не стане вживати настільки кардинальних заходів", - упевнений Олександр Жолудь. На думку аналітика, ревальвація реальна тільки після затвердження держбюджету та основ грошово-кредитної політики на наступний рік. Максимум Нацбанк розширить коридор вартості валюти на міжбанківському ринку: з 5,00-5,06 грн/$ до, наприклад, 4,95-5,10 грн/$, вважає експерт.
Втім, гривня ревальвує і без втручання Нацбанку: за даними Мінекономіки, з початку року реальний ефективний обмінний курс національної валюти (скоректований на ціни в Україні і за кордоном) зміцнився на 2,56%. В умовах керованого-плаваючого курсу гривні (середньорічний обмінний курс, визначений Нацбанком - 4,95-5,25 грн/$) "підганяти" офіційний курс під реальний немає необхідності. До того ж, за словами голови Ради НБУ Петра Порошенка, Нацбанк збирається перейти на плаваючий курс в 2008 році. В умовах плаваючої гривні реальний обмінний курс поступово співпаде з офіційним, упевнені експерти.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас