Слово без діла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Слово без діла

Енергетика
598
Останнє 45-хвилинне інтерв'ю президента Віктора Ющенка виявилося настільки нетиповим, що редколегія довго вирішувала, у якому форматі його публікувати. З одного боку, президент зібрав представників тільки чотирьох ЗМІ (ділові щотижневики країни були представлені Контрактами), для того щоб повідомити дуже неприємну звістку: енергетична безпека країни в небезпеці. З іншого боку, ця звістка не нова, а на уточнюючі питання Віктор Ющенко не відповідав, він їх задавав.
Точніше, президент відзначив низку проблем у газовій сфері - від фінансових труднощів НАК "Нафтогаз України" до бездіяльності Антимонопольного комітету, який не помічає, що СП "УкрГаз-Енерго" монополізувало постачання газу українським промспоживачам. І дав зрозуміти, що чекає від претендентів на посаду прем'єра в новому уряді концепції реформування внутрішнього ринку у зв'язку з можливим переходом на прямі поставки газу з Росії. Прямо кажучи, Ющенка цікавить, як домовлятися з Газпромом, що впритул наблизився до контролю над ГТС України? Якби не остання обставина, це питання можна була б визнати риторичним, адже угоди з Газпромом не готують у Києві, а нав'язують у Москві.
Однак у контексті заяв президента інтрига виявилася в тому, що якби прямий імпорт газу раптом став реальністю, Нафтогаз, обтяжений мільярдними боргами, просто не витримав би пресингу з боку Газпрому, позиція якого відома: без посередників газ для України буде коштувати $230 за тисячу кубів, альтернативний варіант - паритетний контроль над газотранспортною системою країни. Контракти спробували частково відповісти на питання, переадресовані президентом ще не сформованому Кабміну.
Питання № 1, шкурне. Чи є зв'язок між закінченням каденції президента Росії Володимира Путіна та ідеєю Газпрому відмовитися від посередницьких послуг РосУкрЕнерго?
Віктор ЮЩЕНКО: Я не хочу коментувати, яка політика стоїть в Росії за цією організацією, це їх справа... Що стосується української сторони, то я не знаю фігур, що стоять за компанією РосУкрЕнерго від імені держави, їх офіційно ніхто не призначав, і офіційний Київ не має ніякого відношення до діяльності цієї структури. Якщо в когось є інші відомості, я попросив би їх надіслати. Я навіть не знаю, у чому комерційний сенс РосУкрЕнерго, мені відомо, що 50% цього проекту належить Газпрому. Тому ми і виходимо з того, що перспектива відносин із РФ - пряме співробітництво з Газпромом. Це очевидна відповідь на всі підозри щодо причетності українських чиновників до РУЕ та авантюристичності цієї компанії. Деталізувати не хочу, оскільки для цього немає достатньої інформації.
Коментар Контрактів. Імпорт газу в Україну без посередників аж ніяк не метафора, а цілком конкретна ініціатива. Німецька компанія E.On (найбільший міноритарій Газпрому) запропонувала розглянути питання відмови від експорту газу через швейцарську компанію РосУкрЕнерго на найближчій раді директорів. На цю інформацію в Києві відреагували обережно, що цілком зрозуміло, оскільки РУЕ є монопольним постачальником газу в Україну (імпортує близько 58 млрд кубометрів блакитного палива) і власником 50% акцій ЗАТ "Укргаз-енерго", що реалізує газ українським промспоживачам (іншими 50% акцій володіє НАК "Нафтогаз України").
Зокрема, перший віце-прем'єр Микола Азаров заявив, що "уряд не проти можливого переходу на прямі відносини між Газпромом і Нафтогазом", і пообіцяв "вивчити питання уважно, виходячи з того, щоб ціна на поставлений газ була прийнятною для України: дозволяла б нам вписуватися в траєкторію впровадження енергозберігаючих технологій".
У такому контексті раніше озвучена вимога Газпрому до "української сторони" повернути $2 млрд боргу та оперативне погашення відповідних зобов'язань його сателітами (по суті, винна була Газпрому не Україна, а РУЕ та УкрГаз-Енерго) - це щось більше, ніж PR-акція з метою показати, що Кабмін Януковича дружить із Москвою. Це дуже схоже на підбиття балансу і звірення рахунків... Виникає логічне запитання: як може бути реорганізований внутрішній ринок України у випадку переходу на прямі поставки газу Газпромом? Це питання Контракти і задали президентові.
Питання № 2, логічне. Як може бути реорганізований внутрішній ринок у випадку переходу на прямі поставки газу Газпромом?
Віктор ЮЩЕНКО: Мене як президента і громадянина не влаштовує підхід, коли національна компанія втрачає позиції на газовому ринку, а СП "Укргаз-енерго" заробляє на найбільш платоспроможних споживачах - промислових підприємствах. Взагалі я не вважаю нормальним розподіл газового ринку на сегменти залежно від фінансових можливостей покупців... Було б непогано, якби уряд потурбувався рівнем платіжної дисципліни в газовому секторі. Мова йде про те, що близько 90% населення розраховується за газ, а в теплокомуненерго цей показник становить 73-78%... Зрозуміло, що це неприпустимо, але, якщо говорити відверто, ні керівництво Нафтогазу, ні чиновники Мінпаливенерго не мотивовані вирішувати цю проблему. Але ж 18 млрд кубів газу НАК направляє в цей сектор фактично без компенсації.
Коментар Контрактів У жовтні-листопаді НАК "Нафтогаз України" перерахувала СП "УкрГаз-Енерго" $700 млн для погашення боргу перед Газпромом. За версією міністра ПЕК Юрія Бойка, саме стільки НАК заборгувала СП за газ, придбаний для перепродажу підприємствам теплокомуненерго в 2007-му. Контракти неодноразово писали про те, чим небезпечне дотування певних категорій споживачів за рахунок Нафтогазу (компанія дотепер продає імпортований газ дешевше, ніж купує), виходячи з політичної доцільності.
Зараз лише констатуємо, що з $700 млн, повернутих Нафтогазом, $300 млн було виручено за транзит російського газу в Європу, а $400 млн зекономлено в результаті зниження податкового навантаження на державний холдинг... Чи готова НАК до переговорів з Газпромом про прямі закупівлі газу? Це питання було задано президентові в іншому формулюванні.
Питання № 3, честі. Чи правда, що структури Газпрому скупили боргові зобов'язання Нафтогазу?
Віктор ЮЩЕНКО: Ні... Однак варто визнати, що бюджет НАК на поточний рік був складений з дефіцитом в 9 млрд грн, з них більше 5 млрд грн - обслуговування і погашення кредитних зобов'язань. Дивно, що 1,5 млрд грн дивідендів від діяльності УкрГаз-Енерго в 2006-му не було розподілено, що істотно послабило фінансові позиції НАК. Питання реорганізації внутрішнього ринку - це складне домашнє завдання, яке потрібно виконати якомога швидше.
Коментар Контрактів. Джерела, яким немає підстав не довіряти, стверджують, що кредитний портфель НАК "Нафтогаз України" перевищує $2,2 млрд, а його обслуговування обходиться компанії приблизно в $200 млн щорічно. За даними Мінпаливенерго, у жовтні Нафтогаз направив більше $27 млн на погашення кредиту австрійському Дойче Банку (нагадаємо, що $600 млн позичили в 2005-му і... перерахували в держбюджет). У лютому НАК достроково повернула $200 млн голландському АБН Амро (брали в червні 2006-го, незважаючи на урядову заборону залучати кредити, під Libor +1,25% на 364 дня)...
Зараз міністр ПЕК Юрій Бойко регулярно сигналізує кредиторам НАК (до числа яких входять російський Альфа-Банк, український Промінвестбанк, кіпрський Дефа Банк ПЛС, англійський Стендерд Банк ПЛС і ін.), що Нафтогаз платоспроможний. Але це не скасовує факту: за інформацією аудиторської компанії Ernst & Young, майже всі кредити, притягнуті НАК, - бланкові (тобто взяті без застави). Однак кредитні умови дозволяють банкам як переуступати права вимоги третім особам, так і вимагати негайного погашення позик і виплати відсотків з них у деяких випадках, зокрема, якщо відбулася подія, що зробила істотний негативний вплив на діяльність позичальника.
Ступінь "істотності впливу" кредитори вправі визначати на свій розсуд... До речі, перехід на прямі поставки газу Газпромом цілком може бути такою подією. У зв'язку із цим як ніколи актуальне питання: якими будуть ціна на газ для України і ставка транзиту її територією в 2008-му?
Питання № 4, насущне. Скільки буде коштувати газ, імпортований в Україну, на кордоні із РФ в 2008-му?
Віктор ЮЩЕНКО: Ціна газу для України і ставка транзиту для Росії будуть визначені найближчим часом. Ми розуміємо, що відносини з Газпромом зараз перебувають на перехідній стадії, і усвідомлюємо, що повинні бути коректними одне до одного. Безумовно, ціна газу на російсько-українському кордоні в $130 за тисячу кубометрів не є оптимальною. Звичайно, вона зросте... Але ж тариф на зберігання газу в ПСГ України також вимагає окремого розгляду... Крім того, ціна на газ і ставка транзиту повинні бути прогнозовані і визначатися на високому статусному рівні, а не суб'єктами господарювання.
Коментар Контрактів Міністр палива та енергетики Юрій Бойко стверджує, що ціна на газ для України на 2008 рік обговорюється з російською стороною в діапазоні $150-160/тис. куб. м. Юрій Анатолійович називає некоректним твердження про те, що ставка транзиту територією України в розмірі $1,6/тис. куб. м на 100 км занижена. Фактично, заяви Бойка можна інтерпретувати в такий спосіб: якщо він залишиться на посаді, а Газпром відмовиться від послуг РосУкрЕнерго не в 2008-му, а, приміром, в 2009 році, то СП "УкрГаз-Енерго" буде закуповувати газ за ціною $150-160/тис. куб. м, а ставка транзиту не зміниться.
Подібна схема вже була реалізована в грудні 2006 року на підставі угоди про врегулювання відносин у газовій сфері (яку підписали Нафтогаз, Газпром і РосУкрЕнерго в січні 2006 року, розірвавши вигідну для України зв'язку "ціна-транзит"). Природний результат: фінансові проблеми НАК, а точніше - ДК "Укртрансгаз". Причина - при транспортуванні російського газу в Європу на роботі компресорних станцій з перекачування витрачається 5,5-5,8 млрд куб. м газу на рік, а планові балансові втрати енергоресурсу при проходженні через ГТС становлять 1,06 млрд. куб. м (реальні втрати - вищі). Таким чином, цілком доречне питання: скільки буде коштувати технологічний газ для України в 2008-му?
Питання № 5, доречне. Скільки буде коштувати в 2008 році технологічний газ, що витрачається українськими компресорними станціями для перекачування російського газу в Європу?
Віктор ЮЩЕНКО: Робота Укртрансгазу заслуговує окремого коментарю, оскільки компанія не в кращій кондиції і уряд повинен був вжити заходів щодо її оздоровлення, а не виводити на окремий баланс... Тим більше що цього року російська сторона на 1,5 млрд куб. м газу скоротила обсяги транзиту (справа в тому, що газ у зв'язку з теплою погодою виявився незатребуваним ринком), і це також вдарило по фінансових позиціях Укртрансгазу, яка недоодержала 2 млрд грн.
Коментар Контрактів Думаємо, що офіційної відповіді на це питання найближчим часом не передбачається. Справа в тому, що міністр ПЕК Юрій Бойко в інтерв'ю Контрактам обіцяв врегулювати проблему неадекватності зростання ціни на технологічний газ і збереження транзитного тарифу ще в лютому. Міністр сказав, що "переговори із цього приводу ще тривають", і, швидше за все, злукавив.
За найскромнішими підрахунками, подорожчання газу на російсько-українському кордоні з $95 до $130 за тисячу кубометрів в 2007-му обійшлося Укртрансгазу більш ніж в $1 млрд (ще $300 млн, нагадаємо, у компанії вилучили для погашення зобов'язань Нафтогазу перед УкрГаз-Енерго). Подальше збільшення ціни на газ - з $130 до $150 (при фіксації транзитної ставки на рівні $1,6 за тисячу кубометрів на 100 км) - може коштувати в 2008-му як мінімум ще $1 млрд додаткових витрат... Почасти тому президентові було задане тестове питання: яка схема імпорту газу є для України оптимальною?
Питання № 6, тестове. Яка схема імпорту газу є для України оптимальною?
Віктор ЮЩЕНКО: Насамперед вирішення питань постачань газу в Україну і транзит її територією повинні бути в компетенції нашої держави. Ми повинні вибудувати схему, яка була б мінімально піддана зовнішнім впливам, незалежно від того, який їх характер - політичний або ринковий... У цьому сенсі мова йде про забезпечення не тільки економічної, але і політичної незалежності країни. У цьому зв'язку я виділив би кілька основних позицій.
Перша - перехід на просту і прозору систему розрахунків і детінізація імпорту, процес газових поставок повинен бути зрозумілий кожному, а не вузькій групі фахівців... Друга позиція - формування ринкових відносин між покупцем і продавцем... Третя - забезпечення безпеки транзиту російського газу територією України, спекуляцій щодо виконання українською стороною зобов'язань бути не повинно... Четверта позиція, як це не дивно, - проекція на внутрішній ринок нашої країни - ми не повинні допустити його некоректної монополізації... Думаю, що перехід на прямі поставки газу дасть відповіді на всі ці питання. Полеміка з російською стороною відбудеться найближчим часом.
Коментар Контрактів. Навряд чи варто сподіватися, що російський монополіст буде чекати, поки уряд профінансує НАК "Нафтогаз України" за бюджетний рахунок (саме цей варіант - далеко не бездоганний, але цілком діючий - Віктор Ющенко настроєний реалізувати в 2008-му). У тому випадку, якщо "полеміка з російською стороною" дійсно пройде швидко, як розраховує президент, то найімовірнішим здається інший сценарій розвитку ситуації.
Приміром, може з'ясуватися, що, крім прямих кредитних зобов'язань НАК, у компанії є опосередковані - спільні з РосУкрЕнерго (все нерухоме майно якої - офіс у швейцарському кантоні Цуг), оформлені на УкрГаз-Енерго. Заступник голови правління Нафтогазу, за сумісництвом керівник СП Ігор Воронін в інтерв'ю Контрактам зізнався, що УкрГаз-Енерго брав кредит в $1 млрд для того, щоб до опалювального сезону-2007/2008 ПСГ України були під зав'язку заповнені газом.
Після нетривалої дискусії на тему: "Зв'язку між боргами НАК і загрозою енергетичній безпеці України" Ігор Воронін запропонував наступну модель побудови відносин з Газпромом: "Взагалі, щоб не було побоювань, що в НАК хтось якось може забрати трубу, міноритарний пакет акцій варто було б продати за кілька десятків мільярдів доларів". За словами Ющенка, питання приватизації Нафтогазу поки не стоїть. Заступник голови Газпрому Олександр Медведєв думає інакше: "Якби нам вдалося створити консорціум, то визначення ціни на газ було б внутрішнім питанням України. Відповідні пропозиції давно лежать на столах керівництва вашої країни". З огляду на все вищесказане, питання диверсифікованості постачань газу є для України принциповим.
Питання № 7, принципове. Наскільки реально відновити прямі закупівлі туркменського газу в найближчі рік-два?
Віктор ЮЩЕНКО: Наскільки я володію ситуацією, зараз українська і туркменська сторони працюють над підготовкою візиту їх прем'єра до нас. Питання полягає тільки в тому, що Україна повинна бути готова до переговорного процесу, а для цього повинен почати роботу парламент. Ви, напевно, знаєте, що зараз туркменський газ в Україну йде через російську структуру. Однак я не буду приховувати, що ми зацікавлені в поновленні прямих поставок з Туркменістану, Узбекистану, Казахстану і Росії. Проблема в тому, що для цього потрібно політичне рішення їх сторони... Думаю, Україна могла б зробити більшу послугу Туркменістану, забезпечивши прямий транзит газу в Європу. Очевидно, що для туркменської сторони це питання актуальне.
Коментар Контрактів. В 2006-му прагнення України до ринкових відносин у газовій сфері (розмови про які тільки дратують Газпром) привело до втрати НАК "Нафтогаз України" бартерних контрактів на закупівлю газу в Туркменістані. В результаті російський Газпром-експорт законтрактував туркменський газ. По суті, у давно підписаний договір, розрахований на 20 років, туркмени вписали цінову умову - $100 за тисячу кубів газу на кордоні з Узбекистаном, а росіяни на неї погодилися. (Ціна газу, імпортованого в Україну РУЕ, відповідно зросла в 2007-му до $130 за тисячу кубометрів.) Якщо говорити точно, то НАК втратила не стільки прямий контракт із Туркменістаном (купити газ у цій країні не проблема), скільки переважне право цей газ експортувати.
Справа в тому, що пропускна здатність узбецької ділянки газопроводу "Середня Азія-Центр", яким транспортується туркменський газ, становить 47 млрд куб. м щорічно (рівно стільки закуповують росіяни). Відповідно до інвестиційної стратегії Газпрому, саме РУЕ повинна була розвивати транзитну систему Узбекистану, у чому зі зрозумілих причин компанія не мала успіху. Цікаво, що синхронно з інформацією про можливу відмову Газпрому від посередницьких послуг РУЕ в британській Times з'явилася провокаційна замітка про те, що міністр енергетики Великобританії Малькольм Вінс і міністр нафти і газу Туркменістану Баймірат Ходжамухаммєдов підписали меморандум про доступ Брітіш Петролеум до туркменських родовищ вуглеводнів. Якщо наміри сторін серйозні, то Великобританія буде зацікавлена в будівництві газопроводу із Середньої Азії в Європу в обхід Росії: через республіки Закавказзя (як варіант - Іран і Туреччину), Чорне море та Україну.
Реалізація такого проекту відкриє НАК "Нафтогаз України" другий кредитний подих і нові перспективи. Але чи варто на це розраховувати? Найкоротший шлях до диверсифікованості поставок газу для нашої країни - зацікавити туркменських лідерів новою, ще менш прозорою, бартерною схемою. Після цього НАК може спробувати домовитися з Газпромом про взаємовигідні умови транзиту (туркменського газу - територією РФ; узбецького, казахського і російського - територією України). У свій час для цього навіщось створили РУЕ. Це і є ключове питання.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас