Громадський суд створює чорний список корупціонерів в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Громадський суд створює чорний список корупціонерів в Україні

Кримінал
264
Громадський суд України створить чорний список голів сільських рад, що порушують законодавство в сфері земельних відносин.
Про це повідомив представник Громадського суду України (ГСУ) Ярослав Місяць.
За його словами, у чорний список уже потрапили два голови сільрад у Київській області. Він також повідомив, що ГСУ почав проводити громадське розслідування щодо фактів корупції при виділенні земельних ділянок у Київській області за зверненням громадської організації "Варта Києва" у вересні поточного року.
Результати розслідування Місяць пообіцяв оприлюднити протягом місяця.
За його словами, у Київській області більшість простих людей не можуть протягом 3-7 років одержати документи на право власності на землю, у той же час узаконювання угод із землею стало бізнесом.
Як підкреслив Місяць, процес вилучення земель у людей найчастіше відбувається в такий спосіб: голова сільради збирає в місцевих жителів державні акти на право власності на землю для видачі актів нового зразка, акти знищуються під видом пожежі або крадіжки, після чого голова сільради видає заднім числом рішення і видає держакти новим власникам.
За словами жителя села Підгірці (Київська обл.) Олега Вуса, в 2005 році рішенням сільради йому була виділена ділянка землі для ведення приватного селянського господарства.
"Однак сільрада вже п'ять разів змінила своє рішення, а землі я одержати не можу", - сказав він. При цьому житель села, за його словами, неодноразово звертався до керівництва Обухівської райради, однак воно не знайшло в діях сільського голови ніяких порушень. Звернувшись з даним питанням в Київську ОМА, Вус одержав відповідь, у якому сказано, що 95% землі в 2005-2007 роках було виділено не жителям сіл Підгірці, Романків і Креничі.
За даними представника Коаліції антикорупційних організацій Віталія Хибовського, у селі Бєлогородка Києво-Святошинського району виникла спірна ситуація із землями, переданими пайовикам у колективну власність. "Це - сади. 950 паїв по 19 соток", - пояснив Хибовський.
29 жовтня група країн-членів Ради Європи з боротьби із корупцією (GRECO) заявила, що вважає рівень корупції в Україні таким, котрий загрожує принципам демократії в країні. У своїй доповіді GRECO акцентувала увагу на антикорупційній політиці України, збитках від корупції для держави, незалежності судів.
У вересні, провідна міжнародна організація по боротьбі з корупцією Transparency International оголосила результати дослідження, відповідно до якого рівень корупції в Україні склав 2,7 пункти, за 10-бальною шкалою, де 0 - максимум, а 10 - відсутність корупції взагалі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас