Ціна великих грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна великих грошей

Кредит&Депозит
1828
На Україні з'явився власний міжбанківський індекс грошового ринку KievPrime, аналогічний лондонській плаваючій ставці LIBOR.
Він із учорашнього дня розраховується виходячи з вартості міжбанківських гривневих кредитів і депозитів при торгах між восьми великими українськими банками. Творці очікують, що індекс, у випадку, якщо його сприйме ринок, стане основним монетарним орієнтиром економіки. Втім, для цього необхідно, щоб ним почали користуватися в Міністерстві фінансів при визначенні ціни облігацій внутрішнього держзайму.
Вчора вісім українських банків, відібрані Європейським банком реконструкції та розвитку (ЭБРР), підписали угода про початок розрахунку міжбанківського індексу грошового ринку для гривневих кредитів і депозитів KievPrime, що є плаваючою ставкою мінімальної вартості гривневих ресурсів, аналогічній ставці LIBOR. Із учорашнього дня Укрексімбанк, Укрсіббанк, Укрсоцбанк, "Райффайзен Банк Аваль", ING Банк (Україна), Каліон Банк (Україна), Сітібанк (Україна) і Ерсте Банк зобов'язалися кредитувати один одного на міжбанківському ринку за єдиною ставкою KievPrime. Індекс буде щодня опівдні розраховуватися агентством Reuters і стане доступним для всіх учасників ринку.
На думку ЄБРР, KievPrime повинен лягти в основу формування реальної вартості гривневих ресурсів на Україні. "Чіткий орієнтир для процентних ставок є надзвичайно важливим кроком для прозорого ціноутворення міжбанківських кредитних ставок, що не тільки сприяє розвитку ринку облігацій і деривативів, але і є ключовим для розвитку інструментів хеджирування", - заявив віце-президент ЄБРР з фінансів Манфред Шеперс. Раніше на Україні видавалися лише валютні кредити за плаваючою ставкою.
При розрахунку KievPrime відтинаються дві найгірших і найкращих ставки, і береться усереднений показник інших пропозицій. Вчора ставки KievPrime з кредитів "овернайт" (нічні) склали 1,13%, тиждень - 1,54%, місяць - 4,38%, два місяці - 5,85%, три місяці - 6,83%. Через місяць банки мають намір розраховувати KievPrime на 6 місяців. На міжбанківському ринку, за даними системи Ukrdealing.com, ставка "овернайт" коливалася в межах - 0,5/1,5%, місяць - 3,5/7%.
Банки, що формують KievPrime, не заперечують, що вони є "закритим клубом", що дозволяє їм установлювати найнижчі ризики саме одни для одного. "Для участі в проекті банк повинен мати міжбанківський ліміт у розмірі 50 млн грн не менше, ніж на 2/3 учасників пула", - сказав голова правління Ерсте Банку Андрій Рожок. "Але ми вважаємо, що коло банків може розширитися", - вважає заступник голови правління Укрсіббанка Олександр Суляєв. Для інших банків невлучення в пул стало несподіванкою. "Я не розумію, чому нас не запросили, - здивувався генеральний заступник голови правління Приватбанку Юрій Пікуш. - Схоже, відбиралися тільки банки з іноземним капіталом".
В ЄБРР відзначають, що формування KievPrime було проведено з обліком російського та казахського досвіду, де ЄБРР ввів такі індекси. Директор представництва ЄБРР на Україні Камен Захарієв говорить, що вони до кінця року залучать за ставкою в пула банків 200 млн грн для кредитування українських підприємств.
Банкіри говорять, що давно очікували введення індексу, що дозволить їм формувати плаваючі ставки для кінцевих позичальників і не переглядати умови кредитного договору. Адже ставка для споживача тепер буде не фіксована, як раніше, а плаваючий плюс ставка, розмір якої залежить від ризиків позичальника. "Ми будемо розробляти кредитні продукти, які будуть опиратися на ставку KievPrime, але враховувати ризики конкретних клієнтів", - сказав Олександр Суляєв. На думку Юрія Пікуша, після появи гривневого орієнтира плаваючі ставки згодом запровадять всі банки. "Це буде не просто бенчмарк. Не всі банки зможуть зайняти на зовнішніх ринках, тому інтерес до внутрішніх ресурсів виростає, і, відповідно, всі будуть орієнтуватися на KievPrime", - упевнений він. За словами одного з підписантів, до кінця листопада кредити за плаваючлю ставкою будуть запропоновані підприємствам, навесні - фізичним особам.
Експерти вважають, що впровадження KievPrime значно знизить волатильність гривні, тому що підприємства зможуть будувати чіткі прогнози за залученнями. "Але, щоб це стало дійсним орієнтиром, уряд повинне нарешті виявити зацікавленість у внутрішньому гривневому ринку і пропонувати свої цінні папери за ринковим курсом (KievPrime)", - вважає президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. Учасники проекту та ЄБРР говорять, що Мінфін буде враховувати KievPrime при випуску ОВДП тільки тоді, коли KievPrime візьме у свої розрахунки Нацбанк, що раніше був супротивником проекту. "Ми подивимося, як буде працювати ця ставка, і, може бути, приймемо її в розрахунок при своїх операціях вже під кінець року", - заявив заступник голови Нацбанку Олександр Савченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас