Столична "вторичка" оживилась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Столична "вторичка" оживилась

Нерухомість
799
Але значне збільшення числа реальних угод ріелтори фіксують тільки по окремих сегментах вторинного ринку.
Особливий інтерес у покупців викликають трикімнатні квартири в новобудовах, що вже потрапили на вторинний ринок. Маклери завмерли чекаючи, коли аматори переглядів почнуть купувати житло в масовому порядку.
"Смотрящие" за Києвом
За інформацією генерального директора АН "Альянс-Брок" Андрія Сокура, в останні тижні на ринку вторинної столичної нерухомості більшість агентств зафіксували різке підвищення інтересу до б/у житла. За даними експерта, число обігів в АН і переглядів квартир зросло сьогодні на 50- 75% у порівнянні з літнім періодом і на 30-40% - з вереснем. Правда, поки це кардинально не відбилося на кількості реальних угод, що у жовтні всього на 15-20% перевищила літні показники.
Помітне пожвавлення ринку в останні тижні маклери фіксують лише в окремих сегментах, які клієнти стали не тільки активніше переглядати, але і частіше купувати. У першу чергу це торкнулось найдешевшого житла і трикімнатних квартир у новобудовах.
Як сказав начальник відділу продажів квартир компанії "Траєкторія" Наталя Чоботарьова, зараз основний рух на ринку відбувається з боку саме "найбідніших" клієнтів, які становлять майже 40% від числа всіх реальних покупців. Попитом у них користуються насамперед "гостинки" загальною площею 20-21 кв. м з кухнею 4-4,5 кв. м і без балкона на Новій і Старій Дарниці, Лісовому, Воскресенці, Березняках, Борщагівці, Сирці, які виставляються за ціною не дорожче 65 тис. дол. Непогано розбираються і "гостинки" зі збільшеною площею (30-35 кв. м, кухня 6-7,5 кв. м) за ціною не вище 80 тис. дол. і одно- і двокімнатні хрущовки, які пропонуються не дорожче 70-80 тис. дол. і 90-100 тис. дол. відповідно.
Основні покупці дешевих квартир, за даними маклерів, - це молоді родини киян і регіоналів і корінні жителі, що роз'їжджаються. За словами Андрія Сокура, до цього дані категорії підштовхнула напружена ситуація на столичному ринку оренди нерухомості, де сьогодні практично нереально знайти пристойне житло дешевше ніж за 500 дол. на місяць, а киян, що роз'їжджаються, - довгий застій на ринку, що так і не привів до стрімкого падіння цін.
"Ті, у кого потреба вирішити свої житлові питання назріла вже давно, усвідомили, що обвалу ринку вони навряд чи дочекаються і вирішувати ці питання прийдеться при наявному рівні цін", - відзначив Андрій Сокур.
За твердженням маклерів, майже всі категорії покупців сприймають дешеве житло, що придбане ними, як тимчасове і планують у перспективі обміняти його на більш придатне для життя. При цьому ріелтори констатують, що, незважаючи на сплеск покупок найдешевших квартир, їхня вартість не підвищується. Стрімкому подорожчанню, на думку представників АН "Планета Оболонь", перешкоджає достатня кількість пропозиції.
"Попит у цьому сегменті поки ще не перевищив пропозицію, і покупці можуть вибирати. До того ж клієнти зараз беруть переважно ті квартири, власники яких при торгах уступають 2-5% від середньоринкової ціни. Тому підвищувати вартість неліквіду продавцям сьогодні нема рації", - вважає аналітик АН "Планета Оболонь" Володимир Коломейко.
Можливості подорожчання найдешевшого житла, за словами маклерів, у чималому ступені залежать і від банків, які стримують приплив у цей сегмент покупців. Як сказала Наталя Чоботарьова, фінансові установи стали набагато жорсткіше підходити до оцінки платоспроможності позичальників, вимагаючи, приміром, довідки про доходи з місця роботи, де вказувалася б досить висока заробітна плата. За власні ж кошти без залучення банківських кредитів, за словами Володимира Коломейко, купити навіть найдешевшу квартиру, не продавши перед цим іншу нерухомість, можуть далеко не всі.
"У більшості наших громадян не вистачає коштів навіть для поліпшення житлових умов і за допомогою так званих "альтернативних угод" (продажу наявної квартири і покупки більш просторої)", - говорить він.
Останній мішок грошей
Сплеск купівельної активності в останні тижні фіксують і у сегменті новобудов, що попадають на вторинний ринок столиці. Андрій Сокур відзначає, що найбільш активно розкуповують, як не дивно, трикімнатні квартири в цегельних будинках, у той час як ще півроку назад перевагу надавали "двушкам" у панельних. "У покупців такого житла стало більше грошей. По-іншому це ніяк не прокоментуєш", - говорить Андрій Сокур. Як правило, такі покупки здійснюються живучими в Києві регіоналами у віці 40-50 років, а також місцевими жителями у віці 35-45 років. За словами експерта, сьогодні на вторинному ринку середня вартість однокімнатних квартир у нових цегельних будинках становить 120 тис. дол., двокімнатних - 180-200 тис. дол., трикімнатних - 250-270 тис. дол., у панельних - на 20-25% дешевше.
Незначне пожвавлення в порівнянні з вереснем фахівці відзначають і у сегменті житла середнього цінового діапазону. За твердженням Чоботарьової, це "одинички" у гарному стані площею 40-50 кв. м або малогабаритні "двушки" аналогічного метражу (до 60 кв. м), розташовані в зручних районах, вартістю 130-170 тис. дол.
За даними посередників, після парламентських виборів частіше стали відбуватися і угоди купівлі-продажу дорогого житла, однак маклери відзначають, що покупець такої нерухомості останнім часом став більш перебірливий і вимогливий.
"Досить часто ми зіштовхуємося із проблемою, коли покупцеві подобається квартира, але не подобається будинок або під'їзд, місце розташування, інфраструктура та інше. До того ж ринок пропонує досить обмежену пропозицію такого житла", - коментує Наталя Чоботарьова.
Інші категорії житла, по запевненнях маклерів, як і місяць назад, досить в'яло викуповуються на ринку. Триваючий з початку року перманентний застій приводить до того, що пропозиція усе більше накопичується. За даними столичного АН "Планета Оболонь" апартаментів, що зараз продаються, у два рази більше, ніж рік назад. У порівнянні з нинішнім літом пропозиція б/у житла також виросла в 1,4 рази. "У нас є квартири, які протягом двох-трьох місяців жодного разу не проглядалися", - розповідають у столичному АН "Тетяна".
У підсумку в потенційного покупця "вторички" сьогодні великий вибір пропозиції і досить часу для ухвалення рішення - ціни не ростуть галопуючими темпами: за вересень вони додали всього 0,77%, за жовтень - 0,9%.
За словами Наталі Чоботарьової, сьогодні лише 3-4% угод можна віднести до спекулятивних покупок, тоді як торік вони становили 7-10%. "Це обґрунтовується низькою рентабельністю інвестування в нерухомість. При депозитному вкладенні інвестор може одержувати порядку 12-14% річних, а за 2007 рік середній доход від вкладення коштів у вторинне житло склав близько 5-7%", - повідомляє Чоботарьова.
Говорячи про майбутнє ринку, ріелтори вважають, що в листопаді ситуація не зміниться. "Ціни навряд чи поки будуть рости далі, особливо на неліквідне житло", - стверджує Володимир Коломейко. У той же час, на думку Андрія Сокура, якщо кількість, що збільшилася останнім часом, переглядів квартир приведе до пропорційного зростання числа угод, то ринок чекає черговий ажіотаж і ціни знову здіймуться.
"Можливо, на 10% до Нового року", - думає Сокур.
Любов Осипова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас