Альтернативні джерела енергії - зерно і пиво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Альтернативні джерела енергії - зерно і пиво

Енергетика
2620
Про альтернативні джерела енергії говорили, говорять і будуть говорити. Відбувається це не тільки тому, що з кожним днем на планеті стає усе жаркіше, зникає якийсь вид рослин і тварин, але і через стрімке зростання цін на найнеобхідніші продукти.
Візьмемо, приміром, події минулого тижня, коли ціна на нафту побила ще один історичний рекорд і перевищила 90 доларів за барель. Експерти та аналітики ще довго будуть сперечатися про можливі причини різкого подорожчання "чорного золота", але хто б міг подумати, що ця "проблема" стає ланкою не занадто сприятливого для споживача ланцюга подорожчання всього, аж до продуктів харчування. У свою чергу, американці вважають, що ціна на це викопне джерело енергії продовжить рости і уже на наступному тижні перевищить 100 доларів за барель.
Нестабільність на ринку нафти змушує підприємців відмовлятися від закупівель цього виду палива і використовувати як альтернативу різні види біопалива, вироблені в основному із зернових культур. Хто б міг подумати, але цього року країни, що займаються експортом зерна, зіштовхнулися з найнижчими показниками врожайності культур за останні 25 років. Тут маємо справу з таким собі замкнутим колом - дорога нафта і необхідність імпорту зерна стають причиною збільшення попиту на зернові для виготовлення біопалива. Проте, багато хто все-таки віддадуть перевагу саме зерну, що подорожчало (а разом з ним хліб, м'ясо, макаронні вироби) а не більш дорогому "чорному золоту".
Що стосується боротьби за розвиток альтернативних джерел електроенергії, то отут зіштовхуємося з оптимістичними планами країн ЄС і не менш оптимістичними заявами деяких учасників не тільки виконати, але і перевиконати план. Європейці сподіваються ближче до 2010 року 10% усього споживаної електрики виробляти за допомогою поновлюваних джерел енергії. У свою чергу, Німеччина пообіцяла досягти цього показника вже цього року. За даними Федерального союзу енергетики та водного господарства (BDEW) Німеччини, частка альтернативних джерел енергії в країні перевищить 14%. На жаль, таке стрімке зростання є причиною певної кількості проблем, серед яких можна відзначити стан розвитку енергомереж, невідповідність положень певних законодавчих актів специфіці потреб жителів. Для довідки, зараз у ФРН "лідером" залишається енергія вітру 6,8%. Далі йдуть гідроенергетика і використання енергії біомаси з показниками 3,4% і 3,1% відповідно. На останнім місці перебувають дуже перспективні, але усе ще дорогі фотовольтаїчні системи (сонячні установки) із часток 0,5%.
У той час, як американці рахують барелі нафти, а європейці планують "альтернативну енергетику" на перспективу, жителі Австралії, точніше, австралійські броварники, запропонували свій варіант "чистої" електрики. Звичайно, працювати "пивні" батареї будуть зовсім не на настільки улюбленому багатьма хмільному напої, але на продуктах, що залишаються після його виробництва - воді, крохмалі та алкоголі. Учені вважають, що витягти електрику із цих зовсім не "енергетичних" речовин допоможе особливий вид бактерій. Броварники Fosters уже дали згоду на установку подібного акумулятора на одному зі своїх заводів. Звичайно, сподіватися в цьому випадку на надвисокі показники ефективності, проте генеровані такою батареєю 2 квт енергії зможуть забезпечити світлом одну квартиру.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас