Китай перестав довіряти американській валюті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай перестав довіряти американській валюті

Валюта
585
Американський долар продовжує стрімке падіння відносно основних міжнародних валют. У четвер за 1 євро давали $1,46, у п'ятницю - уже $1,47. Про недовіру до долара всерйоз заговорила влада КНР, яка готова істотно зменшити частку долара в золотовалютних резервах. Економісти переконані, що найближчим часом євро перетне позначку $1,5, що може спровокувати паніку на світових ринках.
У п'ятницю на тлі зниження процентних ставок у США падіння долара проти євро продовжилося. Курс долара досяг чергового піку - $1,475/1 євро, але не втримався на цьому рівні і знизився до $1,4682/1 євро, що стало черговим історичним максимумом за підсумками дня. Ще в четвер за 1 євро давали $1,46. Стосовно кошика валют основних торговельних партнерів США долар втратив в 2007 році понад 10%.
На нинішнє зниження вартості долара багато в чому впливають не фундаментальні проблеми економіки США, а кон'юнктура. У четвер найсильніше скидання інвесторами долара спровокував виступ глави ФРС Бена Бернанке перед конгресом. Він відзначив імовірність серйозного вповільнення економіки в IV кварталі внаслідок інфляційних ризиків, що збільшуються, у зв'язку зі збільшенням цін на нафту. Більше того, пан Бернанке додав, що криза в іпотечному секторі може збільшитися.
Крім того, усе голосніше звучать висловлення грошової влади різних країн про недовіру до долара як до резервної валюти. У четвер заступник голови постійного комітету парламенту КНР Чен Сивей заявив, що необхідно збалансувати валютні резерви, для того щоб сильні валюти, такі як євро, компенсували слабкі валюти, такі як долар. Одночасно заступник директора Народного банку Китаю Сюй Цзянь підтвердив, що "долар втрачає статус світової валюти". Китай уже поступово знижує доларову складову своїх найбільших у світі золотовалютних резервів (ЗВР), еквівалентних $1,43 трлн.
За даними Bloomberg, із квітня до серпня Пекін продав 5% державних казначейських облігацій США, знизивши їхній обсяг до рекордно низьких $400 млрд. Якщо хто зі світових гравців і може зараз серйозно опустити долар, так це саме Пекін. За даними газети South China Morning Post, Китай зберігає в доларах від 65% до 70% своїх ЗВР.
Втім, опитані економісти відзначають, що жодна країна у світі, а тим більше азіатська, не зацікавлена в неконтрольованому зниженні вартості долара. Але більшість упевнена, що позначку $1,5/1 євро ринок мине в найближчому майбутньому. Проте експерти допускають паніку після проходження цього показника. "$1,5 за євро - це питання політики і спекуляцій, а не реальних проблем економіки США. Якщо позначка буде пройдена, процес конвертації резервів може стати лавиноподібним", - говорить Юлія Цепляєва з Merrill Lynch. Ярослав Лисоволик з Deutsche Bank вважає, що пручатися ослабленню долара "було б неправильним": зниження його вартості може зменшити дисбаланс у світовій економіці, тому що споживання в США помітно знизиться.
У тому, що долар продовжить втрачати у вазі, упевнені всі, але ніхто не готовий прогнозувати, як далеко зайде процес. В опублікованому в п'ятницю економічному огляді Єврокомісії за півроку прогнозується середній курс євро до долара $1,36 в 2007 році і $1,42 - в 2008 та 2009 роках. "Основними ризиками вповільнення росту є світова кредитна криза і більш очевидне і тривале уповільнення розвитку економіки в США", - відзначається в огляді. Імовірність того, що ризики виправдаються, занадто велика. "Інвестори з побоюванням дивляться на II квартал 2008 року, коли почнеться пік виплат кредитів, пов'язаних з subprime", - говорить Ярослав Лисоволик.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас