Борис Тимонькін: Чому зірвався продаж банку фінансовій групі Intesa Sanpaolo — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борис Тимонькін: Чому зірвався продаж банку фінансовій групі Intesa Sanpaolo

942
На своїй прес-конференції глава НБУ Володимир Стельмах розповів, як йому один раз подзвонив прем'єр-міністр Італії Романо Проді і попросив не відмовляти у виході на український ринок Intesa SanPaolo, коли група хотіла придбати Укрсоцбанк. Як ви думаєте, чому Проді лобіював інтереси Intesa?
- У західному світі цілком нормальна практика, коли керівники країн лобіюють свій великий капітал. Спробуйте скривдити американську компанію - як відповідну реакцію ви одержите слухання в сенаті, запити і так далі.
- Але це можна було зробити офіційно, а не приватно - по телефону?
- Співвідношення питань, вирішених неофіційним і офіційним шляхом, десь дев'ять до одного. Та й що значить неофіційно? Прем'єр-міністр країни - це ж не посередник, що подзвонив і запропонував хабар, щоб швидко вирішити питання.
Як так вийшло: продавали банк Intesa SanPaolo, а продали групі UniCredit: Чому Intesa не купив Укрсоцбанк?
- Це два непов'язаних процеси. Продаж Укрсоцбанку групі Intesa сильно затягся, за цей час банк бурхливо ріс. Продавець банку захотів нову ціну. Вона не влаштувала групу Intesa SanPaolo.
Новий покупець - група UniCredit - з'явилася вже після того, як ви розсталися з Intesa SanPaolo?
- Звичайно. Але взагалі ж із цими питаннями краще звернутися до наших акціонерів - групи "Інтерпайп".
А особисто у вас є акції Укрсоцбанку?
-Є трошки.
Цифру назвати можете?
- Небагато.
Менше півпроцента?
- Менше. На жаль:
Ви будете їх продавати?
- Та ні, не ставив такої мети.
Яка справедлива ціна акцій "Укрсоца"?
- Дивіться, є котирування на ПТФС. Коли угода із продажу Укрсоцбанку буде закрита, котирування будуть якось скоректовані. І все.
Але деякі власники акцій не хочуть продавати папери за тією ціною, що на ПФТС виставлена?
- І не треба. UniCredit Group - це нормальне відкрите акціонерне товариство з досить обережним ставленням до будь-яких порушень, до правил поведінки на ринку. Тому не хочете продавати свої акції - не продавайте. У принципі, UniCredit Group здобуває повний контроль над банком, так що гострого нестатку викупити все до останньої акції в них немає.
Після завершення покупки Укрсоцбанку всі банківські активи UniCredit Group в Україні будуть об'єднані або все-таки UniCredit Bank, що недавно завершив злиття з "Хфб-Україна", продадуть?
- Рішення по злиттю сьогодні нема, воно виробляється. Месседж був наступний: в Україні повинен бути один board (у перекладі з англ. - правління. - ред.), тобто стратегічний орган повинен бути один.
Виходить, цілком можливо, що UniCredit Bank продадуть?
- До цього UniCredit Group не продавала свої дочірні банки. З іншого боку, український UniCredit Bank - класний актив, який можна добре продати. А можна залишити при одному board два банки і сегментувати їх у різних нішах ринку. Можна об'єднати банки. У будь-якому разі, прийняте групою рішення буде реалізовано.
Робота з італійцями
Представники UniCredit Group уже розмовляли з вами із приводу працевлаштування?
- Ні.
Але розмова повинна відбутися?
- Ще під час попередніх переговорів представники UniCredit висловили стурбованість, щоб команда менеджерів Укрсоцбанку відразу після завершення угоди збереглася. Тому ми взяли на себе певні зобов'язання перед інвесторами, що ми нікуди не йдемо.
Це потрібно для того, щоб банк і у процесі, і після завершення угоди працював у нормальному режимі. Є певний строк - роки півтора. У принципі, за цей час усім стає ясно - комфортно себе почуває той або інший менеджер чи ні.
Ви хотіли б залишитися на посаді голови правління Укрсоцбанку і після завершення угоди з UniCredit Group?
- Так.
Після покупки іноземним інвестором українського банку, навіть якщо там залишають місцевий менеджмент, у банку з'являються "спостерігачі" від материнської структури. Вам вони не будуть заважати?
- Напевно, буде людей 5-6 від UniCredit Group, але я не бачу в цьому ніяких проблем. Ми зараз активно працюємо з Австрією (номінальним покупцем Укрсоцбанку виступає австрійський Bank Austria Creditanstalt, що входить у групу UniCredit. - ред.). Там зовсім інше середовище - сама бізнес-культура дуже приємна. Немає такого, як в Україні: мовляв, я найрозумніший і тому гноблю всіх, хто нижче мене за рангом.
Але якщо все-таки з італійцями не вдасться спрацюватися, ви вже думали про те, як далі будете продовжувати свою кар'єру?
- Чесно кажучи, не думав. Я збираюся спрацьовуватися.
Фінанси Пінчука
Один з менеджерів корпорації "Інтерпайп" Ігор Ярославцев у свій час заявив про те, що Дельта Банк через New Europe Private Equity Fund належить "Інтерпайпу"?
- Він обмовився. Корпорація "Інтерпайп" дійсно планувала брати участь у створенні банку "Дельта". Але сьогодні Дельта Банк - це особистий проект Миколи Лагуна.
У заяві корпорації "Інтерпайп" говориться, що вона цікавиться новими придбаннями у фінансовому секторі. Якісь конкретні кроки в цьому напрямку вже робили?
- Мені про це нічого не відомо.
Чи буде проданий другий банк Віктора Пінчука "Кредит-Дніпро"?
- Останнім часом "Кредит-дніпро" досить динамічно розвивається, тому він може бути гарним об'єктом для продажу. З іншого боку, якщо "Інтерпайп" цікавиться іншими банками, то навіщо купувати щось, якщо вже є якийсь інститут.
Як ви вважаєте, чому власник <Інтерпайпу> продав майже всі свої фінансові активи?
- Він все-таки скоріше виробник і підприємець. А в комерційний банк постійно потрібно інвестувати - зі зростанням активів необхідно збільшувати і капітал банку. Тому у фінансовій сфері, на мій погляд, психологічно "Інтерпайп" почуває себе не дуже затишно.
Депозитарії поєднувати не будуть
6 квітня вперше за три роки відбулися збори акціонерів депозитарію МФС. Говорять, що раніше не могли "зібратися" через те, що представники групи "Приват" і групи "Інтерпайп" не знаходили спільну мову. На які поступки пішла кожна зі сторін для того, щоб все-таки провести збори?
- Було досягнуто згоди: група "Приват" припиняє спроби одержання домінуючого контролю над депозитарієм.
- В обмін на що?
- В обмін на спокійну роботу організації. Це як, приміром, БТІ. Воно ж всім потрібно. І якщо в роботі БТІ відбудеться збій, проблем додасться в усіх.
Те ж саме з депозитарієм МФС, у його роботі всі зацікавлені. Грубо кажучи, нерозумно за будь-яким приводом йти і намагатися підпалити БТІ.
Але ж був конфлікт. А отут прийшли і сказали, мов, давайте будемо мирно співробітничати, і група "Приват" просто так погодилася?
- Конфлікт був. Одна сторона вміло нападала, інша вміло оборонялася. Пройшло три роки. Те, що могли вирішити "воєнними діями", вирішили. Сторони просто утомилися від конфліктів, на цьому і розійшлися.
Із приводу об'єднання депозитаріїв МФС і НДУ?
- У рамках чинного законодавства я не бачу змісту в їхньому об'єднанні. За сьогоднішньою нормативкою, злиття повинне проходити з розрахунку розмірів статутних фондів, а це повна нісенітниця. І цю нісенітницю ніхто не збирається міняти.
Є думка, що проблема не тільки на рівні установ, але і на особистісному рівні - з керівництвом НДУ, з Віктором Івченком.
- Знаєте, є люди, що вирішують проблеми, а є люди, що їх створюють. От він завжди в чомусь веде особливу лінію. У цьому випадку дієздатність органа наполовину губиться.
У Віктора Івченкка жива голова, з ним приємно поговорити. Ми багато разів намагалися домовитися.
Але він завжди прагне до одноособового управління в рамках особливого статусу і за державні гроші або ж одержавши якісь монополістські переваги. Такий тип бізнесу мене категорично не влаштовує.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас