ПриватБанк дорого заплатить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПриватБанк дорого заплатить

Фондовий ринок
2011
Як стало відомо "Экономическим известиям", ПриватБанк підписав з банком Merrill Lynch договір про залучення синдикованої позики на $600 млн. по ставці Libor+6% річних. Тепер корпоративних позичальників банку очікує подорожчання валютних кредитів на 3-4%.
Правління ПриватБанку наприкінці минулого тижня перебувало в закордонному відрядженні, тому одержати офіційні коментарі не вдалося. Керівник прес-служби банку Олег Серьга так само не зміг повідомити яких-небудь деталей про угоду, "оскільки не обізнаний про них".
Тим часом опитані банкіри висловили думку, що ПриватБанк змушений поповнити ресурси, які пішли на жовтневе погашення синдикованої позики в $300 млн. "У них було велике погашення, а ресурси зараз потрібні всім", - говорить голова правління "Банку НРБ" Владислав Кравець. За його словами, такі ставки зараз цілком нормальні для ринку, однак загрожують подорожчанням кредитів для позичальників. Підвищення процентних ставок буде прямо пропорційно подорожчанню пасивів. "Зараз найбільш складно буде рефінансуватися банкам, що займаються споживчим кредитуванням. Важко прийдеться і корпоративним позичальникам, тому що тут найбільш пряма залежність: кошти залучаються під 11,5-12% плюс 5% маржі - це і є вартість кредиту", - говорить Владислав Кравець.
Голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук відзначає, що під 11-12% валютні ресурси легко можна залучити в населення. Тому, якщо банк готовий платити таку ж ставку за синдикат, значить йому необхідні кошти для рефінансування старих боргів або для видачі великих кредитів, по яких уже укладені угоди. "На мій погляд, до березня майбутнього року, поки не будуть опубліковані аудити провідних світових банків, які постраждали від кризи субстандартних іпотечних облігацій у США, позики будуть коштувати дорого для всіх банків", - вважає Дмитро Гриджук. Банкір припускає, що банки будуть рідше вдаватися до синдикованих позик і валютних кредитів, і будуть переорієнтовуватися на внутрішній ринок і випускати гривневі облігації.
Виходячи з розміру ставки, по якій залучив ресурси найбільший український банк, фінансисти припускають, що багатьом великим і середнім банкам з українським капіталом прийдеться переглянути плани щодо залучення зовнішніх позик. Нагадаємо: до кінця року про намір залучити синдиковані кредити заявляли ПУМБ, Укрсоцбанк, Правекс-Банк. Причому ставки по даних кредитах озвучувалися в межах Libor+2%.
Тим часом непрогнозоване різке підвищення цін на позики для українських банків вплине і на ринок M&A між українськими та закордонними компаніями. Зокрема, мова йде про деякі великі і середні банки, які сильно залежать від зовнішніх позик, але не можуть знайти рефінансування своїх старих боргів. Проблеми з ліквідністю можуть підштовхнути їхніх власників до зниження цін на свої дітища заради якнайшвидшого продажу іноземним банкам. Почнеться і внутрішня консолідація банківського сектора. "Малі банки зрозуміють, що насправді все не так добре, і сектор буде консолідуватися усередині себе. Коливання ліквідності і курсів валют на Форексі будуть сприяти цим процесам", - говорить генеральний директор ІК "Драгон Капітал" Дмитро Тарабакін. Середні банки так само не одержать доступ на зовнішній ринок, і їм доведеться вирішувати цю проблему підйомом депозитних і кредитних ставок, і програвати банкам з іноземним капіталом конкуренцію за клієнтів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас