У київських банків проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У київських банків проблеми

Кредит&Депозит
1141
"Спостерігається небезпечна тенденція до стрімкого зростання негативно класифікованої заборгованості за позикою фізичних осіб - в 2,6 рази з початку року", - відзначають фахівці Національного банку у звіті про діяльності банків Києва і Київської області за дев'ять місяців 2007 року. Беручи до уваги той факт, що з 196 банків у країні 105 зареєстровано саме в Київському регіоні, можна сміливо говорити, що це проблема всеукраїнського масштабу.
У настільки стрімкому зростанні проблемної заборгованості чиновники НБУ в першу чергу звинувачують банки, які наголошують на споживчому кредитуванні. У боротьбі за клієнтів останні, як говориться у звіті Національного банку, "дуже спрощено підходять до оцінки платоспроможності позичальників" - попросту кажучи, видають позички, особливо не піклуючись про спроможності клієнтів їх погасити.
Поїдьте в Дельта Банк і запитайте...
У Головному управлінні НБУ у Києву і Київській області не назвали всі банки, у яких зафіксовано найбільше зростання проблемної заборгованості з початку року. Однак декого згадали. "Ви подзвоніть голові правління Дельта Банку (Миколі Лагуну), нехай він вам сам розповість, що в нього було на 1 січня з проблемної заборгованості, і що стало на 1 жовтня, - говорить заступник начальника управління Віктор Медведєв. - Щоб завоювати ринок, вони з початку року такого нахапалися!" "ДЕЛО" звернулося за роз'ясненнями до Миколи Лагуна, але він сказав, що не може згадати частку проблемних кредитів банку, і відмовився від коментарів.
З Медведєвим згодні й інші банкіри. "Така цифра (553 мільйона гривень проблемної заборгованості на 1 жовтня) з'явилася через те, що деякі київські банки багато коштів вклали в програми споживчого кредитування і одержали дуже недобрий результат. Тому вони останнім часом різко змінили свою стратегію кредитування. Банки вже займаються видачею кредитів на покупку нерухомості, автомобілів, щоб хоч якось поліпшити свій кредитний портфель", - відзначає голова правління Укрпромбанку Олександр Солтус.
Збільшення проблемної заборгованості змусило банки регіону збільшити витрати на формування резервів з такого виду кредитів - за січень-вересень цього року вони зросли більш ніж у двічі (на 1,047 мільярда гривень). Показовою в цьому плані також є структура доходів банків Київщини - якщо з початку року частка їх комісійних доходів практично не змінилася, а процентних - і зовсім скоротилася, то "інші доходи" (зокрема, отримання штрафів і пені) зросли в 3,9 рази!
Жити добре, а в столиці - ще краще
Крім нарощування обсягів проблемної заборгованості банками Київського регіону, є ще одна проблема, на яку у своєму звіті вказують чиновники Нацбанку. Це - великий розрив у кредитних ставках фінустанов столиці та області. У звіті НБУ йдеться, що за дев'ять місяців цього року середня процентна ставка з позик у гривні в банках Києва коливалася від 11,5 до 13,0%, а з інвалютних позик - не перевищувала 11,1%. У той же час вартість кредитів у фінустановах області становила 17,8-18,1% у національній валюті і 12,1-12,8% - в іноземній!
Такий розрив у процентних ставках банкіри називають цілком виправданим і пояснюють підвищеними ризиками кредитування поза межами столиці, а також сильною конкуренцією банків у Києві. "По-перше, позичальники, які перебувають за межею столиці, мають меншу платоспроможність, відповідно, це ризики, які відображаються в більш високій ставці, - упевнений голова правління Банку НРБ В'ячеслав Кравець. - А в Києві багато пропозицій з кредитів, та і столичні позичальники більше розпещені увагою з боку банків, яким доводиться йти на поступки". З колегою погоджується заступник голови правління Укрсоцбанку Валентина Жуковська - за її словами, процентна ставка з позик Укрсоцбанку в Києві та області дійсно відрізняється, хоча і не більше ніж на 1,5%.
Щоправда, Олександр Солтус говорить, що потрібно скептично ставитися до цих даних Нацбанку. "Адже НБУ не має інформації про ефективні (реальні) ставки банків. Розриву ж в 5%, який вони декларують, просто не може бути - ну поміркуєте самі, якщо я живу в Білій Церкві, то чому для мене ставки з кредитів повинні бути більшими, ніж у Києві?"
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас