Опубліковано список найбільших шахрайських операцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опубліковано список найбільших шахрайських операцій

Кримінал
1542
В 2006 році, за статистикою, під час фінансових махінацій 28 млн британців втратили 1 млрд фунтів. Оглядачі The Times склали рейтинг найбільш зухвалих афер. Багатьом українцям історії про типові випадки обману здадуться "до болю" знайомими.
У рейтингу шахрайських операцій лідирує найвідоміший спам-лист у світі. Він підписаний таємничим Дейвом Роді і названий "Зароби швидко". Це послання запущено 20 років тому. Лист закликає одержувачів відправити гроші на ім'я першої людини в списку адрес, а потім скопіювати його і відправити по ста інших адресах.
В обмін на цю скромну інвестицію слухняним виконавцям чужої волі обіцяли величезні прибутки. Таємничий Дейв Роді обіцяв за цю послугу "подарувати" своїм адресатам 40 тисяч фунтів протягом 60 днів.
Другий рядок топа зайняла "канадська лотерея". Об'єктами цієї злочинної схеми були люди з "списку простаків", що поширюється серед злочинних організацій. У цей список включені люди, що вже попадалися на подібні виверти в минулому. Наївні обивателі одержували дзвінки і листи, які сповіщають їх, що вони виграли ціле багатство у лотерею. Від них було потрібно тільки вислати гроші на організаційні витрати.
Ще одна типова історія пов'язана із сайтом знайомств, які стали популярним ресурсом у жителів усього світу. Маліху Раму, заміжня жителька Сінгапуру, знайшла свою жертву саме у Всесвітній павутині.
Жінка була засуджена до шести місяців в'язниці. Вона виманила в громадянина США 45 тисяч доларів (гроші на похорони матері і на весілля друга), пообіцявши вийти за нього заміж. Знаючи, що "любов сліпа" Раму використала вигадане ім'я і фотографію зірки Боллівуду Гайтрі Джоші, щоб заманити жертву в пастку. Лише після того, як вона почала просити в американця усе більше і більше, у того виникли підозри і він звернувся в поліцію.
Фінансова історія знає безліч прикладів різних "пірамід", починаючи із часів царя Гороха. Це явище не залишилося осторонь від укладачів топової десятки афер. Вони згадали про так звану албанську піраміду.
Ця шахрайська схема розцвіла в 1990-х роках. Тисячі людей продали свої будинки і ферми, спокушені обіцянкою нечуваного багатства - більше 100% у рік. Спочатку ця операція здійснювалася за підтримкою уряду.
Однак солодкі мрії були недовгими, у підсумку мільйони албанців залишилися без копійки. Цей скандал викликав заколоти на вулицях, привів до скинення уряду і спровокував громадянську війну в злиденній балканській країні. Тисячі людей загинули під час народних повстань.
Для шахраїв немає нічого святого. Вони готові маніпулювати людьми, граючи на співчутті. Сімейний дует Юджин і Кетрін Стейб виманили у своїх співгромадян з Хантінгтона, штат Індіана, США, 13 тисяч доларів. Вони збрехали, сказавши, що їхня дочка вмирає від лейкемії, а гроші потрібні, щоб виконати мрію дівчинки, поки вона ще жива, - всією родиною відправитися в Діснейленд у Флориді. Насправді дитина була абсолютно здорова.
З тих самих пір, як були винайдені гроші, у світі існують генії шахрайства, які тільки і чекають моменту, щоб позбавити недосвідчених обивателів від готівки. Варто взяти на замітку опис типових афер, щоб не попастися на "вудку" злочинців.
За матеріалами:
Newsland
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас