Україна може вступити до СОТ наприкінці року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може вступити до СОТ наприкінці року

Казна та Політика
269
Якщо Україна закінчить переговори з Киргизією і підпише із цією країною протокол про доступ на ринки товарів і послуг, то вже до нового року вона зможе вступити до Світової організації торгівлі.
Про це УНІАН повідомило джерело в Міністерстві економіки України, добре поінформоване про процес вступу України до СОТ.
"Якщо Україна закінчить переговори з Киргизією в листопаді, то до СОТ вона може вступити до нового року", - заявило джерело.
Джерело уточнило, що, якщо протокол про доступ на ринки Україною і Киргизією буде підписаний, орієнтовно, до 20 листопада, то обговорення основного документа - звіту Робочої групи - може бути завершене на черговому засіданні Робочої групи, що пройде наприкінці листопада. "Це буде не дуже довго - протягом місяця ми його зможемо закінчити, і на останнім засіданні Генеральної ради СОТ, яку можна скликати аж до 20-х чисел грудня, може бути остаточно ухвалено рішення про вступ України до СОТ", - повідомив він.
Джерело уточнило, що проект документа про вступ до СОТ повинен бути ратифікований Верховною Радою України. На 30-й день після того, як СОТ одержить офіційне повідомлення від ВР, Україна стане повноправним членом Світової організації торгівлі.
Міністр економіки Анатолій Кінах 1 листопада заявив, що країни-члени Робочої групи на засіданні в Женеві проробили нову редакцію проекту Звіту з багатосторонніми зобов'язаннями України в рамках вступу до СОТ.
За словами керівника економічного відомства, делегації України вдалося погодити майже всі положення проекту Звіту Робочої групи. Тривають консультації щодо редакції параграфа про застосування експортних мит.
Міністр підкреслив, що Україні залишається завершити двосторонні переговори з Киргизькою Республікою. За його словами, переговори з Киргизькою Республікою в рамках здійснення заходів щодо завершення процесу вступу України до СОТ відбулися в атмосфері конструктивного діалогу і пошуку взаємоприйнятного компромісу.
"Країни-члени Робочої групи на засіданні заявили про підтримку якнайшвидшого завершення Україною переговорів щодо придбання членства у СОТ і домовилися провести наступне засідання наприкінці листопада 2007 року", - підсумував Кінах.
Нагадаємо, 25 жовтня 2007 р. делегація України на чолі із заступником міністра економіки України Валерієм П’ятницьким провела в м. Женева (Швейцарія) чергове неформальне засідання Робочої групи щодо розгляду заявки України про вступ до СОТ.
У рамках візиту української делегації в Женеву 23-26 жовтня 2007 року відбулися також двосторонні зустрічі із представниками Аргентини, Гватемали, ЄС, Канади, Киргизької Республіки, Норвегії, США, консультації із Секретаріатом СОТ.
29 жовтня перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров повідомив, що доручив українській делегації на переговорах щодо вступу України до СОТ в Женеві погодитися з умовами, висунутими Киргизстаном.
Бішкек заявляє, що врегулювання питання боргу України перед Киргизією в розмірі більше 27 млн. дол., що залишився із часів СРСР, і визнаного Киргизією як не державний борг України, буде тільки сприяти прогресу в переговорному процесі в рамках Робочої групи щодо вступу України до СОТ.
Киргизія позитивно оцінила пропозиції України, отримані на засіданні Робочої групи в Женеві.
Нагадаємо, що Україна завершила переговори з усіма членами Робочої групи СОТ, крім Киргизстану, підписавши 49 протоколів про взаємний доступ на ринки товарів і послуг.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас