"Нагорода за провал" екс-голові Citigroup — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нагорода за провал" екс-голові Citigroup

Валюта
234
Колишній глава найбільшої в Америці банківської компанії Citigroup (C), що пішов у відставку 4 листопада після оголошення про величезні втрати банку, пов'язані з іпотечними кредитами позичальникам з низьким рейтингом, може одержати компенсаційний пакет у розмірі до $95 млн.
Citigroup підтвердила, що її колишній голова ради директорів і головний виконавчий директор Чарльз Прінс одержить $29,5 млн. у вигляді акцій, опціонів на акції та пенсійних виплат. Він має право на заохочувальну премію на базі результатів акцій, що у цей час становить біля $12 млн., а також сам володіє акціями Citigroup вартістю порядку $53 млн.
Прінс - один з декількох топ-менеджерів провідних компаній, "вийшовших з ладу" в умовах глобальної кризи на кредитних ринках. Минулого місяця глава інвестиційного банку Merrill Lynch (MER) Стенлі О'ніл залишив свою компанію слідом за оголошенням про величезні збитки від списання активів, пов'язаних з падінням ціни американських цінних паперів, забезпечених іпотеками. Очікується, що компенсаційний пакет О'ніла складе до $161,5 млн.
Такі розміри винагороди керівників, що йдуть у відставку, глибоко обурюють активістів із числа акціонерів. Деякі політики також висловлюють протест, вважаючи настільки високі компенсації неприйнятними "нагородами за провал". Банківські боси зазнають жорстокої критики за високоризиковані інвестиційні стратегії, у результаті яких низка найбільших компаній Wall Street нині має на балансах практично знецінених активів вартістю в багато мільярдів доларів.
У документі, представленому 8 листопада, Citigroup заявила, що Прінс буде одержувати платню до кінця року. Торік його заробіток склав $25 млн. Крім того, йому буде надане право користуватися офісом і послугами шофера протягом наступних п'яти років або доти, поки він не знайде підходящої роботи в іншій компанії.
Правда, вартість фінансового пакета Прінса може виявитися розмита внаслідок падіння акцій Citigroup, які в останній тиждень піддалися потужному негативному тиску разом з паперами інших провідних банків. Акції Citigroup демонстрували зниження протягом восьми останніх днів підряд, у результаті чого ринкова капіталізація компанії скоротилася на $48 млрд. За оцінками Девіда Шмідта (David Schmidt), консультанта з фірми James F Reda, що спеціалізується на компенсаціях топ-менеджерів, Прінс, можливо, "втратив за останній тиждень $14 млн.".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас