Із Москви запахло газом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Із Москви запахло газом

Енергетика
370
Учора пройшов перший раунд переговорів з російським "Газпромом" про ціну на газ для України на 2008 рік. Українська делегація одержала гарантії збереження постачань середньоазіатського газу, що дозволить їй надалі купувати його за прийнятною для української економіки ціною - $150-180 за тисячу кубометрів. За підсумками переговорів "Газпром" запропонував підписати угоду про перехід України на європейські принципи формування цін з 2011 року, однак українська сторона поки не дала на це згоди.
У розповсюдженому за результатами вчорашніх переговорів прес-релізі російської газової монополії говориться, що сторони обговорили "поетапний перехід до ринкових цін і тарифів на постачання газу в Україну і його транзит на період до 2011 року". В "Газпромі" і Мінпаливенерго від більш докладних коментарів відмовилися. Тим часом джерело Комерсанта-України в урядовій делегації вчора повідомило, що міністрові палива та енергетики Юрію Бойко вдалося одержати гарантії збереження постачань середньоазіатського газу в 2008 році.
Угода про постачання газу з Узбекистану, Казахстану і Туркменістану "Газпромекспорт" і швейцарська RosUkrEnergo (постачальник палива в Україну) уклали наприкінці минулого року. Цього року Україна одержала 55 млрд кубометрів середньоазіатського газу за ціною $130 за тисячу кубометрів, тоді як російський газ коштував би їй $230-250 за тисячу кубометрів.
Збереження середньоазіатських поставок дозволить Україні купувати газ за прийнятною ціною і цього року. "За згодою RosUkrEnergo і "Газпромекспорту" його ціна може бути підвищена не довільно, а тільки на розмір її збільшення в Середній Азії, - говорить кандидат у народні депутати від БЮТ Михайло Волинець. - І якщо "Газпром" дав гарантії збереження схеми постачань, то ми можемо очікувати, що газ у наступному році для України буде коштувати в межах $150-180 за тисячу кубометрів". Нагадаємо, президент Віктор Ющенко раніше заявляв, що вважає прийнятною ціну $150-160 за тисячу кубометрів.
Співрозмовник в урядовій делегації повідомив, що голова правління "Газпрому" Олексій Міллер учора запропонував Україні підписати зобов'язання про перехід з 2011 року на європейські ціни на природний газ, які будуть вираховувати за спеціальною формулою. "Від середньої ціни газу для Східної Європи буде відніматися вартість транзиту і у такий спосіб розраховуватися ціна для України", - пояснив він. Свою вимогу "Газпром" аргументував тим, що, відповідно до прийнятого в серпні державною думою закону, з 2011 року Росія переходить на продаж газу за світовими цінами всередині країни. Бойко вчора відмовився підписувати запропоновані "Газпромом" зобов'язання. В результаті сторони домовилися продовжити переговори на наступному тижні.
Генеральний директор газотрейдингової компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевельов вважає, що Україна все-таки змушена будк погодитися з вимогою "Газпрому". "З 2011 року починає працювати Північно-Європейський газопровід, а це означає, що залежність "Газпрому" від транзиту газу через територію України знизиться з 80% до 60%. У цих умовах Україна вже не зможе диктувати "Газпрому" свої умови як винятковий монополіст з транзиту", - погоджується з ним генеральний директор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін. Втім, на думку генерального директора компанії Magyar GT (торгує газом та електроенергією в Угорщині) Яноша Петефі, перехід на світові ціни на газ у певному сенсі навіть вигідний Україні. "Країна зможе спокійно зайнятися диверсифікованістю, реалізувати проекти будівництва Nabucco та інших альтернативних Росії газопроводів і як наслідок - збільшити заробіток на транзиті газу", - говорить він.
"Чорноморнафтогаз" зазнає збитків через ціни на газ
Фінансовий стан Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" з кожним днем погіршується, тому що компанія має право реалізовувати газ власного видобутку тільки населенню і НАК "Нафтогаз України" за фіксованою ціною, заявив учора голова правління компанії Анатолій Присяжнюк. "У нинішньому році тисяча кубометрів газу нам обходиться в 290 грн - практично в півтора рази дорожче, ніж торік. При цьому газ власного видобутку цього року ми продаємо по 293 грн за тисячу кубометрів", - розповів пан Присяжнюк. Таким чином, за його словами, рівень рентабельності становить 0,8%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас