Продолжают рости ціни на продукти харчування в усьому світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продолжают рости ціни на продукти харчування в усьому світі

Аграрний ринок
216
Практично в усьому світі - починаючи від Росії і закінчуючи Китаєм - продовжують дорожчати продукти харчування. Це викликано рекордним ростом цін на зернові культури та молочні продукти. Однак експерти говорять про те, що найближчим часом до них приєднаються й рослинні олії.
Причому найбільше сильно це підвищення буде відчуватися в країнах, що розвиваються, де на їжу витрачається більша частина доходів населення. Аналітики вже попереджають про можливу недостачу продуктів і політичних хвилювань у деяких регіонах.
Економісти також відзначають, що в найближчим часом варто очікувати подорожчання приправ і спецій. "Споживачі ще не встигли відчути на собі зростання світових оптових цін. Я думаю, цей тільки початок", - відзначає представник Steiner Consulting Group Льон Штайнер.
Більше того, рослинні олії завжди розглядалися як джерело альтернативного палива. І на тлі росту ціни на нафту, що наближається до позначки 100 дол./барр., стає зрозуміло, чому багато хто звернув свою увагу саме на соєві та пальмові олії. Волатильність на світових ринках лише додає привабливості цьому сектору, у якому більшість інвесторів сподіваються знайти захист від інфляції та долара, що слабшає. Ціни на соєву олію вже недалекі від рекордної за останні 33 року позначки, а на тлі скорочення світових запасів і збільшення попиту росте і вартість пальмової олії, передає Reuters.
У цьому зв'язку продовжує рости швидкими темпами і вартість продуктів харчування. Так, у США в порівнянні з 2006р. її зростання вже склало 4% (у порівнянні зі звичайним рівнем 2,5%), - цей показник найвищий за останні 16 років. Причому економісти відзначають, що такі рекордно високі позначки збережуться в найближчі кілька років на тлі зростаючого попиту із країн, що розвиваються, таких як Китай.
Відзначимо, що за даними Держкомстату, за 9 місяців 2007 р. в Україні найбільше зростання цін зафіксований з продовольчих товарів і безалкогольних напоів - на 12,7%, у тому числі соняшникову олію подорожчало на 49,5%, борошно - на 28,1%, фрукти - на 26,9%. Вартість палива та масел підвищилася на 16,7%.
Однак незважаючи на високі ціни, попит на рослинні олії продовжує рости. Мінекономрозвитку Росії вже внесло в уряд пропозиція про зниження імпортних мит на рослинну олію та овочі. Відповідно до документа, мита на олію запропоновано знизити з 15% до 5% від його вартості. При цьому в МЕРТ пояснили, що зниження мит буде стосуватися всіх видів рослинної олії, ввезеної на територію Росії. Очікується, що Китай також піде прикладу Москви.
У принципі, таке різке зростання цін повинен призвести до збільшення обсягів виробництва. Але тут також існує проблема - недостача сільськогосподарських районів і тверда конкуренція з боку зернових культур. Навесні 2008 р. американські фермери планують збільшити плантації соєвих культур і дещо зменшити обсяги вирощуваного зерна. Однак у Малайзії та Індонезії (країни, які є одними з найбільших виробників пальмової олії) обсяги посівів виростуть незначно через недостачу вільних площ.
Але навіть незважаючи на ці спроби, більшість експертів впевнені: слабкий долар, високі ціни на нафту і обмеженість запасів поки будуть утримувати ціни на рослинні олії на нинішньому рівні. "Ціни будуть рости доти, поки чорне золото не опуститься до позначки 60 дол./барр.", - відзначає Штайнер.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас