Подарунки в великому бізнесі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подарунки в великому бізнесі

607
"Існують подарунки, які не можна дарувати заможним людям, - ділиться своїм досвідом Олександр Тимофєєв, генеральний директор компанії "АВТ Баварія". - До їх числа входять елементи одягу. Зокрема, краватки і сорочки. У половині випадків ні фасон, ні розмір не пасують винуватцеві свята. Те ж саме можна сказати про запонки або затискачі для краваток - багато хто їх просто не носить. Так, у мене ціла пачка подарованих затискачів, які я ніколи не використовував".
До небажаних презентів, крім іншого, можна віднести гроші, ручки та об'ємні годинники з голосними звуковими ефектами. Не всяка заможна людина зрадіє дорогому подарунку. Вони зобов'язують людину відповідати взаємністю. А це не кожен захоче робити. При цьому багато бізнесменів згодні із тривіальним висловлюванням про важливість не самого подарунка, а уваги.
Проблема вибору
Одна із проблем при виборі подарунка - це ймовірність повторення. За словами Олександра Тимофєєва, він часто ставав свідком вручення однакових подарунків. Так, його приятелеві подарували два схожих туристичних велосипеди. Іменинник не розгубився і пожартував - мовляв, буду їздити на одному по парних числах, на іншому - по непарних.
Не всі акули великого бізнесу переймаються головоломкою, що краще дарувати на врочисту дату. У їхнє число входить і генеральний директор компанії з управління активами "Укрсоц-нерухомість" Артур Папсуй. За його словами, він не забиває голову подібною проблемою, а доручає її секретареві.
"Коли ти дуже хочеш зробити подарунок, тобі легко його придумати, - резонно зауважує Олег Лисий, комерційний директор "Техносерв Україна". - Коли повинен подарувати - доводиться залучати професіоналів".
Пам'ятні дарунки
На питання друзів про подарунок пан Лисий звичайно відповідає: "Не мучтеся! Подаруєте що-небудь із інструментів. Я люблю робити щось своїми руками, і будь-яка саморобка мене радує". Незважаючи на це, найбільш пам'ятними дарунками він вважає гарний коньяк і дерево, зроблене з Т-коннекторів (пристрою для з'єднання комп'ютерних проводів). Це були подарунки від партнерів.
Оригінальне рішення завжди особливо цінується одержувачем подарунка. Артуру Папсую запам'яталася африканська маска, яку презентували колеги. А Олександр Тимофєєв час від часу катається по офісі на дарованому самокаті, що дістався йому від підлеглих на день народження. Ексклюзивний подарунок він одержав і від німецьких партнерів. Вони подарували золотий перстень із символікою фірми BMW. Таких було виготовлено кілька штук спеціально для іноземних компаньйонів.
Ціна та переваги
Як правило, вартість "гостинця" залежить від ставлення до людини і від того, чи є він близьким чи далеким родичем, просто знайомим чи давнім другом. Так, Олександр Тимофєєв зізнався, що найдорожчі подарунки він купує своїм нащадкам. Один раз він придбав внучці дитячий майданчик, що ледь помістився у дворі будинку. Іншим разом порадував її, купивши величезний батут.
"Я люблю дарувати твори мистецтва: невеликі скульптури, лиття із бронзи, кераміку, порцелянові вироби, оригінальні золоті вироби, - говорить Тимофєєв. - Можу подарувати пляшку якісного віскі або коньяку, подорож за кордон. Подобається підносити в дарунок картини. Для мене важливо не те, що це речі не з дешевих, а те, що вони назавжди залишаться в пам'яті. Якщо згодом бачу картину на стіні - значить мій вибір був оцінений. Величина витрат на подарунки залежить від рівня торжества і кола запрошених. В основному укладаюся в 100-300 доларів".
"У середньому на один презент для партнера по бізнесу в мене йде близько 100 доларів, - розповідає Артур Папсуй. - На цю ж суму розраховую і вибираючи подарунки для друзів. Для далекого родича - у межах 50, для близького кола - близько 500 доларів".
Автомобіль як знак подяки
"Дорожнеча подарунка в колах заможних людей - поняття відносне, - вважає Олександр Тимофєєв. - Я ставав свідком, коли людям дарували дорогі автомобілі, а вони не приховували свого розчарування від презенту. У ролі "незадоволених" виступали жінки, переважно молоді. Їх, як правило, не задовольняє престиж презенту. Справедливості заради треба сказати, що такі випадки відбуваються не так вже й часто".
В автосалонах "АВТ Баварія" продаються машини вартістю від 20 до 150 тисяч євро. Для подарунків клієнти вибирають транспорт "подешевше" - у діапазоні 35-50 тисяч євро. Дуже часто дарують автомобілі на дні народження. Особливо дітям і дружинам. Останнім часом прийнято на знак подяки дарувати машину жінці до народження дитини. Набагато рідше авто купують чоловікам. Такі випадки можна порахувати на пальцях руки. Частіше сильній статі перепадають велосипеди і мотоцикли, які також коштують недешево.
Дмитро Орлов
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас