Ринок нафти - суцільні розчарування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок нафти - суцільні розчарування

Енергетика
364
На ринку нафти суцільні розчарування. Ціна на "чорне золото" продовжала своє падіння 8 листопада після виходу поганих, але "недостатньо поганих" даних щодо запасів нафти в США. Рекорд в $100 за барель так і не відбувся.
Ринок нафти переживає певне замішання, а аналітики підраховують свої очки - виграні і програні на прогнозних парі. Напередодні вийшли визначальні для ринку дані щодо запасів "чорного золота" у США. Ще до їх виходу ціна за барель нафти марки Light Sweet забралася до рекордного рівня в $98,62, але після цього почала своє прискорюване сходження до більш виправданих, з фундаментальної точки зору, рівнів. Більше того, дані з різних джерел свідчать, що з товарними запасами в Америці наступив довгоочікуваний перелом.
За даними міністерства енергетики США, товарні запаси нафти в США на тижні, що закінчився 2 листопада, впали на 821 тис. барелів. Аналітики очікували, що зниження запасів нафти складе в середньому 1,5-1,6 млн. барелів. Товарні запаси автомобільного бензину скоротилися на 800 тис. барелів. Запаси продуктів перегонки, які включають топковий мазут та авіаційне паливо, зросли на 98 тис. барелів, хоча очікувалося їх падіння на 450 тис. барелів.
Однак у звіті Американського інституту нафти учасники ринку змогли знайти дані, які ще більше зміцнили їх у думці, що поточні цінові рівні нафти невиправдані. Американський інститут нафти, API, у своєму звіті повідомив, що минулого тижня товарні запаси нафти в країні зросли на 2,3 млн. барелів до 313,3 млн. барелів, а запаси автомобільного бензину впали на 2,5 млн. барелів до 193,6 млн. барелів. Запаси продуктів перегонки нафти відповідно до звіту API виросли на 500 тис. барелів до 136,7 млн. барелів.
Оцінки API і міністерства енергетики США найчастіше розходяться, тому що міністерство складає свій звіт на основі офіційних даних, наданих компаніями у відповідність із законодавством. А от інститут нафти засновує свої дані на опитуванні компаній без документального підтвердження запасів. У цьому зв'язку більшість аналітиків воліють використовувати звіти, опубліковані міністерством енергетики, оскільки вони менш ангажовані.
Так чи інакше, але даних для ринку було цілком достатньо, щоб розгорнути тенденцію до зростання в протилежний бік. Ще в понеділок 5 листопада ми прогнозували, що до публікації даних на ринку нафтових ф'ючерсів буде спостерігатися спекулятивне зростання, але після виходу інформації котирування контрактів кинуться вниз, тому що спекулянти захочуть зафіксувати свої прибутки, отримані на довгих позиціях. Більше того, у наших прогнозах відзначалося, що поточні рівні цін мають мало спільного з фундаментальними основами ринку і рекордних цін не зможуть утримуватися занадто довго. Втім, позначка в $100 здавалася настільки реальною, що в неї повірили навіть найактивніші песимісти. Однак ринок не став тестувати дану критичну межу, воліючи відступити від неї до кращих часів.
За підсумками регулярної сесії на Нью-Йоркській товарній біржі в середу 7 листопада грудневий контракт на постачання нафти марки WTI, або Light Sweet, знизився на $0,33, або на 0,3%, до $96,37 за барель. Під час торгів ціна на нафту піднімалася до $98,62 за барель. На Лондонській міжконтинентальній біржі, ICE, грудневі ф'ючерси на нафту марки Brent подешевіли на $0,02 і закрилися на позначці $93,24 за барель. При цьому ціни на нафтопродукти в середу зросли. Грудневі ф'ючерси на постачання неетильованого бензину подорожчали на $0,0075, або на 0,3%, до $2,4425 за галон. Грудневий контракт на постачання топкового мазуту виріс на $0,007, або на 0,3%, до $2,6148 за галон.
Таким чином, на ринку відбувся розворот спекулятивних настроїв. Гравці з меншим ентузіазмом відкривають довгі позиції, віддаючи перевагу короткій грі. Ціни на нафту продовжили своє падіння на розширених торгах у Нью-Йорку, а також вже вранці в Азії. Станом на 9:20 за Москвою, ціна за барель марки Light Sweet на електронних торгах NYMEX з постачанням в грудні коливається поблизу позначки $95,75-$95,80. Безумовно, поки немає особливих причин для обвального падіння, оскільки на ринок нафти діє низку негативних факторів, що обмежують постачання, але плавне зниження до кінця тижня майже гарантоване. Тим більше, що ситуація в парі долар - євро трохи стабілізувалася після рекордних рівнів напередодні.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас