Кінець епохи повітряних замків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінець епохи повітряних замків

Нерухомість
1042
Минулого тижня Держфінпослуг почало перевірки компаній, якы управляють фондами фінансування будівництва (ФФБ) і фондами операцій з нерухомістю (ФОН).
Регулятор хоче довідатися, наскільки ретельно ті дотримуються вимог нових ліцензійних умов. Результатом такої ревізії може стати вигнання з ринку недбайливих фінансистів.
Нагадаємо, що фонд фінансування будівництва акумулює гроші клієнтів, що бажають обзавестися новим житлом, і передає їх забудовнику. Після зведення житла його учасники одержують свої квадратні метри. Клієнти ж фонду операцій з нерухомістю на вкладені кошти одержують дивіденди від продажу побудованого будинку або здачі його в оренду. До 1 листопада всі керуючі ФФБ і ФОН повинні були привести свою діяльність у відповідність до нових ліцензійних умов, які набули чинності цього літа.
"Головна новація полягає в тому, що фінансова компанія не зможе залучати кошти населення, якщо фінансований нею забудовник не має усього комплекту документації з землі і не одержав дозволи на будівництво", - розповіла в інтерв'ю "ДС" директор департаменту спостереження за фінансовими компаніями Держфінпослуг Катерина Отченаш.
Поставивши таку умову, регулятор тим самим спробував позбавити клієнтів будівельних фондів від основного ризику - неможливості або значного розтягування терміну початку будівництва. У таких випадках інвестори найчастіше забирали гроші із ФФБ, виплачуючи за розрив договору солідні штрафи (до 10% від суми договору). "На регулювання процесу землевідведення і будівництва повноваження Держфінпослуг не поширюються, тому ми зробили так, щоб фінансові компанії не могли залучати гроші, не одержавши підтвердження, що на даній ділянці можна будувати", - пояснює Отченаш.
У ліцензійних умовах з'явилася також прив'язка керуючого до його фізичної адреси. Справа в тому, що більше 55% всіх фінансових компаній, що працюють із ФФБ і ФОН, зареєстровані в Києві та області, але свої послуги пропонують в усій країні, що ускладнювало державний контроль. Тепер же для ведення фінансово-будівельної діяльності в регіонах столична компанія повинна відкривати там структурні підрозділи, що підлягають реєстрації. "Надання фінансових послуг не за місцем юридичної адреси може стати основою для анулювання ліцензії Держфінпослуг", - попереджає начальник юридичного відділу інвестиційно-будівельної компанії "Антал-сервіс" Наталя Доценко-Білоус.
Для керуючих компаній, що створюють структурні підрозділи, посилюються вимоги до капіталу. Тепер, якщо компанія має філіальну мережу, то вимоги до статутного капіталу до неї підвищуються до 5 млн грн., тоді як мінімальний статутний капітал компанії без філій становить 3 млн грн. Вперше ліцензійними умовами передбачена необхідність обов'язкового захисту офісів керуючих компаній. При залученні готівки фінансова компанія повинна дотримуватися стандартів розрахунків готівкою, установлених Національним банком, мати охоронну сигнализацію, фізичну охорону і сейфи для зберігання коштів. Посилили і вимоги до їх активів. Наприклад, тепер власні активи компанії повинні забезпечувати постійне одержання чистого прибутку, що дозволяє сформувати резервний фонд у розмірі 25% від статутного капіталу протягом п'яти років з моменту початку діяльності.
Правда, керуючі компанії одержали і досить істотне послаблення. За новими правилами сума залучених коштів може бути в 50 разів більшою їх власного капіталу. "Раніше співвідношення суми залучених коштів до власного капіталу не могло перевищувати п'яти. У протилежному випадку керуючий повинен був протягом 30 днів залучити гаранта або поручителя, які не були пов'язаними з фінансовою компанією особами", - розповідає директор КУА "Венчурні інвестиційні проекти" Пилип Ковалевський. Причому власний капітал гаранта-поручителя не повинен був бути меншим обсягу залучених керуючою компанією коштів.
Проте експерти відзначають, що нові ліцензійні умови можуть стати непосильними для деяких учасників ринку. "Фінансові вимоги посилилися і стали складнішими, не кожна компанія зможе їх витримати. Деяким фінустановам, наприклад "поличним" або "кишеньковим", прийдеться піти з ринку", - вважає Доценко-Білоус. За інформацією Держфінпослуг, на сьогоднішній день спостережне відомство видало 110 ліцензій на залучення коштів у ФФБ і ФОН. Однак реально здійснюють таку діяльність 32 компанії, які до 31 липня 2007 р. зібрали під майбутнє будівництво 4,2 млрд грн.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас