Центробанк і Мінфін Росії готують рублеву інтервенцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанк і Мінфін Росії готують рублеву інтервенцію

Валюта
379
Наслідки світової кризи ліквідності наздогнали Росію з деяким запізненням, визнали в керівництві Банку Росії.
Раніше за кордоном російським банкам можна було одержувати дешеві кредити з однозначною процентною ставкою, тоді як через високу інфляцію в Росії позичити кошти менше ніж під 15% було складно, пишуть "Новые известия ". У результаті до 15% всієї ресурсної бази російських банків в 2007 році склали іноземні позики, а загальний обсяг зобов'язань перед закордонними кредиторами виріс у порівнянні з 2004 роком в 5 разів.
Але після того як США і Європу захлиснула іпотечна криза і подальші проблеми з ліквідністю, західні кредитні організації підняли ставки, а інвестори почали виводити кошти з ринків, що розвиваються. Російські банки зіштовхнулися з ризиком виявитися без грошей.
Намагаючись виправити ситуацію, держава дезавуювала колишні плани розміщати кошти стабфонду тільки за кордоном. Конвертацію коштів цієї "скарбнички" пропонується вести на відкритому ринку, а не в закритій парі ЦБ - Федеральне казначейство.
Це позиція не тільки Центробанку, але і Мінфіну, повідомив напередодні Олексій Кудрін. Крім цього, пропонується розміщати тимчасові вільні кошти Мінфіну на рахунках комерційних банків.
Практика розміщення бюджетних грошей на депозитах у банках практикувалося і до кризи, відзначає "Комерсант". Бюджетні гроші одержували насамперед держбанки. Виникала сильна конкуренція за бюджетні гроші, і це стимулювало корупцію.
Зростання цін у Росії стає політично небезпечним, набираючи оберти саме в міру наближення думських, а потім і президентських виборів, переконувати нікого не треба. Здавалося б, влада повинна зробити все, щоб пригальмувати інфляцію. Але сенсація в тому, що відбувається прямо протилежне, пише "Газета GZT.ru".
Дума збільшила витрати федерального бюджету на 2007 рік на 1 трлн рублів, що доповнює перетік коштів Фонду національного добробуту в статутний капітал засновуваних держкорпорацій.
Офіційно інфляцію розбудили (у жовтні індекс зростання цін склав забуті з 2000 року 1,6%) вирослі ціни на світовому ринку продовольства. Кудрін міркував так: ривок цін відбувся на початку другого півріччя 2007 року не тому, що в Китаї або Африці стали більше їсти, а тому, що в першому півріччі в Росії спостерігався рекордний приплив іноземного капіталу (69,6 млрд доларів, за оцінками ЦБ), що, обернувшись у рублі, і спричинив сплеск цін вересня - жовтня. Тепер Кудрін сам збирається вивести нові рублі стабфонду на російський ринок.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас