Поразка Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поразка Кабміну

Казна та Політика
1152
Урядові заходи адміністративного впливу на збільшення цін виявилися неефективні. Інфляція в січні-жовтні досягла 11,7% і перевищила найпесимістичніші прогнози. Експерти впевнені, що до кінця року зростання цін зупинити не вдасться, і річна інфляція поставить семирічний рекорд. Не допоможе загальмувати її прискорення знецінювання доходів громадян і можлива ревальвація гривні, констатують аналітики.
Ціновий пік
У вівторок вдень у департаменті статистики цін Держкомстату Комерсанту-Україна повідомили, що показник інфляції жовтня буде оприлюднений до кінця робочого дня. До вечора ці дані на сайті відомства не з'явилися, а співробітник відомства сказав, що жовтневий показник інфляції, швидше за все, буде в середу, тому що "доопрацьовується". Однак близько 21 години вівторка дані щодо інфляції все-таки були оприлюднені.
Цифри виявилися сенсаційними. Інфляція жовтня склала 2,9%, перевищивши попередній максимум року - у вересні ціни зросли на 2,6%. Такий показник інфляції жовтня став найгіршим значенням індексу з 1999 року (тоді - також 2,9%), а показник місячної інфляції виявився найвищим із червня 2000 року (тоді - 3,7%). В результаті за десять місяців цього року інфляція досягла 11,7%, що стало абсолютним рекордом за останні сім років і перевищило всі песимістичні річні прогнози Кабміну.
Вперше цього року стрибок цін відбувся в червні (на 2,2%) внаслідок травневої засухи. Кабінет міністрів відразу ж ввів адміністративне регулювання цін на хліб, м'ясну і молочну продукцію, що призвело лише до короткочасного уповільнення інфляції в липні і серпні до 1,4% і 0,6% відповідно. У вересні інфляція підскочила до 2,2%, в основному за рахунок різкого подорожчання соняшникової олії (у вересні на 17,3%, у січні-вересні - на 49,5%). У жовтні Кабмін знову посилив контроль за цінами: заморозив збільшення тарифів держмонополій (скасоване подорожчання пасажирських залізничних перевезень), здійснив інтервенції борошна, ввів декларування оптових цін і мав намір ввести квотування експорту олії. Антимонопольний комітет почав розслідування монопольної змови на ринку хліба і соняшникової олії.
Але всі ці заходи не зупинили збільшення цін - продукти харчування подорожчали в жовтні на рекордні цього року 4%. Підскочили в ціні абсолютно всі продовольчі товари, крім картоплі, вона подешевшала на 7,3%. Хліб подорожчав на 3,5% (рекорд із початку року, у цілому - на 10,8%), соняшникова олія після заяв уряду про падіння роздрібних цін, навпаки, подорожчала ще на 15,8% (73,1%), яйця - на 20,6% (43,9%), молоко - на 10,8% (27,9%), м'ясо - на 1,5% (12,9%), навіть цукор після трьох місяців падіння цін подорожчав на 1,5%. Іншим фактором, що прискорив інфляцію, став сезонний перегляд тарифів ЖКГ в областях - у жовтні на рекордні з початку року 2,4%, в основному за рахунок подорожчання гарячої води і опалення на 8,1%.
У Кабміні визнають, що не можуть стримати інфляцію. Міністр економіки Анатолій Кінах заявив, що зростання цін викликане "популістськими обіцянками" збільшення соціальних виплат. "Ціни на продукти харчування ростуть на всьому європейському континенті, однак у нас підвищення загострили політична нестабільність і збільшення соціальних виплат, не забезпечених зростанням виробництва", - сказав він.
Економісти говорять, що на зростання інфляції вплинули два фактори - неврожай і високе зростання доходів населення, як співробітників бюджетної сфери, так і приватного сектора. "Нинішня інфляція повторює ситуацію 2004 року, коли збільшення соціальних виплат також підстьобнуло зростання цін", - сказав президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров. Напередодні президентських виборів восени 2004 року уряд Віктора Януковича збільшив пенсійні виплати, що призвело до збільшення цін до чотирирічного максимуму - на 12,3%, тоді як 2003 рік був завершений з невеликою інфляцією - 8,2%.
Ключову роль експерти відводять і надлишковій гривневій масі в економіці. "Монетарний фактор нинішньої інфляції зменшений, - вважає аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук. - За дев'ять місяців збільшення грошової маси склало 36% (прогноз на рік 27-33%), тоді як за весь 2006 рік - 34,5%". Тільки за рахунок викупу валюти на міжбанку Нацбанк влив в економіку 47,7 млрд грн. Тому Прозоров впевнений, що НБУ тепер буде змушений переглянути свою грошову політику. "Відмова від таргетування (контролю) при двозначній інфляції це нонсенс", - заявив він.
Додатково інфляцію прискорило і споживче кредитування - у жовтні непродовольчі товари (в основному меблі і побутова техніка) подорожчали на рекордні з початку року 1,5%.
Як заявив вчора перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов, вже сьогодні правління Нацбанку прийме екстрену постанову, яка "встановить вимоги до коштів, залучених з-за кордону, а також збільшить ставки з активних операцій - рефінансування і овернайт". "Ми піднімемо ставки овернайта, які будуть позитивними стосовно інфляції (вище 11,7%)", - повідомив він. Можливо, НБУ активізує і випуск депозитних сертифікатів для вилучення з ринку надлишкової гривневої ліквідності.
Курс на прискорення
Міністр економіки Анатолій Кінах допускає збереження високих темпів інфляції в листопаді-грудні, відзначаючи різке зростання цін на нафту на світових ринках. Вчора ціни на цей продукт досягли абсолютного історичного максимуму - $98,58 за барель, що відіб'ється на вартості українського бензину (з початку року подорожчав на 20,2%) і транспортних перевезеннях, тарифи на які можуть бути підвищені ще цього року. За словами директора науково-технічного центру "Психея" Сергія Сапегіна, чергове зростання цін на нафтопродукти почалося в жовтні і становить 1,5-4,5% щотижня (за даними Держкомстату, у жовтні на 3%). "Але прогнозувати ціни до кінця року дуже складно, все залежить від пуску і завантаження Кременчуцького НПЗ", - сказав він.
У листопаді також були підвищені тарифи ЖКГ у Херсоні та Дніпропетровську, у грудні вони будуть збільшені в Миколаєві, Черкасах, Івано-Франківську і Кременчуці, що підсилить роль послуг в індексі інфляції. Додатковим фактором зростання цін стане виплата в листопаді в бюджетній сфері підвищених зарплат (мінімальна планка в жовтні була піднята на 20 грн).
Зупинити падіння купівельної спроможності населення в уряді мають намір черговим пакетом антиінфляційних заходів. "Документ у найближчий день-два буде винесений на розгляд Кабміну, - повідомив Анатолій Кінах. - Крім наших ініціатив, до нього було включено низку заходів із посилення співробітництва уряду з Нацбанком". Вчора ж Антимонопольний комітет звернувся до Кабміну із пропозицією обмежувати торговельну надбавку у випадку підвищення цін на продукти харчування більш ніж на 5% і направляти борошно з Держрезерву винятково на випуск соціальних сортів хліба.
У секретаріаті президента (СП) сумніваються в ефективності останніх антиінфляційних кроків Кабміну. "Ми не підтримуємо прагнення уряду ввести адміністративні обмеження на все, що тільки можна, тому що це приводить до "відкладеного ефекту". Кабмін міг би більш ефективно використати адміністративні заходи", - заявив керівник департаменту макроекономіки і фінансового сектору СП Роман Жуковський. За його словами, СП наполягає на вилученні 90% адміністративних заходів із проекту і включенні в пакет заходів із збільшення товарної пропозиції.
У будь-якому разі, констатують експерти, річна інфляція перевищить 14%. "В останні місяці року інфляція забезпечується за рахунок непродовольчих товарів і послуг, - говорить Ваврищук. - Але оскільки їх питома вага в структурі інфляції нижча, то місячне зростання цін сповільниться до 1,5% (річне зростання в 15%)". Прозоров вважає, що інфляція складе 13,5-14%, а кандидат у народні депутати від БЮТ Сергій Терьохін - 14,2-14,4%. Виконання кожного із цих прогнозів означає прискорення інфляції в Україні до максимального показника в цьому столітті, а також необхідність компенсації в бюджеті 2008 року падіння реальних доходів населення черговим зростанням соціальних стандартів. Вони, як говорять експерти, будуть означати черговий виток цін.
Ціна популізму
"В 2008 році висока інфляція буде одним з основних викликів економіці, - впевнений Кінах. - Але вступ до СОТ трохи знизить зростання цін". Серед факторів інфляції 2008 року експерти називають підвищення ціни на імпортний природний газ, черговий перегляд тарифів ЖКГ, зростання тарифів на залізничні перевезення і збільшення площ під посіви технічних культур для виробництва біоетанолу.
При цьому арсенал засобів для боротьби з інфляцією за останні півроку зменшився. "Відмова від прив'язки гривні до падаючого долара дозволить істотно призупинити зростання цін", - пропонує ревальвацію гривні як ефективні засоби гальмування зростання цін Сергій Терьохін. "Ревальвація дозволить знизити ціни лише на паливно-мастильні матеріали, у той час як імпортери інших товарів не погодяться зменшувати маржу прибутковості постачань", - вважає Прозоров.
"Майбутньому уряду не потрібно проявляти велику любов до виборця у вигляді підвищення соціальних виплат - такі кроки дають поштовх інфляції", - називає один з антиінфляційних інструментів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Про небезпеку прийняття нереалістичного бюджету на 2008 рік минулого тижня уряд попередив Світовий банк, пообіцявши падіння темпів зростання економіки до 5,5%. А агентство Standart & Poor's, проаналізувавши соціальні обіцянки БЮТ, спрогнозувало подальше подорожчання життя в Україні - інфляція може досягти 16%.
Інфляція охопила всі країни Європи
У жовтні ціни на споживчі товари в зоні євро виросли на 2,6%, що перевищило річний норматив, установлений Європейським центробанком - 2%. Тільки в Іспанії, за даними Національного інституту статистики, за останній рік хліб подорожчав на 8,1%, молоко - на 11,1%, м'ясо птаха - на 11,3%, свіжі овочі і фрукти - на 7,3%. За інформацією італійського Інституту статистики, за останній рік продукти харчування в країні подорожчали на 3,3%, найбільше подорожчав хліб (7,3%) і макаронні вироби (4,5%).
Динаміка зростання цін в 2007 році, %
Джерело: Держкомстат
Зростання цін в Україні в 2001-2007 роках, %
Джерело: Держкомстат
* прогноз Комерсант-Україна.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас