Джордж Сорос прогнозує шторм в економіці США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джордж Сорос прогнозує шторм в економіці США

Казна та Політика
4462
Джордж Сорос на лекції в Нью-Йорку оголосив, що американці "позичили величезну кількість грошей і тепер до нас прийшов рахунок". Керуючий найбільшим у світі фондом облігацій PIMCO Білл Гросс у той же день попередив про ризик дефолту по 250 млрд доларів ризикованих іпотечних кредитів.
Він порівняв можливу кризу з падінням ринку нерухомості в Японії на початку 1990-х; це привело до затяжної економічної стагнації.
Колишній голова ФРС США Алан Грінспен під час телемосту 6 листопада з Вашингтона підтвердив побоювання: нагромаджені в США 200-300 тисяч непроданих будинків і близько 900 млрд доларів сек’юритизованих ризикованих іпотечних кредитів можуть привести до падіння цін на нерухомість, що вдарить по економіці США, пишуть "Відомості" з посиланням на WSJ.
Всі три фінансисти зійшлися на тому, що економіку чекає уповільнення темпів зростання, величину якого ніхто з них оцінити не взявся. Сорос вважає, що спад буде більш серйозним, ніж очікує ФРС. За оцінками Morgan Stanley, в IV кварталі 2007 року темпи зростання американської економіки різко знизяться - з 3,9% до 1,1%.
Голова ФРС Бен Бернанке називає ситуацію "невизначеною": не можна виключати погіршення ситуації в житловому секторі, але є надія, що зростання доходів населення посприяє збільшенню споживчих витрат.
Минулого тижня колишній партнер Сороса по фонду Quantum Джим Роджерс рекомендував інвесторам продавати долари, а також цінні папери інвестбанку та ринку нерухомості США.
Грінспен думає, що американські проблеми зачеплять світову економіку в незначному ступені. Сорос вважає мотором зростання Китай, що він називає "абсолютним переможцем". Його думка підтверджена прогнозами МВФ, за якими в 2007 році КНР внесе більший вклад у глобальне зростання, ніж США, і розрахунками Goldman Sachs, за якими країни BRIC вносять більший вклад у збільшення споживчих витрат, ніж Штати. Китайці теж можуть отримати фінансову кризу - але "протягом 10 років", пророкує фінансист.
На країни, що розвиваються, сьогодні припадає 52% світового ВВП і, з огляду на швидке зростання їхніх економік, вони сьогодні менше залежать від США, ніж коли-небудь,. За даними МВФ, частка США у світовому імпорті становить 14,3% (найнижчий рівень із 1991-1992 р.), а країн, що розвиваються, - Бразилії, ПАР та Індії - 40,1%.
Російська економіка напряму слабко пов'язана з американською (за даними ФТС, торговельний оборот Росії зі США за вісім місяців 2007 року склав 9,55 млрд доларів, або 3,4% зовнішньоторговельного обігу Росії). Тут інші ризики - можлива втеча глобальних інвесторів, частка яких на російському фондовому ринку становить близько 50%. У випадку різкого загострення кризи в США від них можна чекати виводу грошей.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас