Костусєв: Стабілізації продовольчих ринків допоможуть кардинальні новації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Костусєв: Стабілізації продовольчих ринків допоможуть кардинальні новації

Аграрний ринок
163
Антимонопольний комітет України звернувся до Кабінету Міністрів України з низкою пропозицій щодо стабілізації продовольчих ринків. Як заявив з цього приводу керівник відомства Олексій Костусєв, дані ініціативи покликані не допустити цінові збурення в подальшому.
По-перше, Комітет вважає за доцільне внести зміни до постанови Кабінету Міністрів №1548 "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)". Йдеться про доповнення, що дозволять застосовувати відповідне пропорційне зменшення граничного розміру торговельної надбавки у разі підвищення цін на основні продовольчі товари більш як на 5%.
По-друге, - впровадити типовий договір, що укладатимуть місцеві органи влади та хлібопекарські підприємства. Цей документ має передбачити, що виробники повинні використовувати отримане з держрезерву борошно виключно для виробництва соціальних сортів хліба. Водночас, необхідно запровадити чіткий механізм відповідальності за невиконання цієї умови. Задля попередження безконтрольної поведінки з боку влади на місцях, необхідно нормативно закріпити, що борошно з держрезерву має постачатися лише безпосередньо хлібопекарським підприємствам.
По-третє, пропонується розробити та винести на розгляд ВРУ два законопроекти: "Про внутрішню торгівлю" та "Про ціни перепродажу продовольчих товарів". Щодо першого, то подібного нормативного акту до сьогодні не існувало взагалі. На думку Комітету, в цьому документі обов’язково мають бути прописані єдині правила гри для всіх учасників ринку, які займаються оптовою та роздрібною торгівлею. Це допоможе врегулювати діяльність і тих суб’єктів, що працюють за спрощеною системою оподаткування. Зокрема, щодо звітування про обсяги реалізації продтоварів та про власну відповідальність за якість продукції. Впровадження іншого законопроекту має забезпечити встановлення граничного рівня торговельної надбавки незалежно від кількості посередників. У свою чергу це забезпечить стабільність роздрібних цін на продукти.
І насамкінець, Комітет вважає за потрібне запровадити такий порядок проведення товарних інтервенцій, що унеможливлював би втручання в цей процес посередників, які присвоюють левову частку коштів від реалізації продовольчих товарів.
"Ситуація, що склалася на продовольчих ринках, вкотре довела необхідність пошуку та впровадження нових дієвих заходів. На останній нараді це чітко окреслили Президент і Прем’єр-міністр України, і ми впевнені, що передумови для виникнення подібних явищ треба кардинально викорінити. Тому втілення у життя наших пропозицій стане реальним кроком на шляху ефективного попередження цінових збурень, захисту вітчизняного виробника та покращення роботи продовольчих ринків в цілому", – підсумував Олексій Костусєв.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас