Світу не вистачає дорогої нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світу не вистачає дорогої нафти

Енергетика
402
У світі росте паніка, пов'язана із цінами на нафту, - вони ростуть на рівні падіння росту попиту. Уряди Китаю, Японії та Франції заявляють про дефіцит нафтопродуктів на національних ринках. Попит на нафту на тлі обмеженої пропозиції буде продовжувати рости. Так, Китай минулого тижня вже збільшив квоти на імпорт нафти та нафтопродуктів на 2008 рік.
На тлі зростаючих нафтових цін (вчора вони коливалися на рівні $93-94 за барель WTI - грудневі ф'ючерси) росте і світовий попит на нафту та нафтопродукти. "Ситуація, що зараз спостерігається у світі, дуже нетипова. На тлі маленьких запасів всі продають нафту і нафтопродукти, ніхто не заощаджує", - так змалював ситуацію директор з глобальних ринків і ціноутворення Platts Хорхе Монтепек. Ситуація на ринку США залишається стабільною, але на менш великих ринках зростання цін на нафту супроводжується ажіотажним попитом і на сировину, і на нафтопродукти.
Середні ціни на дизпаливо у Франції минулого тижня побили новий рекорд, досягши планки 1,14 євро за літр, літр високоякісного бензину коштував там 1,30 євро. Настільки ж різкий стрибок цін на бензин зафіксований у Японії: вартість літра бензину збільшилася в середньому на 5-7 ієн за тиждень, склавши близько 150 ієн ($1,31). Причиною стало рішення нафтових компаній Японії підвищити ціни слідом за різким ростом цін на нафту на Нью-Йоркській товарно-сировинній біржі (NYMEX). Дефіцит палива вперше торкнувся Китаю. Зростаюча вартість нафти і регульовані державою ціни на бензин змушують переробні компанії знижувати виробництво, щоб уникнути збитків. У минулу п'ятницю держкомітет із справ розвитку та реформ Китаю підвищив ціни на нафтопродукти на 10% ($67,5) за тонну.
З початку жовтня нафта подорожчала в середньому на 16%, а з початку 2007 року - більш ніж на 50%. Середня ціна на нафту вже в листопаді може подолати "психологічний" рубіж в $100 за барель. Такі прогнози утримуються у звітах найбільших інвестбанків, у тому числі Merrill Lynch та Goldman Sachs. "Ринок хоче протестувати рівень $100 за барель. Тепер вже не обговорюють, чи станеться це, а обговорюють тільки, коли це станеться", - говорить Саймон Торни з Platts. Михайло Крутіхін з агентства Rus-Energy також вважає, що нафтові ціни продовжать зростання. За його словами, зростання нафтових цін у першу чергу обумовлене нестабільністю на світових фінансових ринках, "це змушує капітали перетікати в commodity, люди скуповують нафту, включаючи ф'ючерси на неї".
"Високі нафтові ціни вже не є циклічними. Попит на нафту продовжує рости, особливо в Китаї. У країнах, яка не входять до ОПЕК, виробничі можливості дуже обмежені. А ОПЕК буде робити все можливе, щоб зберегти ціни максимально високими. Наш прогноз - середні ціни на нафту в 2015 році складуть $85", - говорить Рональд Сміт з Альфа-банку. З ним погоджується і Хорхе Монтепек, відзначаючи, що пропозиція нафти "дуже обмежена" і додаткові потужності у видобувних країнах дуже малі, щоб вплинути на ціни.
Нагадаємо, на вересневому саміті ОПЕК домовилася про збільшення видобутку нафти на 500 тис. барелів на добу з 1 листопада 2007 року. Загальний обсяг видобутку ОПЕК виріс у жовтні до 31,02 млн барелів з 30,66 млн барелів у вересні, але це не позначилося на цінах на нафту.
При цьому ніякої зупинки попиту внаслідок росту цін на нафту не відбувається - прогнози світової динаміки попиту однозначні, попит буде рости. За скоректованими у жовтні прогнозами Міжнародного енергетичного агентства (IEA) до 2015 року він збільшиться з нинішніх 85,9 млн до 95 млн барелів на добу. Основні обсяги приросту споживання нафти - 30%, як і в 2001-2006 роках, - будуть доводитися на Китай.
У п'ятницю уряд КНР підвищило і квоти для приватних компаній на імпорт нафти та нафтопродуктів в 2008 році до 19,15 млн т і 10,65 млн т відповідно. Квоти приватних компаній на імпорт нафти та нафтопродуктів в 2007 році становили 16,85 млн т й 9,25 млн т. Хорхе Монтепек також відзначає, що головною силою, що впливає на зростання нафтового попиту, є й буде залишатися КНР, але попит на нафту "сильно росте" на всіх ринках, що розвиваються, включаючи Африку, Індію ьа Близький Схід. "Ціни не можуть рости нескінченно, але на сьогоднішній день фундаментальних причин для зниження або стабілізації цін немає", - відзначає він.
Зростання цін на нафту і нафтопродукти у світі не тільки збільшить доходи нафтових компаній, але й створює додатковий тиск на внутрішні ціни на нафтопродукти.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас