Газ рветься із мереж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ рветься із мереж

Енергетика
284
Тридцять відсотків українських газорозподільних мереж були побудовані 30-50, а сорок п'ять відсотків - 20-30 років тому
Газова трагедія, яка трапилась в Дніпропетровську, може повторитися в будь-який момент в іншому місці. Згідно з опублікованими учора даними компанії "Кес-холдинг" Віктора Вексельберга, що управляє чотирма українськими облгазами, для реконструкції українських газорозподільних мереж необхідні інвестиції понад $10 млрд.
Із цими оцінками погоджуються і в інших облгазах, відзначаючи при цьому, що існуючу проблему не вдасться вирішити без підвищення цін на газ для населення.
Учора компанія "Кес-холдинг" підприємця Віктора Вексельберга опублікувала власний аналіз стану газорозподільних мереж (ГРМ) України. Це перше подібне дослідження, проведене приватним інвестором. За даними "Кес-холдингу", українське газове господарство безнадійно застаріло. 30% українських ГРМ були побудовані 30-50 років тому, 45% - від 20 до 30 років і лише 25% - в останні 20 років. Це може привести до повтору дніпропетровської катастрофи, де 13 жовтня через зношування газового устаткування відбувся вибух житлового будинку.
За інформацією "Кес-холдинга", зараз щорічні капітальні витрати на експлуатацію українських облгазів становлять $350 млн при необхідних $4 млрд. На відновлення системи газопостачання, за розрахунками фахівців компанії, до 2037 року потрібно витратити $10,97 млрд: з 2007 до 2017 року - $2,3 млрд, з 2017 до 2027 року - $4,02 млрд і з 2027 до 2037 року - $4,65 млрд.
Контрольований російським підприємцем Віктором Вексельбергом "Кес-холдинг" через свою дочірню компанію "Газекс" володіє 60-80% акцій у ВАТ "Донецькміськгаз", "Криворіжгаз", "Харківгаз" і "Дніпрогаз". Річний обіг зазначених облгазів перевищує $80 млн. У Росії "Кес-холдинг" володіє "Уральськими газовими мережами", "Челябінськміськгазом", "Сибіргазсервісом", "Іркутськоблгазом", "Чітаоблгазом". Газорозподільні компанії вчора оцінили ситуацію в галузі ще більш критично.
За даними ВАТ "Луганськгаз", зношування основних фондів у газовому господарстві перевищує 80%. "Ситуація патова - існує можливість нових поломок і навіть катастроф у газовій сфері. Змінити нічого не можна - тих грошей, які збирають із населення за газ, для модернізації мережі недостатньо", - заявили в прес-службі ВАТ "Херсоноблгаз".
Учора Європейський комітет статистики (Eurostat) опублікував звіт, з якого випливає, що українська ціна на газ для населення в 10,7 рази нижча від середньоєвропейської. З опублікованим "Кес-холдингом" дослідженням не погодилися в НАК "Нафтогаз України". Учора компанія поширила заяву, відповідно до якої на Україні працюють лише 4,6% ГРМ старше 30 років. У компанії назвали безпідставною і оцінку капіталовкладень в $10 млрд, заявивши, що сума необхідних капіталовкладень у масштабах країни поки не підрахована.
Кандидат у народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко Михайло Волинець упевнений, що для поліпшення ситуації в газовому господарстві необхідно підвищити вартість газу для населення мінімум удвічі. "В Україні найдешевший газ для населення у всій Європі. При цьому більше 70% української газової ціни - це різного роду податки. У цій ситуації в нас грошей не те що на реконструкцію, навіть на ремонт газопроводів, що вибухнули, не вистачить", - говорить його колега Віктор Тополов ("Наша Україна-Народна самооборона").
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас