Нацбанку запропонували використовувати російську валюту в своїх розрахунках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанку запропонували використовувати російську валюту в своїх розрахунках

Валюта
217
Заступник міністра фінансів Андрій Кравець підготував нормативну базу для використання Україною російських рублів
Міністерство фінансів України повідомило про досягнення з російським мінфіном домовленості про те, що Національний банк України і Центральний банк Росії будуть здійснювати взаємні розрахунки в рублях по міжнародній мережі банківських платежів SWIFT.
Це стало вже другою заявою з боку українського Мінфіну, що, на думку експертів, говорить про те, що Україна розглядає можливість використання російського рубля в зовнішньоторговельних розрахунках. Банкіри вважають, що рубль не може використовуватися Україною як резервна валюта, поки міжнародні організації не визнають конвертованість рубля.
Учора Міністерство фінансів повідомило, що на минулому тижні заступник міністра фінансів України Андрій Кравець і заступник міністра фінансів Росії Сергій Сторчак провели в Москві друге засідання підкомісії з питань кредитно-фінансового співробітництва україно-російської міждержавної комісії із приводу "підготовки договірно-правової бази в сфері двосторонніх міжбанківських взаєморозрахунків". "У стадії узгодження - додаткова угода до Договору про кореспондентський рахунок між Центральним банком Росії і Національним банком України, - сказано в повідомленні Мінфіну. - Підписання угоди дозволить здійснювати розрахунки з використанням системи SWIFT як засобу доставки електронних повідомлень між Банком Росії і НБУ при здійсненні операцій у валюті Російської Федерації".
SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) - міжнародна міжбанківська система передачі інформації і здійснення платежів. Заснована в 1973 році. Щоденний обсяг повідомлень, переданих по мережі SWIFT, перевищує 3,5 млн сумарною вартістю більше $2 трлн. Банк, що входить у систему, має унікальний SWIFT-код.
Перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов повідомив, що нічого не знає про ці переговори і представники НБУ в них участі не приймали. Виконавчий директор з питань платіжних систем і розрахунків НБУ Віктор Кравець припустив, що цим документом може бути додаткова угода до договору з Росією, укладеному десять років тому. "Там не був виписаний формат передачі інформації для ведення кореспондентських рахунків у Росії, - сказав він. - За пропозицією російської сторони було ухвалене рішення, що для доставки інформації про операції по рахунках у Росію Україна буде використовувати систему SWIFT, а не те, що було раніше - факс, телефон, переписка".
У Мінфіні вчора не змогли прокоментувати власну заяву, порадивши звернутися в НБУ. Цікаво, але про необхідність проведення розрахунків з Росією в рублях раніше також говорили в Мінфіні. У серпні цього року перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров заявив, що Нацбанк повинен сформувати частину золотовалютних резервів у російських рублях, щоб підготуватися до можливого переходу на оплату імпорту російських товарів (в основному природного газу і нафти) у рублях. Зараз двосторонні торговельні контракти укладаються в доларах США.
Експерти вважають, що підготовка до здійснення грошових розрахунків з Росією в рублях є першим кроком до переходу на використання рубля в міжнародних розрахунках. "Росія планує частину зовнішніх операцій проводити через рублі, тому цей крок логічний,- говорить голова правління банку "Форум" Ярослав Колісник. - Але якщо рубль буде використовуватися в політиці, то це матиме негативні наслідки". Тому в найближчому майбутньому НБУ недоцільно робити рубль резервною валютою, упевнений банкір. "Нацбанк не зможе зробити рубль резервною валютою, тому що він не прийнятий (абсолютно конвертований) за світовими стандартами. МВФ та інші міжнародні організації не будуть сприймати його як надійний резерв", - упевнений директор казначейства Укрсоцбанку Фелікс Інденбаум.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас