Тейлор: Український уряд не подає бізнесу очікуваних сигналів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тейлор: Український уряд не подає бізнесу очікуваних сигналів

Казна та Політика
110
Стримуючи ціну і не даючи тим самим покривати реальні витрати, український уряд не посилає бізнесу тих сигналів, які він очікує. Про це заявив сьогодні надзвичайний і повноважний посол США в Україні Вільям Тейлор, виступаючи в Києві на відкритті виставки "Нафта та газ".
Посол підкреслив, що перед достроковими парламентськими виборами всі політичні сили в Україні задекларували як одне зі своїх головних завдань покращення інвестиційного клімату в країні, а також боротьбу з корупцією. "Вважаю, новому українському уряду, хто б його не очолив, прийдеться вирішувати це завдання", - відзначив Тейлор.
Нагадаємо, що в жовтні ц.р. Кабмін запропонував установити Порядок декларування зміни оптово-роздрібних цін на продовольчі товари. Цей Порядок передбачає обов'язок виробника або продавця товару за 10 днів до планованої зміни цін сповістити про це в місцеві органи влади, які повинні перевірити обґрунтованість передбачуваного підвищення і вжити відповідних заходів.
У свою чергу, Президент України Віктор Ющенко провину за ситуацію з підвищенням цін на продовольчі товари, покладає на неправильну ринкову політику уряду. Виступаючи 2 листопада ц.р. на розширеному засіданні уряду, президент доручив Кабміну до грудня 2007 р. розробити нову методику оцінки рівня інфляції. Він відзначив, що для подолання інфляційного зростання потрібно звернути увагу на чотири аспекти: 1) митна політика, 2) формування галузевих балансів, 3) бюджетно-фіскальна політика, що передбачає твердий контроль за витратою бюджетних коштів, 4) монетарна політика, що, за словами президента, повинна бути твердою. Також Ющенко доручив Кабміну розробити нову методику оцінки прожиткового мінімуму, що не змінювалася протягом останніх 7 років.
У той же час президент Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Олексій Лисиця вважає, що регулювання інфляції адміністративними методами призведе до виникнення негативних факторів. "Інфляція є макроекономічним показником. І тому її не можна регулювати командними методами. Точніше це можливо, але тоді ми зіштовхнемося з негативними наслідками у вигляді зниження обсягів виробництва, закриття підприємств, і зростання безробіття", - сказав учасник аграрного ринку.
Нагадаємо, що за даними Держкомстату, за 9 місяців 2007 р. інфляція в Україні, досягла 8,6% і перевищила річний прогноз 7,5%. Найбільше зростання цін зафіксоване з продовольчих товарів і безалкогольних напоів - на 12,7%. У тому числі, соняшникова олія подорожчала на 49,5%, борошно - на 28,1%, фрукти - на 26,9%. Ціни на одяг і взуття виросли на 0,5%, квартплата підвищилася на 20,5%. Послуги транспорту подорожчали на 6,9%. Вартість палива і мастил підвищилася на 16,7%. Послуги зв'язку подешевіли на 2,5%. Із продуктів харчування ціни знизилися тільки на цукор у зв'язку з насиченням ринку (-6,5%).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас