Перелили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перелили

Казна та Політика
864
Нацбанк перестарався з вливанням коштів в економіку. Минулого тижня стало відомо, що за дев'ять місяців НБУ вже перевиконав річну норму збільшення грошової маси і не збирається зупинятися на досягнутому. Банкіри не сумніваються, що одночасно із цим регулятор почне пов'язувати надлишкову гривню і посилювати резервні вимоги, провокуючи подорожчання кредитів
Як повідомив на минулому тижні НБУ, обсяг грошової маси в країні в січні-вересні виріс на 33,4% (до 348,2 млрд грн), що вже перевищило встановлені річні ліміти: відповідно до Основ грошово-кредитної політики на 2007 р., грошову масу до кінця року можна збільшувати лише на 28-33%. Нацбанківці не визнають свою провину, нарікаючи на уряд.
"Проведення більш активної, ніж планувалося на початку року, соціальної політики, а також активна макроекономічна динаміка визначають прискорення темпів зростання грошової маси і її складових у порівнянні з попередніми прогнозами", - говорилося в огляді центробанку, оприлюдненому в минулий вівторок.
Опитані Діловою столицею експерти також позв'язують таке зростання із непомірною щедрістю влади, яку та виявила для догоджання електорату напередодні виборів (у травні парламент вніс зміни до бюджетного закону, збільшивши видаткову частину скарбниці на 4,8 млрд грн). Хоча, на думку фінансистів, немаловажним фактором є й операції центробанку на валютному ринку, де той влітку особливо активно скуповував долар, якого був надлишок. За даними НБУ, його золотовалютні резерви за січень-вересень зросли на 8,4 млрд дол.
Фахівці розраховують, що центробанк до кінця року не допустить неприборканих вливань в економіку нових грошей і значного підвищення рівня інфляції. "Стрімке зростання грошової маси в певний момент може привести до неконтрольованого стрибка цін і дисбалансу всієї економіки. Не можна повністю виключати ймовірність того, що країна повернеться до стану початку 90-х років. В суспільстві виникнуть панічні настрої. Населення кинеться в магазини і на ринки скуповувати все, що там можна буде купити, щоб позбутися від грошей, що стрімко втрачають свою цінність", - відзначив заступник голови правління банку "Контракт" Сергій Алєксєєнко.
Фінансисти вважають, що під тиском Кабміну, який також стурбований збільшенням інфляції, регулятор у листопаді-грудні може задіяти чи не всі свої інструменти для стримування грошової маси.
"Найбільш ефективним у цій сфері є регулювання ліквідності банків через зміну норм резервування", - розповів начальник управління інвестиційно-банківських послуг АКБ "Укрсоцбанк" Ерік Найман. Експерти вваєають, що норми резервування будуть збільшуватися як на активні операції, так і на прийняті фінустановами депозити. За нинішніми прогнозами наприкінці листопада - початку грудня вони можуть зрости відразу на 15-25%.
У випадку стрімкого стрибка інфляції в найближчий місяць, фінансисти не виключають і більш радикального кроку центробанку - ревальвації гривні, про яку чиновники заговорили ще наприкінці жовтня. Нагадаємо, що голова Нацбанку Володимир Стельмах заявив про можливості підвищити курс нацвалюти до 4,9 грн/дол. Адже чим менше НБУ стане платити за долар, викуповуючи його надлишок на міжбанку, тим менше він викине в обіг нових грошей.
"Формально Нацбанк має повноваження управляти курсом і коректувати його. Але на практиці в нього зв'язані руки: як показує досвід 2005 р., за будь-які курсові коливання він повинен звітувати (тоді долар упав з 5,3 дол./грн до 5,05 дол./грн). Сьогодні звучать різні прогнози щодо можливих змін курсу, що провокує пожвавлення спекулятивного попиту. Нерезиденти чекаючи ревальвації вже заводять в Україну іноземну валюту, продають її, а потім вкладають гривню в короткотермінові цінні папери, що робить додатковий тиск на курс і збільшення грошової маси", - повідомив начальник відділу дилінгових операцій Ерсте Банку Дмитро Лазарєв.
На думку експертів, зміцнення гривні можливе не раніше грудня, оскільки навіть при зрослому попиті на долар на міжбанку він сьогодні все-таки поступається пропозиції.
Одночасно Нацбанк продовжить користуватися інструментом, який активно застосовує ще з літа. "Він розміщає депозитні сертифікати, які дозволяють короткотерміново зняти зайву гривневу ліквідність", - сказав директор департаменту казначейства БМ Банку Тарас Кияк. Після зниження вартості ресурсу на міжбанку до 0,5% річних фінустанови активно скуповують депосертифікати в регулятора.
"Цей метод досить ефективний. Так, якщо на початок жовтня на рахунках банків було 22 млрд грн, то до кінця місяця цей обсяг скоротився до 19,3 млрд грн. Близько 2,5 млрд грн (11,5%) розміщені на довгих депозитних рахунках НБУ. Якщо Нацбанк запропонує високі ставки з депозитних сертифікатів, він зможе зв'язати грошову масу. Але при цьому існує ризик, що ринок буде розігрітий самим же регулятором. Тому, швидше за все, центробанк стане проводити зважену політику, щоб не спровокувати кризу на міжбанківському ринку", - повідав Лазарєв. Банкіри сподіваються, що для зменшення грошової маси регулятор у листопаді трохи підніме свої ставки.
"Зараз прибутковість дуже низька - від 0,5% при терміні розміщення на два дні, до 5% - на три місяці. І, звичайно ж, фінустанови неохоче розстаються зі своїми грішми", - пояснив в. о. начальника департаменту управління ризиками VAB Банк Олександр Омельченко.
Втім, навіть застосування зазначених заходів, на думку експертів, буде недостатньо. За їх розрахунками, до кінця року грошова маса зросте ще на чверть. "За підсумками року вона збільшиться на 43-47%. Це більше, ніж в 2006 р., але менше, ніж в 2005-му", - розповів Ерік Найман.
Одночасно фахівці очікують, що заходи Нацбанку із зв'язування грошових агрегатів спричинять деяке подорожчання ресурсу - гривневі кошти можуть зрости в ціні на 0,5-2% (залежно від порядку підвищення резервних вимог). "На кінцевому споживачі банківських продуктів це, як правило, відображається через один-два місяців після початку відповідних операцій центробанком. Підвищуються як вартість кредитів, так і розміри ставок по депозитах", - резюмував директор казначейства ВАТ "КБ "Хрещатик" Олексій Козирєв.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас