PetroChina стала найдорожчою компанією в світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

PetroChina стала найдорожчою компанією в світі

Фондовий ринок
209
Акції PetroChina підскочили після IPO у Шанхаї на 163%. Тепер це найдорожча компанія в історії.
Якщо топ-менеджери "Газпрому" сподіваються, що компанія під їх управлінням буде коштувати 1 трлн доларів через 10-15 років, то китайська PetroChina аже подолала цей рубіж. Щоб підкорити вершину, до якої ніхто близько не підбирався, їй знадобився лише один день.
PetroChina розмістила на Шанхайській біржі 4 млрд акцій (2,18% збільшеного капіталу), виручивши за них 66,8 млрд юанів (8,94 млрд доларів). Це IPO стало найбільшим цього року на материковій біржі Китаю. Дотепер 21,09 млрд акцій компанії торгувалися в Гонконгу і Нью-Йорку.
Акції в Гонконгу впали вчора на 8,2% до 17,98 гонконгського долара, їх пакет вчора коштував 48,8 млрд доларів. Виходячи із ціни в Шанхаї 162 млрд акцій, що залишились, вчора коштували $955,4 млрд, у сукупності даючи компанії капіталізацію в $1,004 трлн. Правда, на відкритому ринку обертається лише 14% акцій PetroChina, інші належать материнській компанії CNPC.
Це фантастична для фондового ринку позначка. Тепер китайська компанія вдвічі дорожча американського нафтового гіганта ExxonMobil, якому уступала до вчорашнього дня. Капіталізація ExxonMobil склала вчора 487,2 млрд доларів. Найдорожчою публічною компанією в історії до вчорашнього дня була Microsoft - 624 млрд доларів у грудні 1999 року.
Саудівська нафтова держкомпанія Saudi Aramco, що очолила в грудні минулого року рейтинг непублічних компаній Financial Times, була оцінена в 781 млрд.
Феноменальний стрибок котирувань PetroChina став можливий завдяки, по суті, паралельному існуванню в Китаї двох фондових ринків. Один - на материковому Китаї (Шанхай, Шеньчжень) для місцевих інвесторів; іншого - у Гонконгу для іноземних. Там капіталізація PetroChina - 424 доларів.
Заощадження китайців перевищують 2 трлн доларів, зараз населення країни охоплене фондовою лихоманкою: за минулі два роки ринок виріс ушестеро. Попит на акції PetroChina перевищив пропозицію в 50 разів.
Цей міхур лусне ще до Олімпійських ігор у серпні 2008 року, попереджає Алан Грінспен. Повальне захоплення населення грою на фондовому ринку може обернутися трагедією. Влада країн Перської затоки намагалася шляхом народних IPO розподілити нафтові надприбутки. У Саудівській Аравії, Кувейті, Катарі більше половини жителів стали інвесторами. Саудівський індекс Tadawul All-Shares в 2003-2006 роках виріс у вісім разів, а потім менш ніж за рік упав у тричі.
Уоррен Баффетт в 2003 році вклав в акції PetroChina 488 млн доларів, цього року продав їх за 3,5 млрд. У жовтні він визнав, що поквапився.
Petrochina є найбільшим нафтогазовим концерном Китаю. Виторг в 2006 році склав 88,2 млрд доларів. Чистий прибуток - 19,14 млрд доларів.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас