Білорусія може обмежити застосування "золотої акції" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія може обмежити застосування "золотої акції"

Фондовий ринок
93
Застосування "золотої акції" у Білорусії може бути обмежене за рахунок визначення низки стратегічних галузей, у яких цей інструмент буде дозволений. Внесення таких змін у відповідний указ президента (від 1 березня 2004 року) буде можливо в 2007-2008 роках у випадку прийняття урядом проекту програми розвитку ринку корпоративних цінних паперів на 2007-2011 роки.
Крім того, пропонується скасувати право держави вводити "золоту акцію" у суспільствах, у яких держава володіла акціями, але згодом продала їх інвесторам. У преамбулі проекту широке правове поле використання "золотої акції" визнається одним із ключових факторів, що стримують розвиток ринку корпоративних цінних паперів у Білорусії.
Автори проекту пропонують поетапно зняти обмеження на відчуження акцій, скасувати переважне право держави на придбання акцій і відмовитися від необхідності узгодження додемісій з галузевими держорганами. На першому етапі ці заходи можуть бути початі щодо обмеженого переліку АТ, надалі - відносно галузей, а до 2011 року пропонується зняти такі бар'єри щодо всіх білоруських АТ.
Необхідність таких кроків автори проекту пояснюють втратою довіри інвесторів до ринку корпоративних цінних паперів через неможливість реалізувати свої інвестиційні рішення (зокрема, продати акції, отримані під час пільгової приватизації) і здійснювати повноцінне керування госпспільнотою (через наявність інституту "золотої акції").
У документі також повідомляється, що на середину 2007 року держпідтримкою користуються більше 130 акціонерних товариств.
Частка підприємств, для яких здійснення додемісії можливе при узгодженні з органами приватизації станом на 1 квітня 2007 року становила 70,2% від загального числа відкритих акціонерних товариств. У цей час додемісія акцій здійснюється, в основному, для реструктуризації заборгованості підприємств перед бюджетами різних рівнів та акції таких випусків передаються у власність держави.
Крім того, проект передбачає початок підготовки в Білорусії нормативної бази для виходу низки підприємств - АТ - на закордонні ринки цінних паперів. "На сьогоднішній день розв'язання питання про можливості залучення підприємствами інвестицій на закордонних фондових ринках є одним із пріоритетних завдань", - сказано в документі. Як інструменти залучення ресурсів на міжнародних ринках у проекті називаються випуск товариствами єврооблігацій і депозитарних розписок (ADR/GDR).
Автори проекту також відзначають, що в Білорусії необхідно вирішити питання переходу підприємств на міжнародні стандарти фінансової звітності, розкриття інформації відповідно до міжнародних стандартів, формування кредитної історії та одержання кредитного рейтингу.
Автори проекту вважають, що оптимізація частки держави в акціонерному капіталі повинна супроводжуватися не проведенням разових угод реалізації пакетів акцій, що належать державі, а організацією ліквідного ринку акцій. Для цього необхідно здійснити перегляд існуючої системи і створення нової концепції ефективного управління акціями, які перебувають у держвласності.
Крім того, уряд Білорусії розглядає можливість зниження податків на доходи від операцій з корпоративними цінними паперами. Відповідно до документа, передбачається поетапне удосконалювання податкових умов з метою стимулювання розвитку ринку корпоративних паперів.
Так, зокрема, на першому етапі (2007-2008 роки) автори проекту пропонують звільнити інвесторів (юросіб і фізосіб) від сплати податків на доходи від операцій з корпоративними облігаціями. У результаті ставка оподатковування доходів від операцій з акціями для юросіб буде знижена до 24%, з облігацій складе 0%. На другому етапі (2009-2010 роки) пропонується знизити ставку податку на доходи, отримані юридичними і фізичними особами від операцій з акціями акціонерних товариств.
Поряд з цим, автори проекту підкреслюють необхідність уніфікації податкових умов випуску облігацій банками і підприємствами реального сектора, тому що в цей час вони перебувають у нерівних конкурентних можливостях.
У цей час доходи з корпоративних цінних паперів (акції та облігації) обкладають податком за ставкою 40%. Не обкладають податками доходи з облігацій обмеженого числа банків і державних облігацій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас