Банкіри зрівняли долар з гривнею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри зрівняли долар з гривнею

Кредит&Депозит
2125
Українські банки зрівнюють процентні ставки з кредитування в доларах і національній валюті. Якщо ще на кінець вересня ефективна ставка з кредитів на авто іноземного складання в гривні становила 16,81%, а в доларах США - 13,25%, то зараз різниця становить не більше 1%, а в деяких фінансових установах і зовсім зрівнялися.
З метою переорієнтувати споживача на кредитування в гривні деякі банки значно спростили їх одержання. Окремі фінансові установи і зовсім відмовилися від видачі кредитів у доларах.
Однак повністю відмовитися від видачі доларових кредитів українські банки не зможуть.
Першим банком, що значно знизив кредитні ставки в гривні, став Райффайзен Банк Аваль. У середині вересня австрійський банк знизив на 2-3 пункту відсотки з гривневих запозичень, в результаті - кредити в гривні вперше стали дешевшими кредитів в іноземній валюті - 13,5% у гривні і 14,5% у доларах.
Слідом за австрійцями здешевіли кредити в національній валюті й інших великих банків. В Укрсоцбанку купити автомобіль у кредит можна під 12,55% у гривні і під 14,05% у доларах. В Укрсіббанку показники і зовсім зрівнялися - за стандартною схемою машину можна придбати під 13% річних незалежно від валюти. Причому навіть якщо ставка в гривні трохи вища, то банк компенсує це більш "ліберальними" термінами його одержання.
"Більшість кредитів, які видає наш банк, - у гривні, - повідомили в Укрсоцбанку. - По-перше, різниця ставки з кредитів у гривні лише на 1% перевищує ставки в доларах. По-друге, розгляд справи з гривневих кредитів відбувається значно швидше, ніж з доларовим".
Долар слабшає
Експерти фінансового ринку зниження ставок з кредитів у національній валюті пояснюють декількома причинами. По-перше, в умовах постійно девальвуючого долара на світовому ринку недоцільно орієнтуватися в першу чергу на кредитування в американській валюті. По-друге, багато українських банкірів очікують ревальвації гривні до кінця року, тому зараз намагаються перевести більшу частину доларових ресурсів у гривню. Звідси і зниження обсягів кредитування в доларах.
Національний банк схвалює видачу кредитів у гривні. До того ж НБУ, щоб не допустити різкого падіння долара, змушений викуповувати валютні надходження, тим самим створюючи досить велику пропозицію гривні на ринку.
"У результаті ціна на гривню сьогодні стає відносно низькою, чим і користуються банки, яким економічно вигідно збільшувати кредитний портфель саме в національній валюті", - говорить голова правління Міжнародного іпотечного банку Юрій Блащук.
І все-таки долар рідніший
При цьому українці як і раніше воліють брати кредити на великі покупки, такі як авто або нерухомість, в іноземній валюті. При цьому якщо мова йде про короткотермінові кредити, то тут переважають гривневі запозичення. Багато в чому це пояснюється тим, що українці не вірять у стабільність національної валюти.
Експерти ж сумніваються, що українські банки повністю відмовляться від видачі кредитів у гривні.
"Значна частина заощаджень населення - у валюті, тому відмовитися від видачі кредитів у доларах для банків у нинішніх умовах неможливо", - вважає Юрій Блащук.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас