Ющенко газ попутав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко газ попутав

Енергетика
264
У період формування уряду президент України Віктор Ющенко намагається лавірувати між українськими політичними силами і російськими партнерами. Щоб не втратити підтримку Юлії Тимошенко, він відхрестився від компанії "РосУкрЕнерго", що постачає в Україну російський газ
Президент України намагається максимально дистанціюватися від компанії "РосУкрЕнерго". За словами Віктора Ющенка, його країна не має ніякого відношення до діяльності газового посередника і не знає комерційних деталей функціонування цієї структури.
"Заявляю офіційно: ми ніякого відношення до діяльності "РосУкрЕнерго" не маємо, - сказав український президент. - Хто з ким домовлявся, яка комерційна таємниця стоїть за цими домовленостями - українська сторона не знає". При цьому Ющенко відзначив, що в української влади є багато питань до діяльності деяких компаній-операторів, у тому числі до "РосУкрЕнерго" і дочірнього їй "УкрГаз-Енерго".
"Що ж стосується доцільності або недоцільності "РосУкрЕнерго" у наших відносинах, можу стверджувати, що ініціатива по створенню цієї компанії не належала Україні", - підкреслив Ющенко.
"РосУкрЕнерго"
Російський газ поставляється "Газпромекспортом" компанії "РосУкрЕнерго", у якій 50% належить "Газпрому", а 50% - контролюється українськими бізнесами-структурами,
Ця заява українського президента виглядає досить дивною. Справа в тому, що компанія створювалася фактично для того, щоб Україна не купувала газ за світовими цінами. Наприклад, для російського "Газпрому" існування "РосУкрЕнерго" якраз невигідне, тому що саме ця компанія змішує російський газ із більш дешевим середньоазіатським.
У результаті середня ціна газу для України знижується, і "Газпром" втрачає гроші, оскільки без цього буфера сусідня республіка повинна була б купувати весь необхідний обсяг газу за високою російською ціною.
Викликають сумнів і слова президента про те, що компанія була створена фактично без участі і бажання України. Наприклад, у жовтні перший віце-прем'єр РФ, голова ради директорів "Газпрому" Дмитро Медведєв, заявив, що посередники в газових відносинах між Україною і Росією з'явилися "у певному історичному контексті" з ініціативи української сторони і їхня наявність сьогодні "не цілком з'ясовна" для Росії. На думку Медведєва, відмова від послуг посередників, імовірно, спростить взаємини в газовій сфері між двома країнами. А ще торік лідер БЮТ Юлія Тимошенко запевняла, що ініціатива створення компанії-посередника належить саме Україні.
"Я переконана, що це була позиція Києва, - заявила тоді Тимошенко. - Тому що я знаю всі зацікавленості українських чиновників у системі роботи "РосУкрЕнерго".
Вона відзначила, що тема газового посередника - "це лише тема великої, масштабної міждержавної корупції, що руйнує енергетичну безпеку держави".
Властиво, саме через Тимошенко Ющенко і намагається відхреститися від "РосУкрЕнерго". За словами політологів, заява українського президента продиктована українською внутрішньополітичною ситуацією.
"Формально Ющенко абсолютно правий, половиною «РосУкрЕнерго» володіють приватні особи, і їх афільованість із українською владою побудована винятково на персональних відносинах, - говорить заступник гендиректора Центру політичних технологій Олексій Макаркін. - Однак реально така структура без державної підтримки функціонувати не може".
За словами політолога, для Тимошенко, що уже практично стала прем'єр-міністром, усунення "РосУкрЕнерго" - питання принципове.
"Якщо вона цього не зробить, виборці сприймуть це як обман, - пояснює Макаркін. - Тому в період формування нового українського уряду Ющенкові важливо якнайсильніше дистанціюватися від "РосУкрЕнерго", щоб не втратити підтримку Тимошенко, яку, у свою чергу, підтримує український електорат, що різко критикує присутність на газовому ринку посередника". Згідні з політологом і галузеві фахівці. "Фактично Ющенко підхопив ранню заяву Тимошенко, що механізм постачання через "РосУкрЕнерго" не потрібний", - говорить експерт ФК "Відкриття" Наталя Мільчакова. І в підсумку, на думку аналітика, від цього механізму відмовляться, однак відбудеться це не раніше, ніж через рік: "Поки сторони до цього не готові, в основному через те, що не вирішене питання ціни".
У принципі, скасування схеми посередництва вигідне для "Газпрому", адже тоді він не буде втрачати від змішування гроші. Однак тут дійсно виникає питання ціни на газ для України. Зараз він купується Україною за ціною $135 за тисячу кубометрів, але така дешевизна пояснюється саме тим, що російський газ розбавляється середньоазіатським.
У той час як у Європу "Газпром" поставляє свій продукт за ціною $240-260 за тис. кубів. Віктор Ющенко раніше заявляв, що для України оптимальною була б ціна 150-160 дол. Український президент також відзначив необхідність вирішення питання про ціну на найвищому рівні, Тимошенко сказала практично те ж саме, висловивши сподівання, що новий український уряд знайде порозуміння з Росією і ціна на газ буде зваженою і обґрунтованою.
Енергетичні слов'янські війни
В останні роки Росія та Україна все частіше сперечаються через енергоресурси. У середині 2005 року між країнами вибухнув нафтовий конфлікт. Проблема полягала в тому, що російські компанії обмежили постачання.
Зважаючи на все, українське керівництво розуміє, що йому доведеться погодитися на підвищення ціни. Україна повинна звикати до думки, що ціни на газ будуть наближатися до європейських, заявив прем'єр-міністр Віктор Янукович у п'ятницю на нараді в кабінеті міністрів із проблем збільшення цін. При цьому і він відзначив, що ціни на газ і нафту формуються за кордонами України. Прем'єр висловив надію, що ціна на газ на наступний рік буде прийнятна для України і що вона буде формуватися "ясно і прозоро".
Однак про плани "Газпрому" знає лише сам "Газпром", і невідомо, чи готова газова монополія піти назустріч Україні в питанні ціни. У кожному разі, за прогнозами експертів, у період новорічних свят варто чекати нових російсько-українських енергетичних конфліктів, адже Новий рік означає нові ціни.
Олексій Топалов
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас