Структури Фірташа придбали великий пакет акцій ЗАТ "Молдавська ГРЕС" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Структури Фірташа придбали великий пакет акцій ЗАТ "Молдавська ГРЕС"

Фондовий ринок
237
Структури, афілійовані з українським підприємцем Дмитром Фірташем, оформляють угоду по придбанню великого пакета акцій ЗАТ "Молдавська ГРЕС", що експлуатує найбільшу в регіоні теплову електростанцію встановленою електричною потужністю більше 2,5 Гвт, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді України.
Воно уточнило, що продає акції "Молдавської ГРЕС" одна з російських компаній, що є "великим постачальником енергоресурсів на експорт".
Співрозмовник агентства також повідомив, що Міністерство палива та енергетики України недавно відновило вивчення можливості імпорту в країну електроенергії, що може виробляти Молдавська ГРЕС. Раніше такі поставки були визнані українською стороною економічно недоцільними через високу ціну цієї електроенергії.
Молдавська ГРЕС в 2005 році ввійшла до складу групи ЗАТ "ІНТЕР РАО ЄЕС" (РФ).
Держпідприємство "Національна енергетична компанія "Укренерго", що експлуатує українські магістральні і міждержавні лінії електропередачі (ЛЕП), і приналежний Д.Фірташу угорський енерготрейдер Emfesz Kft 11 вересня 2007 року зареєстрували на території України консорціум "Південна Енергетична Компанія" ("ПЕК"). Emfesz одержав 75% часток статутного капіталу консорціуму, "Укренерго" - 25%.
Діяльність "ПЕК" у найближчі два-три роки буде спрямована на відновлення ЛЕП Південно-Українська АЕС - Ісакча (Румунія) на ділянці від румунсько-українського до українсько-молдавського кордону з метою організації додаткового каналу експорту електроенергії, виробленої Молдавською ГРЕС, потужністю 200 Мвт.
Прес-секретар Emfesz Борис Шестаков повідомив агентству, що угорський енерготрейдер і створений недавно з його участю консорціум не беруть участь в угоді по придбанню акцій АТ "Молдавська ГРЕС".
Представники Group DF, що управляє активами Д.Фірташа, відмовилися коментувати агентству інформацію про придбання структурами, близькими до підприємця, великого пакета акцій АТ "Молдавська ГРЕС".
Прес-секретар "ІНТЕР РАО ЄЕС" Борис Звєрєв підтвердив агентству, що компанії належить контрольний пакет акцій АТ "Молдавська ГРЕС", але назвати його розмір і прокоментувати інформацію про продаж акцій генкомпанії відмовився.
Молдавська ГРЕС розташована на території Наддністрянщини, на кордоні з Україною (Одеська область). Склад основного устаткування станції: вісім пиловугільних енергоблоків установленою потужністю по 200 Мвт, два газомазутних блока по 210 Мвт, два газомазутних блока по 250 Мвт із парогазовими установками потужністю по 35 Мвт.
Вироблена цією електростанцією електроенергія по існуючих лініях електропередачі може поставлятися в Україну, Молдавію, Румунію, Болгарію, Туреччину і Балканські країни.
"ІНТЕР РАО ЄЕС" у січні 2007 року почало поставляти електроенергію, вироблену ГРЕС, у Росію транзитом через Україну, а липні поточного року - у Румунію транзитом через Молдавію.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас